Архів
Вівторок,
16 травня 2017 року

№ 37 (19482)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Важлива перемога

НІМЕЧЧИНА. На виборах до парламенту Північного Рейну — Вестфалії перемогла партія Ангели Меркель.

Докладніше...
Український євровектор

БЕЛЬГІЯ. У Брюсселі після закінчення Ради ЄС відбувся робочий сніданок «Групи друзів України».

Докладніше...
Клопітні сусіди

ЛАТВІЯ оголосила про побудову на кордоні з Білоруссю паркану завдовжки 120 км.

Докладніше...
Водомети і сльозогінний газ

ЧИЛІ. У Сантьяго сталися сутички між поліцією та студентами.

Докладніше...
Повернули контроль

СИРІЯ. Урядові війська повернули контроль над військовим аеродромом поряд Алеппо.

Докладніше...
Глобальна хакерська атака

Минулої п’ятниці комп’ютерні системи різних організацій та установ по всьому світу зазнали хакерської атаки.

Докладніше...
Ще один виклик світу

ПІВНІЧНА КОРЕЯ заявила про успішний запуск балістичної ракети середньої дальності класу «земля-земля».

Докладніше...
На захист «хрущовок»

РОСІЯ. У Москві на захист «хрущовок» стали тисячі містян.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Актуально

Безвізом розмова не обмежилась

Підготувала
Устина ГРЕЧАНЮК.

У неділю Глава держави провів прес-конференцію, яка офіційно була приурочена до Дня Європи та надання Україні безвізового режиму з Європейським Союзом. Але за тематикою зустріч із журналістами була значно ширшою.

ПОЗДОРОВИВШИ українців із запровадженням безвізового режиму, Петро Порошенко наголосив, що «особливості та нюанси його втілення в життя планую обґрунтувати на початку осені в щорічному посланні Президента до Верховної Ради про внутрішнє і зовнішнє становище». На запитання, чи зможуть українці з тимчасово окупованих територій Донбасу і Криму подорожувати до країн ЄС без віз, Президент відповів, що це стане можливим після відновлення суверенітету цих територій. Водночас заявив, що не поділяє ідей щодо відмови від окупованої частини Донецької і Луганської областей і сподівається, що його ініціатива про введення миротворчого контингенту під егідою ООН на Донбас буде підтримана міжнародним співтовариством.

У Президента поцікавилися, коли з’явиться новий чільник Національного банку України. «Я не виключаю, що це може статися до літніх парламентських канікул», відповів він. За словами П. Порошенка, є кілька кандидатур на цю посаду, спочатку їх слід обговорити із Верховною Радою. При цьому, на його думку, головними критеріями при виборі нового керівника Нацбанку мають стати професіоналізм і патріотизм.

П. Порошенко прокоментував плани щодо висунення своєї кандидатури на другий президентський термін. «Думаю, на сьогоднішній день зарано говорити про склад кандидатів у президенти, — зазначив він. — Ще є два роки президентських повноважень. Багато чого треба зробити... У вересні у своїй доповіді у Верховній Раді я представлю своє бачення розвитку країни на цей та наступний роки».

Говорячи про конституційну реформу, Глава держави повідомив, що має кілька нових пропозицій. Зокрема, це подальша децентралізація із певним обмеженням президентських повноважень, скасування депутатської недоторканності, а також внесення змін до ст.10-ї Конституції щодо прав кримськотатарського народу, в тому числі створення ними власної автономії.

Президент назвав безпрецедентною подією запровадження в Україні електронного декларування. Однак він вважає, що відповідні закони є недосконалими, зокрема стосовно громадських активістів. П. Порошенко поінформував про підготовку робочою групою нового законопроекту. «Ми зробимо все можливе, щоб закон про електронні декларації виконував ту функцію, яка була на нього покладена», — наголосив Глава держави.

На прес-конференції було поставлене питання про визволення заручників. «Моя остання телефонна розмова з Путіним стосувалася тільки заручників, в тому числі ми обговорили моє прохання негайно звільнити Сущенка з російської в’язниці», — сказав П. Порошенко. Він наголосив, що відсутність прогресу в питанні визволення в’язнів є додатковим аргументом для продовження санкцій проти Росії.

Президент заявив, що готовий і надалі позбавляти українського громадянства високопосадовців згідно з нормами законодавства. Він підтвердив, що підписав відповідний указ щодо кількасот осіб. «Я буду діяти в межах компетенції і Конституції і свого конституційного права припинення українського громадянства, у першу чергу міністрів, депутатів і високопосадовців. Для мене є неприйнятним, що в Українському парламенті є особи з подвійним чи потрійним громадянством», — сказав Глава держави.

На прохання прокоментувати отримання Міжнародним інвестиційним банком (60% акцій цієї фінустанови належить П. Порошенку) в 2017 році майже 27 млн грн чистого прибутку, що в тричі більше, ніж за аналогічний період 2016-го, Президент відповів: «Джерела надходжень залишилися незмінними за час мого перебування на посаді». На запитання щодо подій навколо «ПриватБанку» повідомив, що ініціював законопроект, яким передбачається відповідальність власників усіх банків за штучне доведення до банкрутства, або за виведення коштів і завдання збитків державі або вкладникам. «Є декілька звернень і до НАБУ, і до прокуратури, для того щоб встановити винних і притягнути їх до відповідальності. Компромісу тут ніякого не буде», — заявив Президент. Також П. Порошенко запевнив, що уряд не допустить банкрутства Одеського припортового заводу. «Єдиний вихід з цієї ситуації, — вважає він, — це приватизація. Восени стане зрозуміло, коли може відбутися приватизація ОПЗ».

Кілька представників ЗМІ прийшли на захід у футболках із написом «Хто вбив Павла?» До того ж одного з них через це не хотіли пускати в будівлю АП. Журналісту таки вдалося пройти, а Порошенко на прес-конференції перепросив за цей інцидент. Він сказав, що також украй незадоволений ходом слідства, тим, що досі не названий замовник убивства.

На закиди журналістів, мовляв, він не сприяє пришвидшенню розслідування злочину, П. Порошенко заявив: «Якщо ви вважаєте, що президент України має підмінити Національну поліцію, яка проводить слідство у справі Шеремета, має створити окремий слідчий підрозділ, який буде робити окремі слідчі дії, моя відповідь дуже проста — це незаконно і неконституційно». Обов’язок Глави держави, наголосив, — забезпечити прозорість слідства. «Якщо ви очікуєте, — звернувся Петро Порошенко до журналістів, — що якісь мої кроки, рішення, дії призведуть до прискорення процесу розслідування, я вас запрошую до себе на розмову».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Україна — зразок
Читати
Оце так оборудка!
Читати
Пенсійна казка від Прем’єра
Читати
Надзвичайний стан: тимчасово чи на довгі роки?
Читати
Хасиди на Львівщині
Читати
Чи все гаразд із «Євробаченням»?
Читати
Триває комунальне «паскозатягування»
Читати
Поїхав питати розуму
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове