Архів
Вівторок,
25 квітня 2017 року

№ 32 (19477)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Переможця визначить другий тур

ФРАНЦІЯ. До нього вийшли Еммануель Макрон і Марін Ле Пен.

Докладніше...
Корейська криза

КИТАЙ закликав КНДР та США до стриманості.

Докладніше...
За вихід треба заплатити

ВЕЛИКІЙ БРИТАНІЇ доведеться врегулювати фінансове питання щодо виходу з ЄС у євро, а не фунтах.

Докладніше...
Нова атака талібів

АФГАНІСТАН. На півночі країни бойовики з руху «Талібан» здійснили зухвалу акцію на військовій базі.

Докладніше...
Дедалі гарячішає

ІЗРАЇЛЬ п’яту добу атакує сили Башара Асада на півдні Сирії.

Докладніше...
Озброюються

РОСІЯ вийшла на третє місце у світі за витратами на військову сферу.

Докладніше...
Адміністративний ресурс і гендерна нерівність

ІРАН. Чинного президента допустили до виборів, а колишнього — ні.

Докладніше...
Поки що збирають голоси

КАНАДА може посилити санк-ції проти Росії.

Докладніше...
Шантаж по-європейськи

СЕРБІЯ обурилася через заяву Албанії про можливе об’єднання з Косово.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«У березні нинішнього року мені виповнилося 50. Трудовий стаж — понад 21 рік. Більше працювати не змогла, бо зі здоров’ям сина було не все гаразд. Він інвалід із дитинства. Нині навчається у восьмому класі індивідуально за особливою програмою. Щодня воджу його до школи і забираю звідти.

Уже четвертий рік одержую соціальну допомогу. Чи маю я право на достроковий вихід на пенсію за віком? Якщо так, то з якими документами і куди мені потрібно звернутися?»

Оксана КОРЕНДЮК.

с. Літки

Броварського району

Київської області.

 

ЗГІДНО з пунктом третім Заключних положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», жінки, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, та матері інвалідів із дитинства, котрі виховали їх до цього віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення 50 років і за наявності не менше 15 літ страхового стажу. При цьому інвалідами з дитинства є також діти-інваліди віком до 16 років.

Отже, для дострокового виходу на пенсію матері дитини-інваліда обов’язковими умовами є: вік матері — не менше 50 років; страховий стаж матері — не менше 15 років; дитина має статус дитини-інваліда або інваліда з дитинства та щонайменше до шести років виховувалася в сім’ї.

Згідно з Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», при призначенні пенсій матерям інвалідів із дитинства, які виховали їх до шестирічного віку, факт народження дитини встановлюється на підставі свідоцтва про народження.

Визнання особи інвалідом із дитинства або дитиною-інвалідом засвідчується випискою з акта огляду МСЕК, медичним висновком закладів охорони здоров’я, посвідченням одержувача допомоги, довідкою органу, що призначає допомогу, про період призначення допомоги. У разі якщо дитина визнана дитиною-інвалідом після досягнення шестирічного віку, надається висновок лікарсько-консультативної комісії про те, що вона мала медичні показання для визнання її дитиною-інвалідом до досягнення шестирічного віку.

Крім цього, до територіального органу Пенсійного фонду України за місцем проживання необхідно подати заяву на призначення такого виду пенсії, додати оригінали документів, що підтверджують особу-заявника (паспорт, ідентифікаційний номер), документи про стаж (трудова книжка, атестат, диплом), документ про зміну прізвища (свідоцтво про шлюб).

 

«Я народилася у жовтні 1960 року. З 1 вересня 1977-го по 30 червня 2015-го працювала в райпобуткомбінаті. Оскільки мою посаду скоротили, з центру зайнятості, куди відразу стала на облік, по 23 березня 2016-го одержувала виплати у зв’язку із безробіттям.

Стаж безперервний, вищу освіту здобувала заочно, а після народження третьої дитини з 2004 року працювала неповний робочий день. Зараз у соціальній службі оформлена для догляду за старенькою мамою. Коли я маю звернутися до Пенсійного фонду за призначенням мені пенсії?»

Надія КУЗЬМЕНКО.

с. Мрин

Носівського району

Чернігівської області.

 

ПРАВО на призначення пенсії за віком після досягнення відповідного віку та наявності страхового стажу не менш як 15 років визначене статтею 26-ю Закону України «Про загальнообов’язкове загальне пенсійне страхування».

Жінки, які народилися з 1 жовтня 1960-го по 31 березня 1961-го, право на пенсію за віком матимуть після досягнення 59 років 6 місяців. Отже, за призначенням пенсії за віком вам слід звертатися не раніше квітня 2020-го.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Підганяють у шию
Читати
Чи не пізно похопилися?
Читати
«Новоєвропейців» поменшало
Читати
У таборі товстосумів — рокіровка
Читати
На дурничку більше не вийде
Читати
Чекають нашої ініціативи
Читати
Стимул обирати Україну
Читати
Гинуть найвразливіші
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове