Архів
Вівторок,
13 червня 2017 року

№ 45 (19490)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Розповідає лікар

Працюйте дозовано

Анатолій ДОРОГИЙ,

кардіолог.


Помірна робота в садку чи на городі сприяє збільшенню тривалості життя. Такого несподіваного висновку дійшли науковці Гарвардського університету (США). За даними їхнього дослідження, у якому взяли участь понад 100 тисяч осіб, довше живуть ті люди, що регулярно пораються на присадибній ділянці.

А ЩЕ внаслідок діяльності такого виду на 34 відсотки знижується рівень респіраторних недуг, на 13 — ризик розвитку онкологічних хвороб. Загалом же дослідники стверджують, що завдяки роботі на землі посилюється опірність організму і зміцнюється здоров’я людини.

У чому ж полягає така залежність? Адже йдеться не про відпочинок, а про досить нелегку працю.

Річ у тому, що тіло людини на 40 відсотків складається із м’язів, головною фукцією яких є рух. Для нормальної діяльності всіх органів і систем кожен із них має виконувати понад тисячу рухів на день. Натомість людина на роботі і в побуті, вдаючись до звичних одноманітних рухів, має обмежений рівень навантаження. Приміром, ідемо до зупинки, сидимо на роботі (через що розвиваються так звані професійні хвороби), піднімаємося сходами, іноді носимо важкі валізи. Навіть миючи підлогу, навантажуємо ті самі групи м’язів, тоді як інші простоюють.

На тлі недостатньої фізичної активності відбувається застій крові, через сповільнення кровообігу погіршується живлення внутрішніх органів, серця, головного мозку. Через нестачу адекватних фізичних навантажень потерпає й опорно-руховий апарат. Усе це призводить до погіршення функ-ціонування всього організму й провокує розвиток багатьох хвороб, зокрема, цукровий діабет, гіпертонію, остеохондроз. Науковці довели: завдяки регулярним помірним навантаженням люди втричі рідше хворіють на серцево-судинні недуги й вирізняються сильнішим імунітетом.

Рух, фізична активність, утім, не надмірна, а дозована, мають одне з визначальних значень для здоров’я людини. Дослідження підтверджують: слабке здоров’я й менша тривалість життя передусім у тих людей, які ведуть малорухливий спосіб життя. Спортсмени зазнають надмірних фізичних навантажень упродовж тривалого часу, тому теж належать до них.

Якось мене запитали: якщо порівняти вправи в спортзалі й роботу на присадибній ділянці — що здоровіше?

Відмінність тут у помірних навантаженнях, до яких людина вдається на свіжому повітрі. У цьому беззаперечна користь для кровоносної, дихальної, імунної систем. Зміна виду діяльності стимулює роботу головного мозку: його нейрони збуджуються, відновлюється баланс усіх ділянок цього органа. Крім того, людина бачить результат своєї діяльності — активно виробляються гормони задоволення, поліпшуються її настрій і внутрішній стан.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове