Архів
Середа,
7 червня 2017 року

№ 43 (19488)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Нічний теракт

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Угруповання «Ісламська держава» взяло відповідальність за теракт у Лондоні.

Докладніше...
Альянс розширюється

ЧОРНОГОРІЯ офіційно стала 29-м членом НАТО.

Докладніше...
Рішуче захищатимуть Землю

НІМЕЧЧИНА. Канцлер Ангела Меркель висловила глибокий жаль через намір США вийти з Паризької кліматичної угоди.

Докладніше...
Дипломатична криза

КАТАР. Одразу сім держав розірвали дипломатичні зв’язки з цією країною.

Докладніше...
Увірвався терпець

У ПОЛЬЩІ відбувається протест таксистів.

Докладніше...
Урядове перезавантаження

МАКЕДОНІЯ. Парламент схвалив новий уряд.

Докладніше...
Загроза для людства

ПІВНІЧНА КОРЕЯ заявила про продовження розвитку ядерної програми попри санкції ООН.

Докладніше...
Кара через десятиліття

У ЧИЛІ виголошено вирок 106-м співробітникам спецслужб Августо Піночета.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Четвертого грудня 2014-го мені призначили пенсію за вислугу років, відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». У січні 2015-го працевлаштувалась на посаду державного службовця, а з 14.11.2015 р. перебуваю у відпустці для догляду за онукою до досягнення нею трирічного віку. Чи правомірно мені припинено виплату пенсії?»

Тетяна КОСТРОМА.

м. Старокостянтинів

Хмельницької області.

 

ВІДПОВІДНО до статті 54-ї Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», у період з 1 квітня 2015 року по 31 грудня 2017-го особам (окрім інвалідів І й ІІ груп, інвалідів війни ІІІ групи, учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється дія пункту 1-го статті 10-ї Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та ветеранів військової служби з 1.01.2016 р., осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист» з 1.01.2017 р.), які працювали на посадах та на умовах, передбачених, зокрема, Законом України від 16.12.1993 № 3723-ХІІ «Про державну службу», а з 1 травня 2016-го займають посади державної служби, визначені Законом України від 10.12.2015 № 889-VІІІ «Про державну службу», призначені пенсії не виплачуються. Після звільнення з роботи виплата пенсії, відповідно до цього закону, поновлюється.

Водночас у період перебування пенсіонера у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку така особа не припиняє відносини з роботодавцем, але фактично не працює на посаді державного службовця.

Тому в період вашого перебування у відпустці для догляду за дитиною, що підтверджується відповідним документом, виплата пенсії має здійснюватися в повному обсязі.

 

«Маю понад 39 років трудового стажу. Майже всі ці роки працював на підприємстві головним спеціалістом. Зар­плату одержував регулярно, а от кошти до Пенсійного фонду через фінансову скруту підприємство останніми роками не переказувало. Коли настав час оформлятися на пенсію, мені цих кілька років до стажу не зарахували. Що мені робити?»

Володимир СЕРГЄЄВ.

м. Коростень

Житомирської області.

 

ЗАКОНОМ України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» замість терміну «трудовий стаж» уведено «страховий стаж» — період, протягом якого особа підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який сплачені щомісячні страхові внески в сумі, не меншій за страховий внесок.

Також однією з головних і найважливіших умов соціального страхування, що стосується включення періодів страхової діяльності кожної людини до її страхового стажу, є щомісячна сплата роботодавцем єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до органів Державної фіскальної служби України від імені найманого працівника та за нього. Права найманих працівників захищено статтею 16-ю вищезазначеного закону, згідно з якою застраховані особи мають право вимагати від страхувальника (тобто від підприємства-роботодавця) сплати страхових внесків у повному обсязі, у тому числі в судовому порядку. Тож вам варто звернутися до суду.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Назбирали трохи грошей
Читати
Той, хто служив суспільству
Читати
На економічному дні
Читати
Ще й воюємо
Читати
Перезимуємо в теплі
Читати
Європа підганяє
Читати
Чи допоможе візовий заслін?
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове