Архів
Вівторок,
13 червня 2017 року

№ 45 (19490)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Будьмо обережні

Ботулізм поруч!

НАПРИКІНЦІ травня в Києві після вживання в’яленої риби були зафіксовані випадки захворювання на ботулізм, один чоловік загинув. Потерпілі отруїлися рибою, придбаною в різних крамницях.

Ситуація із сироваткою від ботулізму критична — препарат в Україні, як і три роки тому, відсутній. А реєстрація іноземних вакцин щойно почалася.

Ольга Голубовська, професор, завкафедри інфекційних захворювань НМУ імені Богомольця, інформує: «Це питання порушується нашими міністрами упродовж кількох років. Раніше ми користувалися російськими сироватками. Існує домовленість з Європою про можливість придбати антитоксин проти ботулізму. Тепер необхідно, щоб Кабінет міністрів виділив на це кошти.

При інфікуванні ботулізмом людина починає погано бачити, не може читати дрібний шрифт, у неї двоїться в очах, виникає сухість слизових оболонок. Затим з’являються інші симптоми — м’язова слабкість, зникнення рефлексів аж до дихальних розладів».

Станом на сьогодні в Україні вже є дві жертви ботулізму: у лікарні помер 38-річний фельдшер із Сумщини. Тільки за останні два тижні зафіксовано ще шість випадків захворювання. Тривають масові перевірки у виробників і реалізаторів риби. Так, у Львові із торговельної мережі вилучено майже 90 кг небезпечних рибних продуктів.

Зазначимо: ботулізм належить до розряду харчових токсикоінфекцій. Незначна доза цього токсину в продукті зазвичай не змінює його смакових якостей. Тому варто бути обережним, купуючи харчі і на ринках, і в магазинах. Ні в якому разі не спокушайтеся на продукти, які продаються, як кажуть, «із землі». А в разі погіршання самопочуття після вживання їжі негайно звертайтеся до лікаря!

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове