Архів
П’ятниця,
16 червня 2017 року

№ 46 (19491)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Щоб більше не втручалися

США. Сенат затвердив нові засоби впливу проти РФ.

Докладніше...
Урядова криза

РУМУНІЯ. Міністри правлячої коаліції подали у відставку.

Докладніше...
Рубль уже не валюта

БІЛОРУСЬ відмовилася від російського рубля.

Докладніше...
Де бідність — там нестабільність

АФГАНІСТАН. Світовий банк виділив понад півмільярда доларів на боротьбу з бідністю у країні.

Докладніше...
Чума без кордонів

У ПОЛЬЩІ зафіксовано перший цього року випадок ураження домашніх свиней африканською чумою.

Докладніше...
Є привід озброюватися

КАТАР попри кризу закуповує у США винищувачі F-15.

Докладніше...
По-сусідськи

ЄГИПЕТ віддасть два острови Саудівській Аравії.

Докладніше...
Вулиця не школа

КОЛУМБІЯ. У Боготі поліція розігнала страйк учителів сльозогінним газом і водометами.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Помилка у документі

«Раніше недогледіла, що моє прізвище у свідоцтві про право власності на квартиру написали з помилкою. Куди звернутися, щоб її виправити? Непокоюся, що через це можуть виникнути проблеми».

Олександра ПРИЙМАКОВА.

м. Переяслав-Хмельницький

Київської області.

 

ТРАПЛЯЄТЬСЯ, що нотаріус, оформлюючи спадщину, виявляє помилку у свідоцтві про право власності на житло і відмовляється працювати з таким документом. Іноді самі власники знаходять помилки у своїх правовстановлюючих документах. Могли бути допущені технічні неточності через різні варіанти перекладу з російської мови на українську при зазначенні відомостей про особу.

Перешкоди здебільшого виникають за необхідності оформлення майнових прав громадянина, зокрема спадкових, відчуженні права власності тощо.

Існує два способи зробити виправлення у будь-якому правовстановлюючому документі. Найпростіший — звернутися до органу, який видав документ із помилкою, з відповідною заявою, у якій зазначити суть виявлених невідповідностей і додати документи, що підтверджують їхню наявність. Помилка може бути виправлена лише в тому разі, коли в паперах, на підставі яких відповідним державним органом видавався правовстановлюючий документ, помилки не було, а вона була допущена з вини установи, яка його готувала.

Якщо ж у таких документах є помилка, то доведеться діяти по-іншому — звернутися до суду. Судове рішення — єдиний шлях встановлення факту помилки у разі, якщо у виправленні її відмовлено, або орган, який видав документ, ліквідований, а заклад, де зберігається архівна реєстраційна справа, не наділений повноваженнями виправляти такі помилки.

Відповідна позовна заява розглядається судом у спрощеному порядку, визначеному для розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення. У заяві необхідно вказати, якими доказами підтверджується той факт, що у правовстановлюючих документах справді допущено помилку, а також обґрунтувати, з яких причин її неможливо виправити в інший, не судовий, спосіб.

Суд розглядає справу про встановлення фактів, якщо: такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов’язується з наступним вирішенням спору про право.

До заяви потрібно додати документ, що підтверджує сплату судового збору, розмір якого для фізичних осіб становить 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом станом на 1 січня календарного року, в якому заява подається до суду. Законом «Про Державний бюджет України на 2017 рік» прожитковий мінімум на одну працездатну особу визначено у розмірі 1600 гривень. Отже, подаватимете заяву про встановлення факту належності правовстановлюючих документів поточного року, то необхідно сплатити судовий збір у сумі 320 гривень.

Ліна ПАСЬКО.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
АТО «не працює»
Читати
«Безвізом» користуються
Читати
Набув чинності закон
Читати
Війни на дорогах
Читати
Нема на що жити
Читати
Увага: кір!
Читати
Українець у душі
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове