Архів
Вівторок,
25 квітня 2017 року

№ 32 (19477)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Переможця визначить другий тур

ФРАНЦІЯ. До нього вийшли Еммануель Макрон і Марін Ле Пен.

Докладніше...
Корейська криза

КИТАЙ закликав КНДР та США до стриманості.

Докладніше...
За вихід треба заплатити

ВЕЛИКІЙ БРИТАНІЇ доведеться врегулювати фінансове питання щодо виходу з ЄС у євро, а не фунтах.

Докладніше...
Нова атака талібів

АФГАНІСТАН. На півночі країни бойовики з руху «Талібан» здійснили зухвалу акцію на військовій базі.

Докладніше...
Дедалі гарячішає

ІЗРАЇЛЬ п’яту добу атакує сили Башара Асада на півдні Сирії.

Докладніше...
Озброюються

РОСІЯ вийшла на третє місце у світі за витратами на військову сферу.

Докладніше...
Адміністративний ресурс і гендерна нерівність

ІРАН. Чинного президента допустили до виборів, а колишнього — ні.

Докладніше...
Поки що збирають голоси

КАНАДА може посилити санк-ції проти Росії.

Докладніше...
Шантаж по-європейськи

СЕРБІЯ обурилася через заяву Албанії про можливе об’єднання з Косово.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Хмельниччина

Новини весняного поля

Михайло ЛЕВЧУК.

ЗА ІНФОРМАЦІЄЮ департаменту агропромислового розвитку Хмельницької ОДА, під урожай 2017 року сільгосппідприємства області посіяли 231 тис. га озимих зернових та 74 тис. га озимого ріпаку. Нині 55% посівів перебуває у доброму, 38% — у задовільному стані, решта — слабкі та зріджені, проте за належного догляду можуть забезпечити запланований урожай.

Через несприятливі погодні умови минулої осені озимий ріпак загинув майже на 8 тис. га, зате 76% площ не викликають тривоги. Від початку весняних польових робіт агроформування Хмельниччини повсюдно підживили озимі культури, тепер триває другий етап унесення міндобрив.

Замість науки — бізнес

ТРИ РОКИ тому підпорядковане Національній академії аграрних наук України державне сільгосппідприємство уклало договір із ПП «Аграрна компанія 2004» про виробництво сільськогосподарської продукції. Насправді під угодою було приховано оренду майже 1600 га земель на території Шарівської сільської ради Ярмолинецького району, які призначені для проведення наукових досліджень. Прибутки від такого «партнерства» одержував лише приватний підприємець. Причому орендна плата була значно нижчою від встановленої законодавчо, через що держава недоотримала значні кошти за використання землі.

Захищаючи інтереси держави, прокуратура області звернулася до суду з вимогою визнати згаданий договір недійсним. Господарський суд Хмельницької області позов задовольнив, отож земельна ділянка вартістю понад 55 млн грн підлягає поверненню законному власникові.

Недолюстрований

ГОЛОВНЕ управління Нацполіції України в Хмельницькій області оскаржує постанову Хмельницького окружного адміністративного суду, якою відновлено на посаді заступника обласної поліції Володимира Марчука, повідомляє «Незалежний громадський портал».

Марчука було звільнено з лав поліції у жовтні минулого року на підставі результатів службового розслідування. Екс-поліціянт є фігурантом кримінального провадження, яке веде Генпрокуратура. Йдеться про те, що особи з керівного складу облуправління протягом 2015-2016 років організували корупційну схему розкрадання пально-мастильних матеріалів, які призначались для потреб підрозділів поліції.

Кермо — жінкам!

ЗА СЛОВАМИ речника патрульної служби міста Хмельницький Романа Мартинюка, жінки-водії дисциплінованіші, переважна більшість їх дотримується правил дорожнього руху, на відміну від представників сильної статі. Зокрема, майже ніколи не їдуть на червоне світло світлофора. Серед водіїв, яких спіймали за керуванням напідпитку, жінки становили лише 2%. До речі, з їхньої вини ледь не вдесятеро менше стається аварій. Найтиповіше порушення пані за кермом — це зупинка чи стоянка машини у забороненому місці. Хоча і тут лідерство належить чоловікам.

Гірко

ЗА ПІДСУМКАМИ дослідження «Індекс здоров’я. Україна», Хмельницька область перебуває серед лідерів рейтингу регіонів, жителі яких часто вживають алкоголь. Так, кожен четвертий подолянин прикладається до чарки щотижня. Загалом же, зазначають соціологи, 35% дорослого населення України зовсім не споживає спиртного, 32% випиває раз на місяць, решта ж — набагато частіше.

«Атлантида» не зникне

ГЕОЛОГІЧНУ пам’ятку природи загальнодержавного значення — карстову печеру «Атлантида» передано під охорону Національному природному парку «Подільські Товтри». Така потреба давно назріла, бо унікальний витвір природи, що знаходиться на мальовничому березі річки Збруч поблизу села Завалля Кам’янець-Подільського району, зазнає руйнувань через засилля так званих «неорганізованих» туристів. Окрім того, що печера має рекреаційне та пізнавальне значення, вона також є оселищем рідкісних видів кажанів, які охороняються на території Європи.

В об’єктиві — гопак

НІДЕРЛАНДСЬКА національна громадська телекомпанія розпочала в Україні зйомки документального телевізійного проекту «Танець у всьому світі 2017». Його авторів — відомих нідерландських танцюристів — цікавлять елементи традиційного українського гопака. Зокрема, їх вивчатимуть разом з артистами Академічного ансамблю пісні і танцю «Козаки Поділля» Хмельницької обласної філармонії.

На всякий товар знайдеться покупець

ЯК ІНФОРМУЄ прес-служба ДФС, від початку року Хмельницька митниця вже видала майже 500 сертифікатів з експортного перевезення товарів. Це на сотню більше порівняно з відповідним періодом минулого року.

Вироблену подолянами продукцію охоче купують у двох десятках країн Європи.

Найбільший попит на мед, крупи, зерно, також «ходові» сантехніка, електротехнічні вироби, продукція лісового господарства.

Повернення

ВІЙСЬКОВА частина, яка свого часу дислокувалась у Шпичинцях Деражнянського району, знову заступить на бойове чергування. На її території добре збереглися парк для техніки, їдальня, медична частина. Правда, деякі приміщення іще доведеться приводити до ладу, в тому числі й гуртожиток для сімей майбутніх військовослужбовців.

Мародери під прикриттям

ЗАКОНСЕРВОВАНИМ два десятки років тому ракетним шахтам на Хмельниччині досі не дають спокою шукачі металу. «Сільські вісті» вже розповідали, як нахабно орудували вони у заповідному ліску поблизу Ярмолинців, завдавши значної шкоди довкіллю. Не один день «непомітно» для правоохоронців працювала там важка землерийна техніка, поки не вдарили на сполох громадські активісти-майданівці. Власне, завдяки їхній наполегливості кримінальна справа про вчинене варварство потрапила до суду.

Однак покарання, вочевидь, було лиш про людське око, не мало широкого резонансу, бо мародери об’явилися знову — нещодавно почали розкопувати колишню ракетну штольню на околиці Вихилівки того ж Ярмолинецького району. Діяли під прикриттям — начебто рекультивували земельну ділянку. Місцеві селяни у їхню байку не повірили і про невідомих «рекультиваторів» повідомили поліцію. Порушено кримінальне провадження, заподіяні державі збитки уточнюються.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Підганяють у шию
Читати
Чи не пізно похопилися?
Читати
«Новоєвропейців» поменшало
Читати
У таборі товстосумів — рокіровка
Читати
На дурничку більше не вийде
Читати
Чекають нашої ініціативи
Читати
Стимул обирати Україну
Читати
Гинуть найвразливіші
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове