Архів
Вівторок,
13 червня 2017 року

№ 45 (19490)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Поради до часу

Босоніж по траві

Інна КВАРТАЛЬНА,
сімейний лікар.

Якщо хочете уникнути інсульту, інфаркту, гіпертонії, стенокардії й застуди літньої пори, ходіть по траві босоніж.

І НЕ ПРОСТО по траві, а по мокрій. Таку корисну процедуру запропонував 150 років тому німецький священик Себастьян Кнейпп як один зі способів водолікування. До того ж, казав він, не має значення, чим трава змочена — росою, дощем чи просто полита водою. Що більше вологи, то довше треба по ній ходити (15-45 хвилин), і що частіше, то ліпших результатів можна досягти. Не слід одразу витирати ноги, ліпше надіти сухе взуття.

Ходіння босоніж не тільки загартовує. Таке водолікування чинить благотворний уплив на судини, серце, інші органи та лікує подібно до точкового масажу, бо впливає на активні точки стопи, які відповідають за нирки, шлунок, очі, серце, мозок тощо. На підошві міститься безліч рецепторів, через які проводяться імпульси до внутрішніх органів, а це своєю чергою поліпшує їхню роботу та розвантажує нервову систему, знімаючи стрес.

Найкорисніше ходити по росяній траві вранці й увечері. Але спочатку все ж варто підготувати свій організм до цієї процедури — перші рази ліпше виходити босоніж після сніданку. Ослабленим та літнім людям медики рекомендують починати загартовування з обтирання стоп рушником, змоченим водою кімнатної температури. А через кожні п’ять-шість днів її слід знижувати, але не нижче 20 градусів.

Можна робити контрастні ванни для ніг. Для цього налийте в один таз теплої води (38-39°), у другий — прохолодної (30-32°). Повторіть п’ять-шість разів процедуру поперемінного занурення ніг на 15-20 секунд у перший, затим — у другий таз. Витріть ноги насухо.

Не менш корисне й ходіння по воді. Кому пощастить провести літо біля водойми, неодмінно мають скористатися такою нагодою, щоб не тільки загартуватися, а й активізувати кровообіг, поліпшити роботу нирок, сечового міхура, шлунка та інших органів, розміщених у черевній порожнині. Після «водної» прогулянки неодмінно відчуєте, що легко дихається, якщо боліла голова — біль «потонув» у воді, сон став міцний і глибокий.

Для водолікування можна застосовувати й звичайні балію або ванну. Занурте ноги до щиколоток у прохолодну (12-14°) воду і ворушіть ними, долаючи опір. Поступово збільшуйте рівень води (до литок, колін) і час — з однієї хвилини до п’яти-шести. Закінчивши процедуру, активно порухайтеся, щоб розігріти ноги й тіло.

За температури плюс чотири людина зазвичай застуджується. Однак після регулярного прийому водних процедур людина уникає застуди, перебуваючи в таких умовах. Відбувається це тому, що багаторазове повторення подразливої дії низької температури формує умовний рефлекс і стимулює вироблення відповідної реакції — організм змушує шкіру зберігати тепло.

Водно-пляжні процедури для ніг можна робити і вдома, насипавши річкової гальки в металевий чи пластиковий таз із холодною водою. Таким тренажером для стоп треба ходити щодня протягом хвилини.

Ходіть босоніж якомога більше! Дотримуйтеся поступовості й регулярності в загартуванні, зважаючи на вік та індивідуальні особливості.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове