Архів
Вівторок,
30 травня 2017 року

№ 41 (19486)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Підтримував Україну

США. Помер відомий політолог і державний діяч Збігнєв Бжезінський.

Докладніше...
Дедалі важче домовлятись

ІТАЛІЯ. На острові Сицилія відбувся 43-й саміт країн Великої сімки (G7).

Докладніше...
Ультиматум сепаратистів

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Шотландські сепаратисти висунули ультиматум Лондону.

Докладніше...
Останній бастіон «ІДІЛ»

ІРАК. Шиїтські ополченці звільнили від бойовиків «ІДІЛ» західні підступи до Мосула.

Докладніше...
Не всі згодні

КИТАЙ засудив заяву лідерів G7 щодо спірних територій в оточуючих його морях.

Докладніше...
Виклик опозиції

У ВЕНЕСУЕЛІ запроваджується конституційна реформа.

Докладніше...
Мігрантське «паломництво»

ЄВРОСОЮЗ. Понад 6,6 млн мігрантів очікують можливості потрапити до Європи.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Тернопільщина

До смаку й до ладу

Михайло ЛЕВЧУК.

У 2016-МУ ФГ «Гадз» у Бучацькому районі збудувало сучасне фруктосховище на 10 тисяч тонн продукції. Яблука з власного саду добре зберігаються в регульованому газовому середовищі, тож їх можна продавати цілий рік.

Нинішньої осені стануть до ладу дві потужні лінії — сушильна з виробництва сухо-фруктів і яблучних чипсів, а також — заморожування ягід, позаяк планується закласти великі плантації. У фермерському господарстві також розраховують закуповувати продукцію з присадибних ділянок місцевого населення. Щоб її було більше, допомагає селянам садівничим матеріалом.

Не зайва копійчина

ЦЬОГО РОКУ вісім сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів одержали фінансову підтримку з обласного бюджету — 600 тис. гривень, передбачену комплексною програмою розвитку агропромислової галузі Тернопільщини на 2016-2020 рр. Придбали 16 одиниць техніки, необхідне технологічне обладнання та устаткування.

На сьогодні в області зареєстровано 32 кооперативи, з них 18 діючих. Найбільше — плодоовочевих і молочарських.

Світи, сонечко

НА ГРОМАДСЬКИХ слуханнях, організованих Гукалівською сільською радою Зборівського району, підтримано проект будівництва потужної сонячної електростанції, яка займе дві земельні ділянки сукупною площею понад 64 га. Господарем об’єкта буде компанія «Донсо ЛТД» із Південної Кореї.

Сільський бюджет отримає 600-900 тисяч гривень (залежно від вартості землі та орендної ставки) додаткових надходжень, майже три десятки місцевих жителів знайдуть роботу на станції.

Новітні лицарі

У ЗБАРАЗЬКОМУ замку постали скульптури наймолодших Героїв Небесної сотні — 17-річного Назара Войтовича та 19-річного Устима Голоднюка (автор — тернопільський митець Роман Вільгушинський).

Прикметно, що відкриття пам’ятника збіглося в часі з презентацією в Тернополі збірки матеріалів під назвою «Як завершити Українську національну революцію». Один з учасників заходу, автор терміну «Революція гідності» Юрій Сиротюк, маючи на увазі таких лицарів, як Назар та Устим, зазначив: «Більшість людей хочуть жити звичайним життям, а не героїчними думками, проте в них завжди було і є внутрішнє розуміння справедливості».

Бур’ян сепаратизму

«ПОЧАТОК кінця. Москвофіли у Великій війні (1914-1918)» — так називається книжка кандидата історичних наук Віталія Гайсенюка, яку він репрезентував у Тернополі. Автор досліджує, в яких умовах проростало насіння бур’яну проросійського сепаратизму в Галичині та на Буковині сто років тому. Зокрема, характеризує діяльність москвофілів у складі тогочасних російських окупаційних адміністрацій, що наводить уважного читача на думку: так поводяться їхні нащадки і послідовники на тимчасово загарбаній території України.

Дороги — в пріоритеті

ПІСЛЯ впровадження адмінреформи в бюджетах громад з’явилося більше коштів. Розпоряджатися ними вони можуть на свій розсуд. У безперечному пріоритеті — ремонт доріг.

Торік уперше обласна служба автомобільних доріг на умовах співфінансування із Байковецькою громадою здійснила ремонт восьми кілометрів автошляху Ігровиця—Дубівці—Смиківці. Позитивний досвід співпраці дорожників та байківчан заохотив й інших. Загалом у 2016 році договори про спільну оплату робіт було укладено ще з п’ятьма громадами. Нині за пропозицією Теребовлянської районної ради ремонтується автодорога Струсі—Різдвяни. На об’єкт райрада та Служба автодоріг виділили по 200 тисяч гривень. Також у Лановецькому районі з ініціативи Борсуківської сільської ради розпочався ремонт на автошляху Ланівці—Вишнівець. На нього було виділено по 100 тисяч гривень кожною зі сторін. Дорожню техніку можна побачити нині й на трасі Березовиця—Острів, там оновлюють покриття проїзної частини. По 4 мільйони гривень на нього надали САД та Острівська сільська рада.

На все воля Божа

ЦЕРКОВНА громада Кинахівців Збаразького району перейшла під юрисдикцію Київського патріархату. Таке рішення мешканці села ухвалили абсолютною більшістю голосів (123 висловилися «за», 12 — «проти»).

Розпорядження про реєстрацію статуту релігійної організації у новій редакції підписав голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна. Того ж дня парафіяни увійшли до храму, де відбулося перше Богослужіння.

Трагедія на пасовищі

НА СЕЛЯНИНА, який випасав худобу біля Худіївців Борщівського району, несподівано накинувся сусідський бик. Чоловік зазнав важких травм, може втратити зір, адже оскаженілий бугай загнав йому ріг під око. Покаліченого чоловіка спершу доправили до райлікарні, потім до обласної.

Лиха б не сталося, розповідають жителі села, якби їх дослухався господар бика й не виганяв надто агресивну тварину на громадське пасовище.

Амфетамін від... учительки

У БОРЩЕВІ Тернопільської області затримали вчительку молодших класів та її безробітного чоловіка, які торгували амфетаміном. Про це повідомляє прес-служба Національної поліції області. Подружжя реалізовувало психотропні речовини протягом кількох місяців, за один грам отримувало 300 гривень. В обов’язки жінки входило фасування та зберігання наркотиків, а її спільник займався пошуком клієнтів.

Нині наркоторговці перебувають у слідчому ізоляторі, в скоєному вони зізналися. За фактом відкрито кримінальне провадження.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Дерибанять «втемну»?
Читати
Вже поділили...
Читати
Що робити з електричками
Читати
Приховують кошти?
Читати
Авіація оговтується
Читати
Крим уже не цікавить
Читати
Нагороджено героїв
Читати
Їздимо на «залізяччі»
Читати
Що приховують від громадськості
Читати
Альтернатива газу
Читати





— Це по мою душу! Негайно зателефонуй моїй дружині, нехай витягне із схованки кілька мільйонів для застави...

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове