Архів
Вівторок,
13 червня 2017 року

№ 45 (19490)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Варто пам’ятати

Голова заболіла

Анатолій РЯБЧУН,

лікар медицини невідкладних станів. ­

В усьому світі близько 80 відсотків людей скаржаться на періодичний головний біль, який може бути першим симптомом дуже багатьох захворювань. Для ефективного лікування треба знати причини його виникнення.

МІГРЕНЬ — хронічний розлад, який характеризується періодичним пульсуючим болем, що часто й раптово виникає в одній половині голови і супроводжується нудотою, блювотою та світлобоязню. В основі недуги лежать зміни тонусу судин мозку.

Головний біль напруженості постає на тлі психічного напруження, стресів, перевтоми, фізичного навантаження, тривалого перебування в одній позі, скажімо, сидіння за столом. Відбувається рефлекторне спазмування м’язів голови та шиї, що своєю чергою призводить до спазму судин.

Головний біль часто супроводжує гіпертонію, гіпотонічну хворобу, остеохондроз шийного відділу хребта, черепно-мозкові травми, гайморити, фронтити, ендокринні захворювання, інфекційні недуги, отруєння, приймання лікарських засобів тощо.

Здебільшого він минає самостійно, послаблюється після зміни діяльності. Треба уникати стресових ситуацій, значних фізичних навантажень, не зловживати кавою й алкоголем.

У разі якщо головний біль поєднується із високою температурою, запамороченням, нудотою та блювотою, має інтенсивний і нападоподібний характер, виникає протягом 10 днів після отримання черепно-мозкової травми, локалізується в ділянці вуха чи ока, слід терміново звернутися до фахівців й отримати невідкладну медичну допомогу. В цих випадках гаяти час небезпечно!

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове