Архів
Вівторок,
13 червня 2017 року

№ 45 (19490)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Прогнозований результат

ФРАНЦІЯ. Партія Еммануеля Макрона здобула більшість у першому турі парламентських виборів.

Докладніше...
Теж вибори, але дострокові

КОСОВО. Коаліція, очолювана колишніми польовими командирами, виграє парламентські вибори.

Докладніше...
Несподівана відповідь «Газпрому»

МОЛДОВА не збирається оплачувати «Газпрому» борги Придністров’я за спожитий газ.

Докладніше...
Перемога з гірчинкою

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Результати дострокових парламентських виборів обвалили фунт.

Докладніше...
Збройна підтримка

ТУРЕЧЧИНА відправляє свої війська до Катару.

Докладніше...
Подвійний теракт

ІРАН. У Тегерані скоєно збройний напад на будівлю парламенту.

Докладніше...
Домівки змиває

У ПАР вирує шторм — найпотужніший за останні понад три десятиліття.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Кіровоградщина

Найгостріші грані медреформи

Галина ВЕРНИГОРА.

ПРЕДСТАВНИКИ райцентрів Кіровоградщини просять у рамках медреформи розвивати санітарну авіацію. Про це було заявлено у Кропивницькому під час засідання регіональної платформи «Медична реформа в Україні. Новації в охороні здоров’я». Її учасники навели чимало фактів, коли через неможливість надати на місці кваліфіковану меддопомогу не вдалося врятувати життя людини. Згадали й випадок, коли завдяки вертолітній військовій частині, яка розташовується в їхньому місті, вдалося доставити тяжкохвору пацієнтку до Полтави і врятувати їй життя.

Але ж не військові мають опікуватися порятунком важкохворих. Тож перед тим, як закривати медзаклади під гаслом централізації й укрупнення, владцям належало спершу подбати, зокрема, про розгалужену мережу санітарної авіації у країні. А вже про дороги годі й казати...

Поклади вичерпуються. Що далі?

ВЧЕНИМ у рамках державної програми запропонували розгорнути дослідження і відшукати найраціональніший спосіб безпечної консервації вичерпаних шахт із видобутку урану. Ця проблема може гостро постати вже за 5-10 років. Вона була однією із ключових для обговорення на науково-практичній конференції «Кіровоградщина-2025: пріоритети і можливості розвитку». Як відомо, ряд уранових шахт в області вже поступово припиняє роботу. Зокрема, остання сесія облради не продовжила дозвіл на видобуток урану Інгульській шахті у Кропивницькому.

На такі зарплати й мігранти не приїдуть

ДЕМОГРАФИ б’ють на сполох: п’ятий рік поспіль в області щорічно меншає на 12 000 жителів, що приблизно дорівнює населенню одного району. Причиною є висока смертність і низька народжуваність. Зокрема, 2016-го на кожних 18 померлих припадало лише вісім новонароджених, тоді як загалом по Україні на 14 небіжчиків припадало 10 немовлят. Жене людей із насиджених місць і безпросвітне безробіття. Так, за вказаний період 8 тисяч мешканців краю мігрували в пошуку роботи до інших міст України та за кордон.

За підрахунками фахівців, до 2025 року залучення іммігрантів із ще бідніших країн (а таких небагато!) стане єдиним шляхом вирішення питання кадрового голоду на Кіровоградщині. Проте застерігають: в області значно нижча середня зарплата, ніж в інших регіонах. Саме через низьку оплату праці із залученням іммігрантів можуть виникнути проблеми.

Усім млинам млин

В ОБЛАСТІ на території діючого зерносховища будується 300-тонний борошномельний комплекс. Хоча невеликих 15-60-тонних млинів у країні ніби й достатньо, українські компанії почали споруджувати нові потужні борошномельні комплекси потужністю від 250 тонн зерна на добу. Останніми роками працював тільки один такий (380 т/добу) елеватор на всю країну в місті Первомайський Харківської області. Проте потім на Вінницькому КХП №2 з’явилося млинове обладнання потужністю приблизно 350 т, на станції «Скібнево» Хмельницької області — на 300 тонн, в Одесі на території колишнього Васильківського КХП — до 250… Аграрії сподіваються, що цей процес триватиме. Адже давно час не зерно продавати за кордон, а борошно, печиво та іншу продукцію з нього.

Iз надією на робочі місця

УКРАЇНСЬКА компанія «DroneUA» оголосила про розгортання у Кропивницькому, Одесі та Сумах своїх філій із виробництва безпілотних літальних апаратів сільськогосподарського призначення. У цю справу вклали майже 5 мільйонів доларів приватні інвестори з Великої Британії, Польщі та Молдови. Кожна з філій (які водночас будуть і науково-дослідними центрами) розрахована на близько 80 робочих місць. У місцевих центрах зайнятості вже розміщено заявки на висококваліфікованих робітників та інженерів відповідних профілів. Вони займатимуться розробкою безпілотних систем, сервіси яких передбачають аерозйомку посівів, розрахунки рівня вегетації, біохімічний аналіз рослин та ґрунту тощо.

Укотре про шкільні побори

ВИКОНКОМ Новоукраїнки своєю ухвалою заборонив збір готівкових коштів із батьків учнів та вихованців місцевих шкіл і дитсадків. Згідно з нею, якщо десь і йтиметься про пожертву, то вона може бути прийнята закладом лише у безготівковій формі. Причому виключно від юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. При цьому, як вимагає чинне законодавство, керівники закладів повинні оформити документацію.

Разом із тим виконком зобов’язав керівників закладів освіти забезпечити оприлюднення інформації про надходження та використання коштів. Не рідше одного разу на рік вони зобов’язані звітувати перед батьками і педагогами про використання цих коштів.

Діти тривоги нашої

ОСТАННІМ часом в області збільшилася кількість дітей, яких уперше поставили на облік служби у справах неповнолітніх. Зокрема, за даними Служби у справах дітей ОДА, лише цього року після відвідин неблагополучних родин 196 дітей було поставлено на облік, тоді як торік на цей час «назбиралося» трохи більше ста. Загалом же служба опікується 2270 неповнолітніми. Між іншим, на Кіровоградщині вдвічі збільшилось і число батьків, позбавлених батьківських прав.

Заради наживи

НА ПЕРЕГОНІ Мала Виска під час контрольного обходу колій залізничники виявили, що хтось відкрутив і поцупив майже сто клемних болтів. Відразу ж повідомили поліцію, яка розпочала слідство. Незабаром було встановлено особи крадіїв. Ними виявилися двоє місцевих нероб. Злодії хотіли в такий спосіб «заробити» грошей, але збути метал не встигли. Загальна вартість вкраденого — понад 6 тис. грн. Зловмисникам повідомлено про підозру. Якщо діло дійде до суду, їм загрожує до п’яти років позбавлення волі.

На жаль, в Україні непоодинокі випадки, коли розбирають колію заради наживи. Такі дії важко виправдати безгрошів’ям, адже йдеться про безпеку сотень людей.

Відроджують вузькоколійку

НАЙБЛИЖЧИМ часом із міста Гайворон Кіровоградської області на Закарпаття буде доправлений раритет — старовинний паровоз ГР-280, який тривалий час стояв тут «на приколі». Він курсуватиме кожні п’ятницю і суботу Боржавською вузькоколійкою між Іршавою, Хмільником і Виноградовим. Паровоз тягтиме три пасажирські вагони і один вантажний для велосипедів та дрібного вантажу.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
З піснями і танцями
Читати
Купуватимемо норвезький газ...
Читати
...і американське вугілля
Читати
Прем’єр обіцяє
Читати
Менше працював — менше отримуватимеш
Читати
А поліції все більше і більше
Читати
Гендерна невідповідність
Читати
Недостатньо підтримуємо патріотів?
Читати
На Сумщині — лихо
Читати





— Що думаю про ціни? Вимкніть мікрофон, тоді скажу. Не хочу, щоб колишні учні почули, які я слова знаю...

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове