Архів
Вівторок,
13 червня 2017 року

№ 45 (19490)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Прогнозований результат

ФРАНЦІЯ. Партія Еммануеля Макрона здобула більшість у першому турі парламентських виборів.

Докладніше...
Теж вибори, але дострокові

КОСОВО. Коаліція, очолювана колишніми польовими командирами, виграє парламентські вибори.

Докладніше...
Несподівана відповідь «Газпрому»

МОЛДОВА не збирається оплачувати «Газпрому» борги Придністров’я за спожитий газ.

Докладніше...
Перемога з гірчинкою

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Результати дострокових парламентських виборів обвалили фунт.

Докладніше...
Збройна підтримка

ТУРЕЧЧИНА відправляє свої війська до Катару.

Докладніше...
Подвійний теракт

ІРАН. У Тегерані скоєно збройний напад на будівлю парламенту.

Докладніше...
Домівки змиває

У ПАР вирує шторм — найпотужніший за останні понад три десятиліття.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Я пенсіонер за віком. Народилася 1956 року, на пенсію вийшла в травні 2012-го. Стаж — 20 років 1 місяць. Отримую пенсії 949 гривень. Чому її розмір не підвищується?»

Світлана КОЛОДІЙ.

с. Зоряне

Віньковецького району

Хмельницької області.

 

СТАТТЕЮ 28-ю Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» встановлено, що мінімальний розмір пенсії за віком за наявності в жінок 30 років страхового стажу встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили праце-здатність. Із 1 грудня 2016-го він становить 1247 грн, із 1 травня 2017-го — 1312 грн.

За наявності страхового стажу меншої тривалості, ніж 30 років, пенсія за віком установлюється в розмірі, пропорційному набутому страховому стажу, виходячи з мінімального розміру пенсії за віком.

Тож якщо особа не працює (перерахунок у зв’язку зі зміною прожиткового мінімуму 2016-го здійснювали лише тим пенсіонерам, які не працюють), то за 20 років 1 місяць (241 місяць) страхового стажу її пенсія, обчислена пропорційно до наявного страхового стажу, становить 834,80 грн (1247 грн : 360 міс. х 241 міс.).

При цьому постановою Кабінету міністрів України від 26.03.2008 №265 «Деякі питання пенсійного забезпечення громадян» установлено, що, в разі коли щомісячний розмір пенсійних виплат особи (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, індексації та інших доплат, установлених законодавством, окрім пенсій за особливі заслуги перед Україною), крім інвалідів, не досягає 949 грн, таким особам надається щомісячна державна адресна допомога в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру.

Після перерахунку пенсії 1 травня її розмір не змінився.

 

«Маю п’ять з половиною років стажу роботи шахтарем-прохідником і підземним електрослюсарем. Окрім цього, півтора року навчався в гірничому училищі. Чому у підземний стаж не зарахували час навчання в закладі?»

Михайло ДЕРЕВ’ЯНКО.

м. Сокаль

Львівської області.

 

СТАТТЯ 14-та Закону України «Про пенсійне забезпечення» надає право працівникам, безпосередньо зайнятим повний робочий день на підземних відкритих гірничих роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт і рудників та в металургії, — за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом міністрів України, на пенсію незалежно від віку, якщо вони були зайняті на цих роботах не менш як 25 років, а працівники провідних професій (зокрема, робітники очисного вибою, прохідники, вибійники на відбійних молотках, машиністи гірничих виймальних машин) — за умови, що вони були зайняті на цих роботах не менш як 20 років.

За наявності в чоловіків стажу на підземних роботах менш як 10 років за кожен повний рік цих робіт пенсійний вік (60 років) знижується на один рік.   Час навчання за спеціальністю у професійно-технічних навчальних закладах зараховується до пільгового стажу за умови, що протягом трьох місяців після закінчення навчання особа працевлаштувалася за набутою (пільговою) професією (стаття 38-ма Закону України «Про професійно-технічну освіту»).

Тож якщо ви протягом трьох місяців після закінчення навчання у професійно-технічному училищі працевлаштувалися за набутою професією, період навчання в училищі має бути зараховано до пільгового стажу. Останній становитиме сім років, і право на пенсію ви матимете після досягнення 53.

Водночас зазначимо, що пільговий стаж має бути підтверджено в установленому законодавством порядку: уточнюючою довідкою підприємства, а в разі його ліквідації — виданою відповідною комісією.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
З піснями і танцями
Читати
Купуватимемо норвезький газ...
Читати
...і американське вугілля
Читати
Прем’єр обіцяє
Читати
Менше працював — менше отримуватимеш
Читати
А поліції все більше і більше
Читати
Гендерна невідповідність
Читати
Недостатньо підтримуємо патріотів?
Читати
На Сумщині — лихо
Читати





— Що думаю про ціни? Вимкніть мікрофон, тоді скажу. Не хочу, щоб колишні учні почули, які я слова знаю...

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове