Архів
П’ятниця,
12 травня 2017 року

№ 36 (19481)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Повне перезавантаження

ФРАНЦІЯ. Уряд пішов у відставку.

Докладніше...
Дедалі меншає друзів

РОСІЯ. Президент Молдови Ігор Додон був єдиним іноземним лідером на святкуванні Дня Перемоги в Москві.

Докладніше...
Досі ліс фонить

У ЯПОНІЇ загасили пожежу в лісі неподалік аварійної атомної електростанції «Фукусіма-1».

Докладніше...
Дебати з українського питання

НІДЕРЛАНДИ. Сенат призначив на 23 травня дебати з ратифікації Угоди про асоціацію ЄС з Україною.

Докладніше...
Доля попередниці — урок на майбутнє

ПІВДЕННА КОРЕЯ. Новим президентом став Мун Чже Ін.

Докладніше...
Така ось євродемократія

УГОРЩИНА і СЛОВАЧЧИНА подали позов до Європейського суду на… ЄС.

Докладніше...
Бої після терактів

АФГАНІСТАН. Ісламістська організація «Талібан» оголосила про початок відкритого збройного наступу в країні.

Докладніше...
Похитнулась економіка

ЄГИПЕТ, який сильно залежить від імпорту, потерпає від інфляції.

Докладніше...
Невблаганна природна стихія

КАНАДА. У провінції Квебек — масштабний паводок.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Херсонщина

Полуничні жнива розпочалися

Василь ПІДДУБНЯК.

ПОПРИ нинішні погодні умови, у звичний термін господарства області розпочали збирати врожай тепличної полуниці. Попит на продукцію поки що досить стриманий через її високу вартість. Українську соковиту ягоду фактично пропонують за ціною імпортної. Нині Україна посідає сьоме місце серед країн Європи за обсягами виробництва полуниці. Щороку українські господарства збирають її близько 65-75 тис. тонн.

Замість мішків з піском — дамба

УКРАЇНА добудувала дамбу на Північно-Кримському каналі й остаточно перекрила подачу води із нього на окупований півострів. Стаціонарна бетонна гребля зведена на українській території, яка межує з лінією перетину. Заощаджена вода з Каховського водосховища має зрошувати землі півдня Херсонщини. Дамбу звели за рік та витратили на неї 35 млн грн. Споруда надійно перекриває течію каналу. Водночас нова дамба має заслінку, яку будь-коли можна відкрити. Тож, коли Крим буде повернуто Україні, водою наповниться ще 300 кілометрів Північно-Кримського каналу.

Цукристі на зрошенні

ОДИН зі світових лідерів торгівлі цукром — британська компанія «ED&F Man» — повідомила про запуск першої ланки зрошувального комплексу площею 1 тис. га на півдні України загальною вартістю понад 60 млн дол. До 2020 року загальна площа зрошення сягатиме 20 тис. га. Запуск першого етапу коштував компанії 5 млн дол., а до кінця 2020 року британці планують інвестувати ще 60 млн дол. на реалізацію програми зрошування в Миколаївській і Херсонській областях.

Нові автоматичні зрошувальні системи забезпечать належне зволоження полів навколо Засільського цукрового заводу, що належить компанії, і вирішать проблему вирощування цукрових буряків в умовах посушливого степу.

Кримський університет працюватиме на материку?

ХЕРСОНСЬКА влада має намір вже найближчого навчального року відновити на території області діяльність Кримського медичного університету. При цьому планується повернути у ВНЗ іноземних студентів, а також ліквідувати у регіоні дефіцит медичних кадрів.

«У цьому кримському виші завжди навчалося багато іноземців, — зауважив голова облдерж­адміністрації Андрій Гордєєв. — Вони зараз все покинули і виїхали з півострова. Ми хочемо повернути їх в Україну. Водночас нині у нас в області бракує близько 1700 медичних працівників, і нам потрібно долати цей кадровий дефіцит». Наразі готуються необхідні юридичні документи з відновлення ліцензії цього ВНЗ, вирішується питання розміщення Кримського медуніверситету в Херсоні.

Всевидюща «Сова»

ВПЕРШЕ в історії озеленення Олешківської піщаної пустелі до цілодобового спостереження за лісовими насадженнями підключиться аеророзвідка. Керівник проекту «Сова» Микола Подоляко розповів, що камери будуть встановлені в спеціальних місцях таким чином, аби в зону контролю потрапляли всі ліси району. Радіус дії та якість цієї апаратури дозволить розгледіти не тільки номери автівок, що в’їжджають до лісу, а й навіть обличчя людей. Гроші на придбання та встановлення камер надаються із обласного бюджету.

У разі загоряння всі рятувальні служби та працівники лісгоспів працюватимуть за розробленою схемою, щоб у найкоротші терміни приборкати полум’я!

Морю потрібен відпочинок

УКРАЇНСЬКІ екологи б’ють на сполох: ресурси Азовського моря практично знищені. За інформацією прес-служби Асоціації рибалок України, із 40 промислових видів риб для повноцінного вилову залишилось лише три (тюлька, бичок та хамса).

Вчені пропонують припинити промисловий вилов риби у водах Азова хоча б на п’ять років — саме стільки потрібно, щоб море почало відновлювати свій рибний потенціал.

По воді — з вітерцем

НА ДНІПРІ за маршрутами Нова Каховка — Херсон — Нова Каховка та Гола Пристань — Херсон — Гола Пристань розпочалися регулярні річкові транспортні перевезення судном типу «Восход», яке отримало назву «Нібулон-Експрес», повідомляє прес-служба ОДА.

Компанією «Нібулон» розробляються туристичні маршрути, один з яких за напрямом Херсон — Кінбурнська коса, а також маршрути для дітей. Цей соціальний проект дасть змогу здійснювати перевезення туристичними маршрутами, які коштуватимуть гостям і мешканцям регіону не дорожче плати за автобусний проїзд.

Оптимістів меншає

ЛИШЕ 9% херсонців вважають, що Україна розвивається у правильному напрямку. 17% складно визначитися з цього питання, а 74% опитаних думають, що наша держава розвивається в неправильному напрямку.

З часу першого опитування, яке провела група «Рейтинг» у березні 2015 року, кількість оптимістів скоротилася у 2,5 разу. Зазначимо, що за кількістю оптимістів мешканці обласного центру опинилися поруч з жителями Сум та Одеси. Ще менше позитивно налаштованих серед учасників опитування у Маріуполі та Харкові — по 8% та 5% відповідно.

Знову за рибу гроші

СПІВРОБІТНИКИ Державної прикордонної служби України виявили двох браконьєрів у Херсонській та Запорізькій областях із незаконно виловленою рибою на суму 165 тисяч гривень.

28 квітня військовослужбовці відділу служби «Хорли» Херсонського загону під час патрулювання на узбережжі Карканітської затоки виявили браконьєра, котрий з допомогою сімох сіток виловив понад 40 тис. креветок, 103 атерин і 760 бичків. Своїми діями правопорушник заподіяв шкоди водній екосистемі на 75 тис. грн. А вночі прикордонники відділу «Кирилівка» Бердянського загону в акваторії Утлюцького лиману виявили ще одного браконьєра, який двома сітками виловив 60 рибин піленгаса, завдавши збитків державі на 90 тис. грн. Триває слідство.

Реквізити тримайте при собі

ХЕРСОНСЬКІ поліцейські затримали членів організованого злочинного угруповання. Жертвами шахраїв протягом 2015-2017 років стали сотні жителів різних областей України.

Зловмисники надсилали людям смс-повідомлення від імені банківських установ про те, що їхня картка заблокована. Дізнавшись від вкладників потрібні реквізити, шахраї переказували їхні гроші на інші рахунки, а затим знімали готівку. За попередніми даними, у такий спосіб злочинці привласнили понад 10 мільйонів гривень.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Покерувала і пішла
Читати
Цифрами туди, цифрами сюди...
Читати
«Безвіз» наш
Читати
Будемо мерзнути
Читати
Нема межі нахабству
Читати
Допоможуть міжнародні партнери
Читати
Де жити найбезпечніше
Читати
Що п’ємо?
Читати
Варяг попався
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове