Архів
Вівторок,
20 червня 2017 року

№ 47 (19492)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Brexit невідворотний

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. У Брюсселі офіційно розпочалися переговори про вихід країни з Євросоюзу.

Докладніше...
Переможний другий тур

ФРАНЦІЯ. Партія Еммануеля Макрона здобула абсолютну більшість у парламенті.

Докладніше...
Нова атака коаліції

СИРІЯ. Урядовий військовий літак був збитий винищувачем ВПС США.

Докладніше...
Упереджувальний крок

НАТО на кордоні між Литвою і Польщею провів масштабні навчання.

Докладніше...
У вогняній пастці

ПОРТУГАЛІЯ. Центральний гірський район охопила масштабна лісова пожежа.

Докладніше...
Санкції не зупинили

ПІВНІЧНА КОРЕЯ знову проводить ракетні випробування.

Докладніше...
Розлучення по-каталонськи

ІСПАНІЯ. Каталонія вирішила провести 1 жовтня референдум про незалежність.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Ну і ну!

«Страхова» медична оборудка

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Комунальний лікувально-профілактичний заклад «Прилуцька центральна міська лікарня» не вилазить із корупційних скандалів. Попереднього керівника після виявлення недостачі понад два мільйони гривень звільнили за статтею. Здавалося, ця історія мала б стати повчальною для наступників. Але цього не трапилося.

ОЧОЛИВШИ лікарню п’ять років тому, Лариса Івченко запровадила схему лікування іногородніх. Згідно з нею, пацієнти, щоб потрапити на лікарняне ліжко, мусили укласти страховий договір і сплатити внесок. Спочатку їх «добровільно» страхувало товариство з додатковою відповідальністю (ТДВ) «Страхова компанія «Індиго», а з 2013 року — ТДВ «СК «Київ РЕ». Сума так званої страховки залежала від профілю необхідної допомоги (терапевтичної чи хірургічної) і коливалася в межах 220-280 гривень.

Та ще 2008-го у лікарні було відкрито спеціальний благодійний рахунок, внески з якого йшли на поліпшення матеріально-технічної бази, що підтверджували відповідні звіти. А вигадані на заміну їм страхові внески не вимагали жодних звітів, тому й почали осідати в кишенях ділків зі страхової компанії та головного лікаря. А щоб хворі не висунули до страховиків правомірних вимог, їм не видавали копії договорів. Навіть квитанції про сплату забирали — мовляв, для звітності. Виходячи із журналу обліку госпіталізації іногородніх, таких хворих налічувалося пересічно 1200 на рік. Тож за п’ять років у кишенях спритників осіло понад мільйон гривень.

Функція страхових компаній у цій схемі — легалізація коштів, одержаних під виглядом страхових виплат, яких жоден із застрахованих хворих не отримав. Забігаючи наперед, зауважимо, що тільки після того, як за схему взялися правоохоронці, страхова компанія вперше перерахувала на рахунок лікарні певний відсоток від суми страхових платежів. На кінець 2016-го він становив понад 245 тисяч гривень. До цього з 2012 року кошти не перераховували.

Після кількох скандалів було створено спеціальну комісію міськради. Але перевіряльники не бачили чогось крамольного ні в цих, ні в інших діях керівництва лікарні. Вони чомусь не спитали у головного лікаря, куди подівся кований чавунний паркан, який мав бути біля лікарні. Навіть якби його списали, це відобразив би бухгалтерський облік, а лікарняна каса поповнилася б чималими коштами за брухт.

Торік Прилуцька міська лікарня закупила колоноскоп FC-38LV вартістю понад 497 тисяч гривень, хоча такий апарат можна було придбати за значно нижчою ціною. Згодом виявилося, що практика завищених цін за обладнання укорінилася тут давно. Через перевитрати при закупівлях медичного обладнання державному бюджету завдано збитків на понад 500 тисяч гривень.

Два останні роки головлікар багато зусиль доклала до оновлення та ремонту медичного закладу. Зокрема, надзвичайної «турботи» зазнала Прилуцька дитяча лікарня, яка до 2017-го перебувала під опікою центральної. Розпочали із заміни вікон, перерахувавши значні кошти одному з приватних підприємців. Як з’ясувалось, вікна не відповідають сертифікату якості, до того ж їх придбали, як уже повелося, втридорога. До речі, частину з них не встановлено й досі. Меблі закуплено теж за своєю схемою: в обхід тендерів, через посередників і, звісно ж, за завищеними цінами.

Врешті-решт після численних звернень лікарів, депутатів міськради лікарню перевірили аудитори з контрольно-ревізійного управління області, а потім і столиці. Як повідомили в обласній прокуратурі, правоохоронці порушили кримінальне провадження за фактом привласнення та розтрати майна. Хочеться сподіватися, що цього разу справа таки дійде до суду.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Гинуть оборонці
Читати
«Паломництво» до поліклінік
Читати
Кажуть, що справно торгуємо
Читати
Головний дав команду
Читати
I екс-прем’єру перепало
Читати
Андрій Рева: адаптуймося
Читати
По всьому світу...
Читати
Готуються до дерибану
Читати
Доведеться пересуватися громадським транспортом
Читати
Повернули державі
Читати
Хто винен?
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове