Архів
Середа,
7 червня 2017 року

№ 43 (19488)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Нічний теракт

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Угруповання «Ісламська держава» взяло відповідальність за теракт у Лондоні.

Докладніше...
Альянс розширюється

ЧОРНОГОРІЯ офіційно стала 29-м членом НАТО.

Докладніше...
Рішуче захищатимуть Землю

НІМЕЧЧИНА. Канцлер Ангела Меркель висловила глибокий жаль через намір США вийти з Паризької кліматичної угоди.

Докладніше...
Дипломатична криза

КАТАР. Одразу сім держав розірвали дипломатичні зв’язки з цією країною.

Докладніше...
Увірвався терпець

У ПОЛЬЩІ відбувається протест таксистів.

Докладніше...
Урядове перезавантаження

МАКЕДОНІЯ. Парламент схвалив новий уряд.

Докладніше...
Загроза для людства

ПІВНІЧНА КОРЕЯ заявила про продовження розвитку ядерної програми попри санкції ООН.

Докладніше...
Кара через десятиліття

У ЧИЛІ виголошено вирок 106-м співробітникам спецслужб Августо Піночета.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Конфлікт

Одним підвали — іншим котеджі

Віталій НАЗАРЕНКО.

м. Чернігів.

Медики психотуберкульозного та інфекційного відділень Чернігівської обласної психоневрологічної лікарні обурені діями керівництва щодо них та їхніх пацієнтів. Вони публічно заявляють про утиски та порушення трудових прав.

КОМУНАЛЬНИЙ лікувально-профілактичний заклад «Чернігівська обласна психоневрологічна лікарня» облради — це комплекс із 18 стаціонарних відділень та лікувально-діагностичних підрозділів. Тут працює 65 лікарів, 277 фахівців із середньою медичною освітою та 384 спеціалісти молодшого медичного персоналу. На базі лікувального закладу також діють обласні судово-психіатрична та медико-соціальна експертизи.

Нещодавно адміністрація лікарні вирішила об’єднати два відділення: психотуберкульозне (№11) та інфекційне (№8). Рішення це одноосібне, що й обурило медиків з одинадцятого відділення, протягом багатьох років обділених увагою керівництва, залишених сам на сам із багатьма проблемами.

...Фасад 11-го психотуберкульозного відділення має вигляд, м’яко кажучи, не дуже привабливий. З усього видно, що ремонту ця будівля не бачила давно. Всередині ще гірше: грибок на стінах, обвалена штукатурка, старі дерев’яні віконні рами, крізь які взимку намітає сніг. Та все ж у деяких кімнатах помітний косметичний ремонт, зроблений, за словами медиків відділення, здебільш їхнім власним коштом. Не один рік вони також самі купують журнали, бланки, відра, швабри, віники та мило, знайшли для відділення холодильник і пральну машину.

Категорія пацієнтів тут специфічна: хворі на туберкульоз із психічними розладами. Для них має бути відповідно обладнаний стаціонар. Та замість сонячного теплого приміщення частина хворих тулиться у напівпідвальних кімнатах із грибком. Медикам бракує елементарних засобів захисту. Замість спеціальних хепофільтрів — звичайні марлеві пов’язки. Не дочекавшись від керівництва вкрай необхідних бактерицидних ламп, персонал «скинувся» — таким чином купили сім штук. Тут змушені економити навіть на дезінфекційних засобах. Дивно, що за таких умов за останні 13 років на туберкульоз захворіло тільки троє медиків.

Вирішивши об’єднати два відділення, адміністрація почала поспішно виписувати пацієнтів, штучно занижуючи кількість хворих. На думку лікарів, це зроблено для того, щоб приховати роки системної бездіяльності. Вони стурбовані тим, що у результаті об’єднання частина медичного персоналу потрапить під скорочення, частину понизять у статусі. Краще було б пристати на пропозицію обласного протитуберкульозного диспансера, керівництво якого зголосилося взяти під свою опіку їхнє відділення разом із занедбаним приміщенням, медиками та пацієнтами. Однак головний лікар обласної психоневрологічної лікарні Володимир Ященко виступив категорично проти.

Його позиція обурила медперсонал. І не безпідставно. Медичний комунальний заклад Володимир Ященко очолює 13 років. За словами лікарів, поки протягом цього часу протитуберкульозне інфекційне відділення занепадало, він разом із дружиною, яка працює його заступником із організаційно-методичної роботи, нажив немалі статки. Згідно з декларацією, торік дружина заробила трохи більш як 156 тисяч гривень, а її чоловік — головний психіатр області — на 12 тисяч гривень менше. Незважаючи на порівняно невисокі заробітні плати, родина Ященків має дві квартири, дві іномарки. Син — власник елітного будинку, двох земельних ділянок із дачею на одній із них.

Але у деклараціях про статки дітей — анічичирк.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Назбирали трохи грошей
Читати
Той, хто служив суспільству
Читати
На економічному дні
Читати
Ще й воюємо
Читати
Перезимуємо в теплі
Читати
Європа підганяє
Читати
Чи допоможе візовий заслін?
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове