Архів
Вівторок,
30 травня 2017 року

№ 41 (19486)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Підтримував Україну

США. Помер відомий політолог і державний діяч Збігнєв Бжезінський.

Докладніше...
Дедалі важче домовлятись

ІТАЛІЯ. На острові Сицилія відбувся 43-й саміт країн Великої сімки (G7).

Докладніше...
Ультиматум сепаратистів

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Шотландські сепаратисти висунули ультиматум Лондону.

Докладніше...
Останній бастіон «ІДІЛ»

ІРАК. Шиїтські ополченці звільнили від бойовиків «ІДІЛ» західні підступи до Мосула.

Докладніше...
Не всі згодні

КИТАЙ засудив заяву лідерів G7 щодо спірних територій в оточуючих його морях.

Докладніше...
Виклик опозиції

У ВЕНЕСУЕЛІ запроваджується конституційна реформа.

Докладніше...
Мігрантське «паломництво»

ЄВРОСОЮЗ. Понад 6,6 млн мігрантів очікують можливості потрапити до Європи.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Заповітне

Мамин оберіг на покуті

Ганна Кліковка.

Запорізька область.

Відтепер у Барвінівці, що у Новомиколаївському районі, є свій музей національної культури. На покуті в ньому — родинний рушник Тетяни Павлівни Коцило. Сімейний оберіг передала до музею її мама Ніна Федорівна, коли дізналась, яку добру справу започаткувала її донька. І не тільки його, а й вишиванки, прикраси для вікон, книжки.

МУЗЕЙ справді народний. Створений він за підтримки та активної участі громади, а намріяла його Тетяна Коцило — керівник сільськогосподарського підприємства ТОВ «Барви», яке спеціалізується на вирощуванні зернових технічних культур на землях, орендованих у місцевих жителів. Розвивають птахівництво, зокрема, вирощують гусей.

Здавалося б, клопотів у керівника по вінця, їй не до культурних проектів. Але Тетяна Павлівна переконана, що всі позитивні зміни неодмінно мають бути пов’язані з духовністю. Коштом підприємства у селі був встановлений пам’ятник Тарасу Шевченку, затим почали облаштовувати музей...

Тетянині національна свідомість, любов до рідної мови і культури плекалися на малій батьківщині, Житомирщині, батьками — сільськими трударями. Тато працював механізатором у колгоспі, мама — в польовій бригаді й на пошті. Ніна Федорівна і Павло Йосипович Буряченки виховали вісьмох дітей, усім прищепили головні чесноти — любов до праці, повагу до людей. Вчили й шанувати українську культурну спадщину.

«У нашій родині завжди багато читали. Мали чимало книжок, зокрема твори Шевченка, Котляревського, Франка, — розповідає Тетяна Павлівна. — Старші читали меншим, тож рідне літературне слово ми пізнавали змалку. Батьки подавали нам приклад, як треба жити, працювати. Тепер, коли доводиться вирішувати складні питання, завжди намагаюсь уявити, як у тій чи іншій ситуації чинили б мої тато і мама».

Довкола створення музею поволі об’єднується Барвінівка, а також друзі Тетяни Павлівни. Свої експонати сюди принесли місцеві жителі — Галина Яцун і Микола Кулько, друзі з Оріхова, зокрема викладач Оріхівського коледжу Віра Саєнко. Не стоїть осторонь і сім’я — чоловік Олександр Вікторович і донька Марина є першими помічниками пані Тетяни. Окремі експонати привезли з Петриківки — спеціально вибрали і придбали для музею вироби народного мистецтва. Є тут унікальна старовинна бандура з Оріхова, портрет Шевченка із Полтавщини.

У двох музейних кімнатах розгорнуто експозиції з історії України та рідного села. Тут представлені ужиткові речі барвінівських селян, рушники, картини, реманент, твори українських письменників, народні інструменти. Одна з кімнат стилізована під старовинну сільську хату — з піччю, посудом, начинням.

Облаштували в музеї і куточок, присвячений АТО. «Ми також передали сюди кілька експонатів, — говорить керівник Новомиколаївської волонтерської організації Олександр Моргунов. — Зокрема, бронежилет демобілізованого бійця Едуарда Сороки. Колись гроші на нього збирала громада. Тепер армія забезпечує військовослужбовців засобами захисту. Тож цей зайняв місце в експозиції, щоб кожний відвідувач музею міг, примірявши його на себе, хоч трохи відчути, якою ціною виборюється незалежність України. Будемо поповнювати цей розділ, адже наступні покоління мають знати трагічну сторінку історії рідної держави».

На фото Віктора Стулія: відкриття музею. Праворуч біля стенда героїв АТО — Тетяна Коцило.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Дерибанять «втемну»?
Читати
Вже поділили...
Читати
Що робити з електричками
Читати
Приховують кошти?
Читати
Авіація оговтується
Читати
Крим уже не цікавить
Читати
Нагороджено героїв
Читати
Їздимо на «залізяччі»
Читати
Що приховують від громадськості
Читати
Альтернатива газу
Читати





— Це по мою душу! Негайно зателефонуй моїй дружині, нехай витягне із схованки кілька мільйонів для застави...

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове