Архів
Середа,
7 червня 2017 року

№ 43 (19488)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Нічний теракт

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Угруповання «Ісламська держава» взяло відповідальність за теракт у Лондоні.

Докладніше...
Альянс розширюється

ЧОРНОГОРІЯ офіційно стала 29-м членом НАТО.

Докладніше...
Рішуче захищатимуть Землю

НІМЕЧЧИНА. Канцлер Ангела Меркель висловила глибокий жаль через намір США вийти з Паризької кліматичної угоди.

Докладніше...
Дипломатична криза

КАТАР. Одразу сім держав розірвали дипломатичні зв’язки з цією країною.

Докладніше...
Увірвався терпець

У ПОЛЬЩІ відбувається протест таксистів.

Докладніше...
Урядове перезавантаження

МАКЕДОНІЯ. Парламент схвалив новий уряд.

Докладніше...
Загроза для людства

ПІВНІЧНА КОРЕЯ заявила про продовження розвитку ядерної програми попри санкції ООН.

Докладніше...
Кара через десятиліття

У ЧИЛІ виголошено вирок 106-м співробітникам спецслужб Августо Піночета.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Новини АПК

Посіяли конопель

Руслана ЗІНЧЕНКО,

Світлана УСАТЮК.

ФГ «ЛЬОН КАРАТ», що у Городні на Чернігівщині, вирішило зайнятися вирощуванням коноплі. Вперше за останнє п’ятдесятиліття у регіоні буде легальне конопляне поле. Загалом господарство засіяло цією кільтурою 200 га. Насіння придбало в Інституті луб’яних культур НААН, розташованому в Глухові Сумської області. Ця наукова установа чи не єдина в країні, де вдосконалюють насінництво та технологію вирощування конопель. До речі, певну категорію осіб просять «не турбуватися». Адже посіяні на Чернігівщині коноплі не містять наркотичної речовини. Тож поле навіть не потребує посиленої охорони.

Раніше коноплі вирощували чи не в кожному селі на півночі області, це був майже стратегічний продукт. Але з часом коноплярство занепало. Впродовж останніх років у Європі зростає попит на насіння безалкалоїдних конопель, яке широко застосовується у фармацевтичній та харчовій промисловості. Набуває популярності й одяг із конопляного полотна. Тож ця давня культура має добрі перспективи. От тільки не вистачає вітчизняних переробних підприємств, а саме перероблений продукт має найбільший попит. Через імовірні проблеми зі збутом не всі аграрії беруться вирощувати коноплі.

Гречка — в дефіциті

НА ІВАНО-ФРАНКІВЩИНІ значно скоротили посіви гречки. За їх обсягами аграрії краю посіли останнє місце у сільськогосподарських рейтингах України. У департаменті агропромислового розвитку обл­держ­адміністрації пояснюють ситуацію несприятливими погодними умовами.

— У травні були приморозки, зазвичай характерні для початку березня, — каже заступник директора департаменту Дмитро Гофмейстер. — Сіяти гречку також завадив сніг. На щастя, зараз погода стала до нас прихильнішою, тож маємо змогу досіяти культуру.

Для цього у прикарпатських сільгоспвиробників ще є трохи часу. Найбільш напружено доведеться попрацювати селянам Богородчанського, Галицького, Рогатинського, Снятинського і Тлумацького районів. А допомогти у цьому їм обіцяють фахівці Прикарпатської державної сільськогосподарської дослідної станції. Вони мають понад 30 тонн насіння гречки сорту «Вікторія» і пропонуватимуть його місцевим господарникам за доступною ціною. Тож є надія на те, що на столах прикарпатців не бракуватиме корисної і смачної гречаної каші.

До речі, від травневих приморозків постраждали сходи гречки по всій країні. Особливо — у східних регіонах. Так, у Покровському районі Донеччини ця культура загинула на 70% площ.

Перший кооперативний елеватор

В СЕЛИЩІ Васильківка, що на Дніпропетровщині, відкрився щойно побудований за підтримки Посольства Канади в Україні у рамках «Проекту розвитку зерносховищ і сільськогосподарських кооперативів в Україні» перший елеватор на засадах кооперування. У ТОВ «Перший кооперативний елеватор» об’єдналися понад 50 невеликих фермерів Дніпропетровської області, земельний фонд яких становить близько 25 тисяч га. Передбачається, що вони безоплатно користуватимуться зерносховищем за умови, що протягом найближчих 5 років самостійно побудують другу його чергу. На думку координаторів проекту, така форма співпраці малих і середніх фермерів посилює їхню спроможність розвивати свій бізнес і нарощувати прибуток.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Назбирали трохи грошей
Читати
Той, хто служив суспільству
Читати
На економічному дні
Читати
Ще й воюємо
Читати
Перезимуємо в теплі
Читати
Європа підганяє
Читати
Чи допоможе візовий заслін?
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове