Архів
Середа,
7 червня 2017 року

№ 43 (19488)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Нічний теракт

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Угруповання «Ісламська держава» взяло відповідальність за теракт у Лондоні.

Докладніше...
Альянс розширюється

ЧОРНОГОРІЯ офіційно стала 29-м членом НАТО.

Докладніше...
Рішуче захищатимуть Землю

НІМЕЧЧИНА. Канцлер Ангела Меркель висловила глибокий жаль через намір США вийти з Паризької кліматичної угоди.

Докладніше...
Дипломатична криза

КАТАР. Одразу сім держав розірвали дипломатичні зв’язки з цією країною.

Докладніше...
Увірвався терпець

У ПОЛЬЩІ відбувається протест таксистів.

Докладніше...
Урядове перезавантаження

МАКЕДОНІЯ. Парламент схвалив новий уряд.

Докладніше...
Загроза для людства

ПІВНІЧНА КОРЕЯ заявила про продовження розвитку ядерної програми попри санкції ООН.

Докладніше...
Кара через десятиліття

У ЧИЛІ виголошено вирок 106-м співробітникам спецслужб Августо Піночета.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Прийшов «по своє» зі зброєю

Півсотні бойовиків у масках серед білого дня напали на селян

Олена ГОРБУНЬ.

Вінницька область.

Найнятих злочинців поліція поклала «обличчям у землю». Але чи сяде за ґрати організатор рейдерської атаки?

Кілька селян були поранені.

Здається, з наближенням дозволу на продаж землі, який нам настирливо нав’язують «доброзичливі» закордонні куратори та вперто проштовхує влада, водночас обома руками відхрещуючись і примовляючи: «Ні, ні, в жодному разі», — до подібного селянам треба звикати. Власне, вони вже давно знайомі з цим донедавна «екзотичним» поняттям — рейдерство.

ЩО ВОНО ТАКЕ, мешканці тихої Метанівки, окраїнного села в Теплицькому районі, тепер можуть розказати всім «неосвіченим». Люди пережили справжній жах. Бо напад бойовиків у масках, з обрізами й травматичними пістолетами, стрілянина посеред білого дня — це грім і блискавка в ясному небі. Метанівці кажуть, що на якусь мить їм здалося — потрапили на знімальний майданчик бойовика.

Події розгорталися блискавично. На зерновий тік місцевого фермерського господарства 31 травня увірвалася група озброєних бандитів. Люди кажуть, їх було не менш ніж півсотні. Чоловіків у балаклавах намагалися зупинити селяни, які його охороняли. Рейдери почали стріляти. На допомогу прибігли односельці. Боротьба точилася запекла. Лунали крики поранених, постріли, ґвалт на все село. Метанівці викликали поліцію, яка хутко прибула на місце інциденту.

О 14.30, після відмови скласти зброю, бійці спецпідрозділів та працівники місцевої поліції затримали 45 озброєних правопорушників. У затриманих бойовиків вилучили цілий арсенал зброї: вісім помпових рушниць, п’ять травматичних пістолетів, а також два мисливських карабіни калібру 5,45 мм і 7,62 мм. Виявилося, що є поранені. Внаслідок конфлікту до лікарні звернулися шестеро людей із тілесними ушкодженнями. Двох чоловіків госпіталізовано, один із них дістав поранення в живіт і перебуває у важкому стані.

Цікаво, що зловмисники не злякалися поліцейських і не побігли при їхній появі навтьоки. Навпаки, нальотчики оборонялися, з ними спочатку спробували домовитись. А коли стало зрозуміло, що перемовини ні до чого не приведуть, поліцейські вдалися до жорстких дій, поклавши зловмисників обличчям на землю. Метанівці помітили, що вісьмом озброєним «гостям» вдалося втекти.

Як виявилося, за рейдерським нальотом стояла людина, яка прибула до Метанівки разом із найнятими «охоронцями». Це такий собі депутат Добровеличківської районної ради Кіровоградської області Сергій Тупчієнко. І він розповідає, що є законним власником зернотоку в Метанівці: мовляв, придбав його у 2015 році за 110 тисяч гривень.

— У мене є право приватної власності на це майно, — запевняє депутат. — 31 травня ми заїхали на територію. Вийшов сторож, ми йому показали рішення Верховного суду, що я є законним власником. Він запанікував, подзвонив людям, вони збіглися з сапами, вилами, штахетинами й почали бити прибулих.

— У хлопців, з якими я підписав договір щодо моєї охорони, не було іншого виходу, як оборонятися, — стверджує пан Тупчієнко.

На суді, що відбувсь у Вінниці 2 червня, Сергія Тупчієнка захищали троє адвокатів, які просили в суду будь-який інший запобіжний захід, крім тримання під вартою: йшлося і про заставу, і про особисте зобов’язання, і про цілодобовий арешт. Аргументували прохання тим, що у їхнього підзахисного гарна репутація, навіть надали суду грамоти за сумлінне виконання обов’язків у сфері місцевого самоврядування.

Вочевидь, «народному слузі» дісталося: на обличчі синці та садна. Депутат райради каже, що били поліцейські.

— Під час затримання тричі вдарили в обличчя, — зачитав заяву свого підзахисного адвокат.

Почувши це, суддя доручив прокуратурі з’ясувати обставини, про які говорив захисник, та зобов’язав прокуратуру забезпечити судово-медичне обстеження підозрюваного.

— Ваша честь, 45 людей під вартою! Таких справ в Україні більше, здається, немає. У справі про розстріл Майдану стільки чоловік не тримали під вартою, — звернув увагу один із адвокатів.

Втім, суд вирішив ізолювати на 60 діб і депутата Сергія Тупчієнка, і його найманців. Загалом за ґрати на два місяці без прaвa внесення зaстaви потрапило 45 підозрюваних. Із неофіційних джерел стало відомо, що найнятим для рейдерської атаки замовник обіцяв тисячу гривень за добу «роботи». Очевидно, «обороняти» майно, яке депутат назвав своєю законною власністю, озброєні хлопці збиралися не один день.

Про гучну подію в маленькому й досі мало кому відомому селі на Вінниччині «слава» покотилася далеко, дуже далеко за межі України. Мало того, що подію смакували в сусідній Росії, — про неї дізналися навіть у Сполучених Штатах Америки. Саме в цей час голова Вінницької обласної адміністрації Валерій Коровій перебуває з візитом у США, де намагається домовитися про інвестиції для регіону. Уявіть собі емоції чиновника, коли він почув запитання ведучого «Голосу Америки», що транслюється на багато країн, про рейдерство в регіоні... Під час інтерв’ю Валерія Коровія, який закликав американський бізнес не боятися заходити в Україну, журналіст запитав: «А ви знаєте, що в цей час у вас на Вінниччині сорок озброєних людей напали на фермерське господарство?..»

Чи вдасться після такого переконати недовірливих бізнесменів, які звикли прораховувати кожний крок, прийти в Україну з інвестиціями?

Як повелось після гучних подій, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков одразу оголосив у «Фейсбуці» «жорстку лінію» поведінки з рейдерами і висловився, як завжди, «медійно»: «Прибулий спецназ поліції діяв чітко — обеззброїв бандитів, поклавши їх в наручниках обличчям у землю. В землю, яку вони хотіли захопити. Це наша нова жорстка лінія! Є ще бажаючі рейдерити, грати «тітушними» м’язами і зброєю, привласнюючи собі право на насильство? Не зрозуміло? Тоді ми йдемо до вас. Дана інструкція розіслана по всіх відділеннях Нацполіції, по всій країні».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Назбирали трохи грошей
Читати
Той, хто служив суспільству
Читати
На економічному дні
Читати
Ще й воюємо
Читати
Перезимуємо в теплі
Читати
Європа підганяє
Читати
Чи допоможе візовий заслін?
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове