Архів
Вівторок,
30 травня 2017 року

№ 41 (19486)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Застереження

Щось у скронях тисне

Наталя ХАРЧЕНКО,

завідувач відділення Центру здоров’я.

Ще вчора нещадно пекло сонце, а наступного дня — плюс 11 і ллє холодний дощ. Такі різкі зміни температури, коли прокидаєшся наче в іншому кліматичному поясі, характерні для весняно-літніх місяців останніх років.

І ЗОВСІМ не старі люди нарікають на стан самопочуття: у когось болить голова, комусь тисне в грудях. Невже в усьому цьому й справді винна погода?

Зміна погодних умов у декого з людей провокує стрибки артеріального тиску, головний біль, ломоту в суглобах, слабкість і швидку втомлюваність, загострення хронічних недуг. Реагування організму на зміни погоди називають метеозалежністю, від якої, за результатами досліджень, потерпає понад 75 відсотків населення. Метеопатами можна вважати третину чоловіків і майже половину жінок. Це не тільки літні люди, а й молодь і навіть діти.

Яка природа метеозалежності? Це явище описав у своїх працях іще Гіппократ. Загалом же вчені припускають, що схожі реакції організму зумовлені певною атмосферною циркуляцією теплого й холодного повітря та його змиканням. Коли один атмосферний шар повітряної маси зіштовхується з іншим, у цій перехідній зоні відбуваються перепади показників тиску, температури, вологості. Усе це не може не позначитися на організмі людини.

На мінливість погоди реагують передусім нервова та судинна системи. У багатьох людей в умовах стрибків атмосферного тиску судини спазмуються або розширюються, а трапляється — роблять перше й друге майже одночасно. По-різному впливає на самопочуття і температура повітря. При потеплінні зменшується обсяг кисню, а при похолоданні — збільшується. Малу кількість кисню відчувають насамперед люди, що страждають від серцево-судинної та легеневої недостатності. Тому гіпертоніки зазвичай важко переносять спеку. Реагує організм і на перепади тиску, і на підвищення або зниження вологості повітря спастичними болями, ломотою в суглобах і попереку, загостренням жовчнокам’яної й сечокам’яної хвороб, мігренями, стрибками артеріального тиску тощо.

Коли ви стали помічати, що через погоду відбуваються негативні зміни в організмі — погіршення самопочуття, то варто звернутися до лікаря. Метеозалежність — це не хвороба, а її наслідок. Тому лікування розпочинається з діагностики й усунення тих недуг, які даються взнаки негативними симптомами при зміні погоди, викликають збої в роботі систем організму й провокують виникнення больових реакцій. Серед них — подагра, радикуліт, остеоартроз, остеохондроз, артрит, артроз, вегетосудинна дистонія, поліартрит.

Які ж загальні поради? При підвищенні артеріального тиску необхідно зробити масаж шийно-плечового відділу й прийняти гірчичні ванни для ніг. Щодо медикаментозного лікування, то можна вжити засоби, що заспокоюють нервову систему й знижують тиск.

Людям, які реагують на різке потепління, допоможуть тривалі прогулянки на свіжому повітрі та дихальна гімнастика, яку необхідно проводити кілька разів на день. Полегшують стан тонізуючі препарати та вживання вітамінів В, С, РР.

Лікарі можуть призначати засоби, які поліпшують циркуляцію крові й нормалізують роботу вегетативної системи. Однак найкращі ліки — це здоровий спосіб життя, правильне харчування, відсутність шкідливих звичок і профілактика недуг.

При зміні погоди обмежте вживання жирних і білкових страв. Віддайте перевагу молочним і рослинним харчам, морепродуктам. Не наїдайтеся безпосередньо перед сном. Добра звичка — приймати вранці контрастний душ. Коли непокоять сильні головні болі, масажуйте мочки вух, застосовуйте інгаляції з ефірних олій. Для запобігання зниженню артеріального тиску виконуйте прості фізичні вправи чи займіться неважкою фізичною працею. Щоб позбутися нервового перезбудження, дратівливості, пийте чай із заспокійливими травами.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове