Архів
Середа,
7 червня 2017 року

№ 43 (19488)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Нічний теракт

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Угруповання «Ісламська держава» взяло відповідальність за теракт у Лондоні.

Докладніше...
Альянс розширюється

ЧОРНОГОРІЯ офіційно стала 29-м членом НАТО.

Докладніше...
Рішуче захищатимуть Землю

НІМЕЧЧИНА. Канцлер Ангела Меркель висловила глибокий жаль через намір США вийти з Паризької кліматичної угоди.

Докладніше...
Дипломатична криза

КАТАР. Одразу сім держав розірвали дипломатичні зв’язки з цією країною.

Докладніше...
Увірвався терпець

У ПОЛЬЩІ відбувається протест таксистів.

Докладніше...
Урядове перезавантаження

МАКЕДОНІЯ. Парламент схвалив новий уряд.

Докладніше...
Загроза для людства

ПІВНІЧНА КОРЕЯ заявила про продовження розвитку ядерної програми попри санкції ООН.

Докладніше...
Кара через десятиліття

У ЧИЛІ виголошено вирок 106-м співробітникам спецслужб Августо Піночета.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • З літопису наших днів

Iз фронтом по сусідству

Олексій Яровий.

Донецька область.

Із головою Бахмутської РДА Володимиром Бохоновим я познайомився на концерті в Сіверську. Коли спитав, може, йому зручніше перейти на російську, категорично відмовився. Тож спілкувалися українською.

ДО ВІЙНИ він працював заступником начальника Управління боротьби з організованою злочинністю в Луганській області. На початку бойових дій перебував у Луганську. Коли було прийняте рішення всім державним установам перебазуватися у Сватове, з кількатисячного гарнізону на нове місце служби прибуло близько 30 поліцейських.

У Сватове переїхав кістяк — люди, які довіряли одне одному. Патріотичний підйом був такий, що вони не помічали, коли закінчувався робочий день. Там Володимиру Михайловичу спала на думку ідея документувати діяльність злочинних формувань. Із різних джерел отримували інформацію, порушували кримінальні справи. Через чотири місяці мали список майже семи тисяч бойовиків. Опираючись на людей, які не зрадили присязі, сформували нову поліцію області. А невдовзі Бохонова призначили головю РДА колись Артемівського, а тепер Бахмутського району.

— Це один із найбільших у Донецькій області районів за територією і населенням, — пояснює Володимир Михайлович. — Колись давно Бахмут був центром Донецького краю, купецькою столицею, затим опорою комуністів. Тепер ми прифронтова зона. Тут розміщено штаб АТО, діє логістичний центр, військовий госпіталь. Приєднали до району міста Солідар та Часів Яр, частину Горлівки — станцію Майорське, Зайцівську селищну раду, Світлодарськ. На нашій території є дві ТЕЦ — Вуглегірська та Миронівська...

За словами голови РДА, багато тутешніх земель не обробляється, адже розташовані біля межі зіткнення, на місцях бойових дій. Траплялися випадки, коли трактористи підривалися на мінах. Та й зараз на токи деяких фермерів залітають снаряди і міни. Однак торік Бахмутський район посів перше місце в області за урожайністю, зібрали пересічно 44,9 ц з га ранніх зернових. За валовим збором місцеві аграрії — другі в регіоні зі 121 тисячею тонн.

Бахмутським фермерам майже неможливо отримати кредит, банки не хочуть ризикувати. Однак люди тримаються. Коли велися бойові дії, під обстрілами збирали зернові. Це була битва за урожай у прямому сенсі.

— Цього року озимина перезимувала гірше, ніж торік, —розмірковує Володимир Михайлович. — Тоді мали 25 тис. га якісних сходів, нині — лише на 15-18 тисячах гектарів полів. Але великі господарства «Бахмут Агро», агрофірма «Україна» сподіваються на непоганий врожай.

«Бахмутський аграрний союз», яким керує Юрій Петрович Акневський, працює у важких умовах — майже на смузі зіткнення, менш ніж за кілометр од ворожого блокпоста. На свинарники підприємства час від часу залітають смертоносні «сюрпризи». Однак навіть у такий час тут добре господарюють, розвивають виробництво, дають людям роботу, платять податки.

— Про цих людей фільми треба знімати, — переконаний Бохонов. — Адже на них фактично тримаються території...

Усе, що відбувається в державі, не оминає і прифронтові райони. На території Бахмутського формуються п’ять територіальних громад, триває робота щодо створення медичних округів. Щоб медицина була ефективна, необхідні гарні дороги, тоді людина зможе вчасно отримати допомогу. Тож наступним кроком місцевої влади стане ремонт і будівництво автошляхів.

— Можливо, це звучить дещо пафосно, та раніше стільки уваги соціальній сфері, освіті, культурі в районі не приділялося, — зізнається Володимир Михайлович. — Кожній з опорних шкіл регіону на ремонт виділено бюджет 35 мільйонів гривень. А до війни вчителі збирали гривні на шпалери, фарбу... Відбудували підірваний міст. Незручно хвалити нашого голову ОДА Павла Жебрівського, але великою мірою це все його заслуга. Він уболіває за справу.

— А яка ситуація з українською мовою? — не міг не поцікавитися я. — Чув, голова ОДА вимагає від усіх чиновників розмовляти лише державною...

— У районі практично всі школи україномовні. Є проблемні в цьому плані території — Світлодарськ, поблизу Дебальцевого, проте й там уроки проводяться державною мовою. Маємо школу в «сірій зоні» — між українським військом і сепаратистами. Торік на останньому дзвонику там була присутня українська символіка, звучав Гімн України. Вірогідно, така ситуація робить учнів і вчителів більшими патріотами, ніж десь у глибокому тилу. Всі сподівання у нас на молодь, яка народилася у вільній Україні. Хоча й серед старшого покоління трапляються патріоти. От є в нас 90-літній ветеран Анастас Григорович Кічік, який має бойові нагороди. Він пише книги. Остання, десята, яку ми допомагаємо видати, називається «Зарево Майдана». Там ветеран називає речі своїми іменами — російська агресія, війна, імперські амбіції...

На фото автора: Володимир Бохонов.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Назбирали трохи грошей
Читати
Той, хто служив суспільству
Читати
На економічному дні
Читати
Ще й воюємо
Читати
Перезимуємо в теплі
Читати
Європа підганяє
Читати
Чи допоможе візовий заслін?
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове