|
|
|||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
Пост здоров’яCторінку підготував Микола ЮРЧИШИН. |
Версія для друку До списку статтей
Зацвіла ружа Катерина ФРИНДАК, знавець народної медицини. Цю рослину з давніх-давен вирощували в Азії. Згодом вона потрапила в Південну Європу, затим і до нас. Тепер ця квітка росте майже біля кожної оселі. Люди насолоджуються її ароматом і… смаком. Тому що з пелюсток ружі можна приготувати ліки та смаколики. КВІТКИ й кореневища ружі вже давно використовують у народній медицині. З пелюсток готують варення, наливку, вино, додають до чаю як вітамінний складник. Настоянки, сиропи підвищують стійкість організму до всіляких хвороб, зокрема застудних. Вони помічні при атеросклерозі, виснаженні організму, недокрів’ї, інфекційних хворобах і навіть внутрішніх кровотечах. На їх основі готують також сироп із медом, який вживають при запаленнях, виразках у ротовій порожнині. Пелюстки ружі мають в’яжучу, обволікаючу, відхаркувальну властивості. Барвники, що містяться в її пелюстках, використовують для забарвлювання харчових продуктів, лікарських препаратів, прохолодних спиртових напоїв, кондитерських виробів. Для приготування настою із пелюсток ружі 10 г сировини заливають 200 мл окропу, настоюють 15 хвилин, проціджують. Уживають по столовій ложці тричі на день. Це чудові ліки від застуди, а також для зміцнення імунітету. Рецепт еліксиру бадьорості: пелюстки скласти в банку, змішати з цукром або медом, закрити кришкою й поставити в холодильник. За місяць сік, що виділиться із пелюсток, злити в іншу баночку. Додавайте його до чаю по чайній ложці. А пелюстки не викидайте — вони смачні й корисні: їх можна з’їсти чи використовувати для приготування десерту, тістечок, начиняти ними пироги, рогалики. Нескладно зварити варення з пелюсток ружі, яке використовують не тільки для випікання пирогів, а й для лікування та профілактики застуди. У мисці середніх розмірів пелюстки засипати 500 г цукру. За дві доби у трохи підсолоджений окріп опустити зацукровані пелюстки й залишити на ніч. Уранці посудину з пелюстками поставити на вогонь, додати дрібно нарізану м’якоть лимона, проварити приблизно 10 хвилин. Для приготування наливки заповнити пелюстками півторалітрову банку, залити їх горілкою. Після того як вона набуде темно-бурштинового забарвлення, злити, процідивши через марлю. Однак пелюстки при цьому в жодному разі не віджимати. Охолоджений сироп (300-500 грамів цукру на літр окропу) з’єднати з настоянкою. Отриману наливку розлити в пляшки й закоркувати. Квітки ружі заготовляють у період цвітіння разом із чашечкою, інколи збирають тільки пелюстки. Вважається, що сильніший лікарський уплив чинять квітки, що мають темне забарвлення. Сировину пров’ялюють на сонці й сушать на відкритому повітрі під укриттям чи на горищі. Версія для друку До списку статтей |