Архів
Вівторок,
13 червня 2017 року

№ 45 (19490)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Зверніть увагу

З плевритом не жартують

Світлана ЛЕВКОВСЬКА, пульмонолог.

У дитячих лікарнях цієї пори — багато малюків із плевритом. Хвороба вкрай небезпечна і для дорослих, адже може спровокувати дихальну недостатність і призвести до дисфункції легень.

ПРИЧИН розвитку недуги дуже багато. До неї нерідко призводить переохолодження (надто після купання у водоймі) чи перебування на протязі. Крім того, плеврит може розвинутися як наслідок пневмонії. Взимку її провокують віруси, а влітку — бактеріальна інфекція.

У кожному з випадків плеврит розвивається як ускладнення. Є й досить неспецифічні причини, приміром, захворювання органів шлунково-кишкового тракту — печінки й підшлункової залози. Так, легені внаслідок реактивної реакції можуть зазнати ураження на тлі загострення хронічних панкреатиту чи гепатиту. Зважаючи на це, недугу буває важко діагностувати, адже хворий скаржиться здебільшого на біль у животі.

Крім того, плеврит часто супроводжує онкопроцеси й туберкульоз. До групи ризику потрапляють діти, люди старшого віку й ті, що мають хронічні хвороби.

Ураження зазнає плевра (оболонка легень), відбувається накопичення рідини у плевральних порожнинах. Через це в дітей нерідко помітно збільшується грудна клітка з боку ураження.

У хворого підвищується температура тіла (нерідко навіть до 40 градусів), з’являється сухий кашель, що супроводжується різким болем у грудях, загальною слабкістю й пітливістю. Больові відчуття зменшуються, якщо він лягає на уражений бік, адже тоді легені фіксуються, завдяки чому дихання полегшується.

Це досить небезпечна недуга. Якщо не почати вчасне лікування чи воно неадекватне, легеня надміру стискається зайвою рідиною й перестає нормально функціонувати. Це загрожує дихальною недостатністю. Нерідко розвивається двосторонній плеврит — тоді йдеться про загрозу життю.

У разі коли діагностовано плеврит, призначають протизапальні ліки, антибіотики. Щоби позбавити хворий орган зайвої рідини, проводять плевральну пункцію. Тоді легеня розпрямляється, відновлюється її функціональність, у результаті стан хворого швидко поліпшується.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове