Архів
Вівторок,
30 травня 2017 року

№ 41 (19486)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Підтримував Україну

США. Помер відомий політолог і державний діяч Збігнєв Бжезінський.

Докладніше...
Дедалі важче домовлятись

ІТАЛІЯ. На острові Сицилія відбувся 43-й саміт країн Великої сімки (G7).

Докладніше...
Ультиматум сепаратистів

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Шотландські сепаратисти висунули ультиматум Лондону.

Докладніше...
Останній бастіон «ІДІЛ»

ІРАК. Шиїтські ополченці звільнили від бойовиків «ІДІЛ» західні підступи до Мосула.

Докладніше...
Не всі згодні

КИТАЙ засудив заяву лідерів G7 щодо спірних територій в оточуючих його морях.

Докладніше...
Виклик опозиції

У ВЕНЕСУЕЛІ запроваджується конституційна реформа.

Докладніше...
Мігрантське «паломництво»

ЄВРОСОЮЗ. Понад 6,6 млн мігрантів очікують можливості потрапити до Європи.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Гопак узаконили

Марина ТІШКОВА.

«Ми писали, ми трудились, кнопки тиснути стомились...» — мабуть, якби у регламенті роботи ВР на кшталт розпорядку дня учнів початкових класів передбачалася розминка, то вона відбувалася б саме під такий словесний супровід. За два завершальні пленарні дні спромоглися розглянути лише чотири законопроекти, схвалено два закони.

МИНУЛОГО четверга вранці депутати встигли прийняти рішення культурницької тематики. До пам’яток культурної спадщини також належатимуть об’єкти, які взято на державний облік, але ще не внесено до відповідного держреєстру. Це має надати їм захист та убезпечити від руйнування.

Змінами до Закону «Про фізичну культуру і спорт» введено в законодавче поле поняття «національні види спорту». До таких належать український рукопашний гопак, спас, козацька боротьба на поясах тощо. Організаціям, які займаються ними, Міністерство молоді та спорту надаватиме статус національної спортивної федерації, що відкриє їм шлях до державної підтримки.

На цьому робота, власне, й закінчилася. Спроби призначити склад конкурсної комісії з відбору кандидатів на посади членів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, укотре вже зайшли в глухий кут. І це не дивно. На розгляд було винесено кандидатури К. Запайщикова від фракції «Народного фронту» та Ю. Шульги, відхилені парламентом місяць тому через підозри в політичній заангажованості на користь Банкової. Депутати дивувалися: що мало статися за цей час, аби вони змінили свою думку (втім, можливо, фракції більшості сподівалися «домовитися»...)? А питання стоїть руба: строк повноважень більшості чинних членів НКРЕКП уже сплив, відтак це загрожує колапсом у стратегічній галузі. Таким чином, торги за контроль над «золотою жилою» — енергетикою — тривають.

У п’ятницю під час традиційної «Години запитань до уряду» про стан справ у довірених галузях поінформували віце-прем’єр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції І. Климпуш-Цинцадзе та міністр юстиції П. Петренко. Європа визнала нашу державу, і найпромовистішим виявом цього є ухвалення рішення про надання їй візової лібералізації. Виконання євроінтеграційного плану — це початок «капітального ремонту» країни та усунення численних проблем громадян. Також, за даними віце-прем’єра, впродовж минулого року єврозона стала основним торговельним партнером України, і частки експорту та імпорту товарів становлять відповідно 37,1% та 43,7%.

Наступна на порядку денному — ратифікація Угоди про асоціацію (як очікує українська сторона, 31 травня сенат Нідерландів це питання таки схвалить остаточно).

П. Петренко похвалився результатами дій свого відомства у рамках реформи децентралізації. Повноваження у сфері реєстрації бізнесу і нерухомості передано на місця, відтак за півтора року ними наділено 1 тисячу 333 місцевих громади, які отримали близько двох мільярдів гривень доходів до своїх бюджетів. Послугою онлайн-шлюбу та подання документів на реєстрацію через Інтернет у 2015-2016 роках скористалися майже 23 тисячі пар, і попит на неї невпинно зростає. 474 пологових будинки видали батькам свідоцтва про народження 150 тисяч немовлят (40% сімей в Україні).

Наступне пленарне засідання — 6 червня. Цей день парламент повністю присвятить призначенню Уповноваженого ВР з прав людини. Нагадаємо, цю посаду з 27 квітня 2012-го по 27 квітня нинішнього року обіймала В. Лутковська. Чутки про її заміну ходять ще з 2014-го. Тепер же підкилимні ігри пожвавилися — парламенту вже висунули кількох кандидатів: від фракцій БПП — С. Алєксєєва, «Народного фронту» — Л. Денісову (очолює Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення) та від Радикальної партії — адвоката І. Мосійчука А. Мамалигу. Правозахисники б’ють на сполох: навіч усі ознаки квотного принципу призначення, неприпустимого в питанні, що визначає державну політику у сфері прав людини. Вони закликають провести конкурс на посаду омбудсмена із залученням до відбору представників громадянського суспільства. Однак, на жаль, навряд чи їх почують...

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Дерибанять «втемну»?
Читати
Вже поділили...
Читати
Що робити з електричками
Читати
Приховують кошти?
Читати
Авіація оговтується
Читати
Крим уже не цікавить
Читати
Нагороджено героїв
Читати
Їздимо на «залізяччі»
Читати
Що приховують від громадськості
Читати
Альтернатива газу
Читати





— Це по мою душу! Негайно зателефонуй моїй дружині, нехай витягне із схованки кілька мільйонів для застави...

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове