Архів
Вівторок,
16 травня 2017 року

№ 37 (19482)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Важлива перемога

НІМЕЧЧИНА. На виборах до парламенту Північного Рейну — Вестфалії перемогла партія Ангели Меркель.

Докладніше...
Український євровектор

БЕЛЬГІЯ. У Брюсселі після закінчення Ради ЄС відбувся робочий сніданок «Групи друзів України».

Докладніше...
Клопітні сусіди

ЛАТВІЯ оголосила про побудову на кордоні з Білоруссю паркану завдовжки 120 км.

Докладніше...
Водомети і сльозогінний газ

ЧИЛІ. У Сантьяго сталися сутички між поліцією та студентами.

Докладніше...
Повернули контроль

СИРІЯ. Урядові війська повернули контроль над військовим аеродромом поряд Алеппо.

Докладніше...
Глобальна хакерська атака

Минулої п’ятниці комп’ютерні системи різних організацій та установ по всьому світу зазнали хакерської атаки.

Докладніше...
Ще один виклик світу

ПІВНІЧНА КОРЕЯ заявила про успішний запуск балістичної ракети середньої дальності класу «земля-земля».

Докладніше...
На захист «хрущовок»

РОСІЯ. У Москві на захист «хрущовок» стали тисячі містян.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Я народилася 22 серпня 1971 року. З 14.01.1992 р. працюю медичною сестрою, з 2009-го — на 0,5 ставки у лікарні та за сумісництвом у школі. Чи зараховується у спеціальний медичний стаж робота шкільною медсестрою? Якщо так, то коли я зможу піти на пенсію за вислугу років?»

Оксана БАРВІНОК.

с. Барабашівка

Барвінківського району

Харківської області.

 

ВІДПОВІДНО до пункту «е» статті 55-ї Закону України «Про пенсійне забезпечення» (далі — Закон), працівники освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення мають право на пенсію за вислугу років за наявності спеціального стажу роботи відповідно до Переліку закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 04.11.1993 №909 (далі — Перелік).

Із січня 2016-го медичні працівники виходять на пенсію після досягнення встановленого пенсійного віку, який залежить від дати народження особи. Жінкам і чоловікам встановлено єдиний пенсійний вік виходу на пенсію — 55 років (він збільшується поступово від 50 до 55). Особи, які народилися після 1 січня 1971-го, виходитимуть на пенсію після досягнення 55-річчя. Водночас Закон передбачає призначення пенсій за вислугу років медичним працівникам незалежно від віку за наявності спеціального стажу, зокрема, станом на 01.04.2015 р. — не менш як 25 років, на 31.12.2015 р. — не менш як 25 років 6 місяців.

Працюючи медичною сестрою в лікарні з 14.01.1992 р., станом на 01.04.2015 р. та 31.12.2015 р. ви не набули 25 років або 25 років 6 місяців спеціального стажу роботи відповідно. Тож право на пенсію за вислугу років матимете після досягнення 55-літнього віку за наявності відповідної тривалості спецстажу, визначеної статтею 55-ю Закону.

Спеціальний стаж обчислюють за даними трудової книжки. До нього враховуються періоди за основним місцем роботи.

Відповідно до примітки 1-1 Переліку, лікарі та середній медичний персонал (незалежно від найменування посад), які працюють у навчальних закладах і установах, наведених у розділі «1. Освіта», належать до осіб, котрі мають право на пенсію за вислугу років. Проте час роботи медичною сестрою у школі (загальноосвітньому навчальному закладі) зараховується і до спеціального стажу, який дає право на призначення пенсії за вислугу років, за умови, що така робота була основною.

 

«У мого покійного батька залишилася не отримана ним пенсія за два місяці. Він перебував на обліку в управлінні Пенсійного фонду України в м. Луганську. Як я можу одержати ці кошти?»

Анастасія МАРЕМУХА.

с. Вельбівка

Гадяцького району

Полтавської області.

 

НЕДООТРИМАНУ пенсію осіб, котрі не були зареєстровані як внутрішньо переміщені особи на підконтрольній українській владі території, можна отримати за місцем перебування на обліку членів сімей або інших осіб, які мали право на отримання пенсії, відповідно до порядку, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 01.10.2014 р. №509, або за місцем постійної реєстрації на контрольованій території. Для цього всі необхідні документи, що підтверджують родинні стосунки та спільне проживання, а також довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи потрібно надати в управління Пенсійного фонду України за місцем тимчасового перебування або свого постійного проживання. Якщо від дати смерті не минуло шести місяців, то пенсію виплачують членам сім’ї, які проживали разом із пенсіонером на час його смерті.

Документом, що підтверджує спільне місце проживання, є паспорт заявника із реєстрацією адреси проживання, спільної з пенсіонером.

Належність до переліку членів сім’ї (діти, батьки, подружжя) підтверджується штампами у пас-порті, свідоцтвами про народження та про шлюб або визначається рішенням суду.

Якщо після смерті особи минуло шість місяців, недоотримана пенсія виплачується особам, зазначеним у свідоцтві про право на спадщину.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Україна — зразок
Читати
Оце так оборудка!
Читати
Пенсійна казка від Прем’єра
Читати
Надзвичайний стан: тимчасово чи на довгі роки?
Читати
Хасиди на Львівщині
Читати
Чи все гаразд із «Євробаченням»?
Читати
Триває комунальне «паскозатягування»
Читати
Поїхав питати розуму
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове