Архів
Середа,
7 червня 2017 року

№ 43 (19488)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Нічний теракт

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Угруповання «Ісламська держава» взяло відповідальність за теракт у Лондоні.

Докладніше...
Альянс розширюється

ЧОРНОГОРІЯ офіційно стала 29-м членом НАТО.

Докладніше...
Рішуче захищатимуть Землю

НІМЕЧЧИНА. Канцлер Ангела Меркель висловила глибокий жаль через намір США вийти з Паризької кліматичної угоди.

Докладніше...
Дипломатична криза

КАТАР. Одразу сім держав розірвали дипломатичні зв’язки з цією країною.

Докладніше...
Увірвався терпець

У ПОЛЬЩІ відбувається протест таксистів.

Докладніше...
Урядове перезавантаження

МАКЕДОНІЯ. Парламент схвалив новий уряд.

Докладніше...
Загроза для людства

ПІВНІЧНА КОРЕЯ заявила про продовження розвитку ядерної програми попри санкції ООН.

Докладніше...
Кара через десятиліття

У ЧИЛІ виголошено вирок 106-м співробітникам спецслужб Августо Піночета.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Будьмо обережні

Не станьте жертвою або спільником

Уляна КОВАЛЬЧУК,

заступник голови ВМГО «Студентське братство».

Cьогодні опанування медіаграмотності так само важливо, як колись, сотні років тому, нашим предкам, аби стати повноцінними членами суспільства, слід було навчитися читати. Саме про це йдеться на майстер-класах з інформаційної безпеки, які проводять для старшокласників лектори Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Студентське братство». Заходи відбуваються в діалоговій формі, тому слухачі мають можливість розпитати лектора про все, що їх зацікавило або потребує додаткового пояснення.

НЕЩОДАВНО такий майстер-клас для юнаків і дівчат провів на Львівщині журналіст Олександр Мамай.

Сьогодні досить часто можна стати не лише жертвою, а й джерелом дезінформації для інших, особливо у соціальних мережах. Головним виявом «медіабезграмотності» є поширення неперевіреної та вигаданої маніпуляторами інформації, яку вони «вкидають» у суспільство через соціальні мережі.

Олександр Мамай розповів, як журналісти інформагентства «Укрінформ» викрили технологію вкорінення фальшивих «українських патріотичних» спільнот в Інтернеті. Зокрема, журналісти дослідили, що популярні інтернет-сторінки Степана Мазури, створені у соціальних мережах бойовиком терористичної організації «ДНР» з позивним «Москва» Сергієм Жуком та його імовірними спільниками, наповнюються з Росії. При цьому зафіксовано, як від імені вигаданого персонажа Степана Мазури одночасно з Москви та Петербурга сиплеться величезна кількість коментарів. Таким чином підтримується цілий ряд псевдо­патріотичних груп в Україні, які поширюють твердження про «зраду всіх гілок української влади» та нездійсненність України як успішного проекту, необхідність насильницького «третього Майдану» тощо. Водночас дезінформація розповсюджується «в комплексі»: абсолютно фальшиві повідомлення маніпулятори закидають поряд з критичними матеріалами солідних українських ЗМІ.

«Втягування себе і своїх друзів у «диванні війни» в коментарях нічого, крім змарнованих годин та настрою, вам не дасть, — застерігає Олександр Мамай. — Особливо, коли до обговорення на тему українсько-російських відносин, ставлення до Майдану, АТО підключаються так звані «боти» (особи, які за гроші пишуть замовні коментарі) — дискусію вам не виграти. Тим паче не варто в соціальних мережах користуватися мовою ворожнечі, розпалювати конфлікти, краще ставитися до проявів замовної активності «ботів» з гумором».

«Студентське братство» під час лекцій наголошує, що важливо свідомо оцінювати з точки зору вірогідності будь-яку отримувану з медіа інформацію, особливо перед її подальшим розповсюдженням. Молоді громадяни мають розуміти, що сьогодні вони не лише споживачі, а й творці медіапростору. Адже засоби масової інформації — це не тільки газети, радіо і телебачення, а й усе, що ми протягом 24 годин на добу можемо бачити або поширювати в Інтернеті, зокрема й через мобільний телефон. Тож не дайте себе ошукати.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Назбирали трохи грошей
Читати
Той, хто служив суспільству
Читати
На економічному дні
Читати
Ще й воюємо
Читати
Перезимуємо в теплі
Читати
Європа підганяє
Читати
Чи допоможе візовий заслін?
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове