Архів
Вівторок,
13 червня 2017 року

№ 45 (19490)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • До вашого записничка

Мийте руки

Олена ЛЕВИЦЬКА,
епідеміолог.

Із дитинства нас вчать: із немитими руками до столу не сідай. Але нерідко ми ігноруємо це правило. І розплачуємося за це своїм здоров’ям. Навіть доторкнувшись до поручня у транспорті, можна інфікуватись жовтяницею або й… коростою.

У ПЕРЕЛІКУ недуг від брудних рук на першому місці — вірусний гепатит С (жовтяниця) і хвороби, спровоковані ротавірусною й ентеровірусною інфекціями.

У порівнянні з іншими збудниками вони дуже стійкі в зовнішньому середовищі, деякі з них не втрачають активності на предметах близько місяця.

«Набратися» такої зарази можна миттєво, досить торкнутися ручки дверей, предметів у туалеті (інфекція потрапляє туди з виділень та забруднених рук хворих людей або вірусоносіїв) чи, що часто роблять діти, взяти до рук чужу іграшку. Затим, коли ми немитими руками їстимемо, торкаючись обличчя чи губ, вірус легко потрапить до рота і шлунково-кишкового тракту.

Із брудних рук в організм проникають і вірус грипу, і агресивні бактерії, як-от збудники черевного тифу, дизентерії тощо.

Чому саме руки є посередником у передачі інфекції? Справді, вірус може потрапити до рота, оминаючи руки, приміром, із погано вимитих продуктів, посуду або забрудненою водою. Проте специфіка у тому, що у шкіри на кожній ділянці нашого тіла особливий рівень кислотності. На руках він найнижчий, тому інфекції й почуваються тут комфортніше. До того ж руки (надто влітку) пітніють, а у вологому середовищі зараза розмножується найактивніше.

Тому слід мити руки щоразу після відвідання вбиральні, поїздки у громадському транспорті, перед приготуванням чи споживанням їжі. Коли немає можливості це зробити, протирайте їх вологими серветками, надто це стосується дітей.

Мити руки необхідно щонайменше дві хвилини, намилюючи їх двічі: вище від зап’ястка й обов’язково між пальцями, затим ретельно змивати проточною водою комфортної температури (у надто холодній мило слабко піниться). До речі, на брускове мило може налипати зараза, тому у громадських місцях користуйтеся милом із дозатора.

Важливо не впадати в крайнощі. Якщо надто часто мити руки, бо вони просто видаються брудними, застосовуючи антибактеріальне мило, то руйнуватиметься захисний шар шкіри, через що вона стане ще сприйнятливішою до збудників хвороб.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове