Архів
П’ятниця,
16 червня 2017 року

№ 46 (19491)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
 Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Підвищуємо врожайність огірків

ВЕЛИКЕ розгалуження коренів зумовлює достатнє забезпечення рослин поживними елементами, що сприяє максимальній кількості зав’язі. Тому після кожного дощу варто розпушувати ґрунт на невелику глибину. Це насичує його киснем і активізує процеси росту огірків.

Після розгортання третього справжнього листка бажано злегка обережно підгорнути кожен кущ.

У разі ураження рослин кореневою гниллю слід видалити половину зав’язі, укласти батоги на землю і нижню частину стебла присипати родючим вологим ґрунтом. Через кілька днів утворяться молоді корінці, відтак кущ далі розвиватиметься й плодоноситиме.

Для якомога кращого запилення варто подбати про залучення на ділянку комах, висаджуючи запашні трави, медоноси, лікарські, пряні культури (чебрець, чорнобривці, медунку, конюшину, жимолость, материнку, коріандр, фацелію, шавлію та інші).

Неабияке значення для вологолюбних огірків має полив. Його потрібно проводити рано-вранці або після заходу сонця, у жарку погоду — через день. Ґрунт має бути зволожений на глибину не менш як 15 см. Неприйнятний полив водою температурою нижче плюс 18°C, оскільки коренева система починає хворіти і знижується засвоєння поживних речовин.

Найбільшу врожайність огірків можна отримати з ділянок добре дренованих, окультурених, родючих і структурованих, належно заправлених з осені органікою (біогумусом, гноєм, перегноєм, пташиним послідом, садовим компостом, торфом, попелом) і мінеральними, фосфорно-калійними, добривами (суперфосфатом, подвійним суперфосфатом, калійною сіллю, сірчанокислим калієм, калімагнезією тощо). Однак важлива роль і додаткового живлення — при поливанні або рясному дрібнодисперсному зрошенні листя протягом усього вегетаційного періоду.

Найкращі рецепти сумішей для підживлення

Пташиний послід (курячий, голубиний, індичий, качиний) — цінне джерело необхідних елементів живлення: азоту, калію, фосфору, магнію, заліза, йоду, цинку, бору тощо. Для приготування потрібно половину ємності заповнити послідом, долити водою, розмішати, накрити кришкою, залишити до початку бродіння. Розводити у співвідношенні один літр на відро води. Витрачати по літру під кожен кущ після чергового рясного поливу і розпушування. Не допускати потрапляння добрива на листя.

Гній сільськогосподарських тварин (кінський, коров’ячий, свинячий, овечий тощо). Розчин готується подібно до попереднього, змінюється лише концентрація подальшого розведення. У відро чистої води додають два літри маточного розчину.

Попіл використовується в сухому просіяному вигляді (під кожен кущ розсипають тонким шаром) або як водний настій (0,1 кг попелу на відро води).

Перегній і визрілий компост застосовують для мульчування ґрунту навколо кущів. Це запобігає випаровуванню води з ґрунту, а в міру розкладання забезпечує кореневу систему живленням.

Недооціненим добривом є зброджений настій бур’янів. Кропиву, лободу, скошену траву, подорожник, осоку слід подрібнити, заповнити бочку наполовину, долити доверху теплою водою, накрити кришкою, поставити на сонце, дати перебродити протягом тижня, відфільтрувати, розвести чистою водою (5:1) і використовувати для поливів. Поливати раз на тиждень з розрахунку один літр на кущ під корінь, не допускаючи потрапляння на листя.

Систематичне підживлення незбираним молоком неабияк активізує ріст кущів. Для приготування розчину молоко розводять навпіл теплою водою. Поливають під корінь.

Останнім часом популярним став метод підживлення дріжджовим розчином. Пачку дріжджів (100 грамів) розчиняють у відрі води і дають перебродити протягом доби. Поливають тільки під корінь. Дріжджі істотно пришвидшують ріст, збільшують кількість квітів та зав’язі. Завдяки високій концентрації вітамінів групи В і мікроелементів цей склад корисний для огірків на всіх етапах вегетації.

Культура чудово відгукується на зрошення препаратами, що прискорюють дозрівання, наприклад «Епін», «Циркон»; або спеціальними складами для гарбузових: «Ідеал», «Родючість», «Джерельце», «Велетень», «Годувальник» тощо. Засіб застосовують згідно з інструкцією на упаковці, зазвичай це столова ложка на відро води, витрата 5 літрів готової рідини на кожний квадратний метр.

Звісно, можна підживлювати і мінеральними добривами. Найдоцільніше це робити у період рясного цвітіння. На відро води беруть по чайній ложці карбаміду або аміачної селітри, додають стільки ж сульфату калію та суперфосфату. Ще один цінний склад добрива — розчин гумату натрію (столова ложка на відро води).

У період плодоношення огірки рекомендується підживлювати розчином нітроамофоски (столова ложка на відро води).

Версія для друку          До списку статтей

ДО НАСТУПНОГО куточка завітає прикарпатська господиня зі своєю полуницею. Себто поділиться досвідом догляду за грядкою із сонячною ягодою. Дбати про неї, вважає Валентина Михайляк, потрібно цілий рік, а як саме, розповімо, причому деякі рекомендації — універсальні: застосовувати їх можна й на огірках, помідорах, іншій городині.

У старих довідниках із садівництва зазвичай радилось у плодових дерев вирізати гілки цілком (на кільце) або вкорочувати їх, починаючи із серпня й восени. Але нині фахівці вказують на один великий недолік: надто багато деревини рослина нарощує марно. Тому дійшли висновку, що робити це на початку літа, коли пагони ще коротенькі, зелені, соковиті, набагато краще, бо їх легко виламати і рани швидко загояться. Тому мова піде про те, як це легше зробити з допомогою простого пристосування, а також про прийом прищипування, або пінцировки, пагонів.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове