Архів
Вівторок,
25 квітня 2017 року

№ 32 (19477)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Переможця визначить другий тур

ФРАНЦІЯ. До нього вийшли Еммануель Макрон і Марін Ле Пен.

Докладніше...
Корейська криза

КИТАЙ закликав КНДР та США до стриманості.

Докладніше...
За вихід треба заплатити

ВЕЛИКІЙ БРИТАНІЇ доведеться врегулювати фінансове питання щодо виходу з ЄС у євро, а не фунтах.

Докладніше...
Нова атака талібів

АФГАНІСТАН. На півночі країни бойовики з руху «Талібан» здійснили зухвалу акцію на військовій базі.

Докладніше...
Дедалі гарячішає

ІЗРАЇЛЬ п’яту добу атакує сили Башара Асада на півдні Сирії.

Докладніше...
Озброюються

РОСІЯ вийшла на третє місце у світі за витратами на військову сферу.

Докладніше...
Адміністративний ресурс і гендерна нерівність

ІРАН. Чинного президента допустили до виборів, а колишнього — ні.

Докладніше...
Поки що збирають голоси

КАНАДА може посилити санк-ції проти Росії.

Докладніше...
Шантаж по-європейськи

СЕРБІЯ обурилася через заяву Албанії про можливе об’єднання з Косово.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Державотворення

«Не роззявляйтеся на нашу землю!»

Іван КИРІЯК.

Народний депутат Олег Ляшко певен: селяни на макуху не купляться…

НА ПОЧАТКУ квітня Міжнародний валютний фонд нарешті оприлюднив довгоочікуваний текст Меморандуму з Україною. В цьому разі йдеться про нагадування нашій державі про необхідність виконання взятих нею зобов’язань.

Селянин у битві за врожай вже, напевне, й забув про цю міжнародну «бомагу», за якою «та сторона» запряже нас у чергове позолочене ярмо. Мова про те, що до кінця травня Верховна Рада (хоч кров із носа!) має хором заспівати під голосну дудку зарубіжних «композиторів» замовлену ними ж пісню.

У тому пісенному тексті (Меморандумі) про це сказано більш ніж популярно: «Затвердження Верховною Радою закону про обіг земель сільськогосподарського призначення очікується до кінця травня 2017-го, що дозволить діючому мораторію на продаж земель втратити силу з кінця 2017 року, таким чином, дозволивши продаж землі, що знаходиться в державній та приватній власності, відразу ж після цього».

А що ж селяни? Тягнуть плуга без розмов — у «світле майбутнє». Та чи буде воно світлим, коли влада чи не щодня напускає такого туману, за яким «нічого не видно»?

— Про селян дуже рідко згадують — хіба що у професійні свята, — каже завжди радикально налаштований (а як інакше, коли навколо стільки наруги?) Олег Ляшко. — Робота на селі — не дай Бог нікому! Селянки у своїх 50 років уже мало не бабусі з порепаними руками. Ноги не носять, здоров’я нема. І за 30-40 років стажу в колгоспі отримують менш ніж 1000 гривень пенсії. А ціни ж на ліки такі самі, як у місті, на харчі — також. А матерям дітей у школу треба зібрати. Виживають завдяки поросяті, корові, яких, проте, майже не лишилося. Бо немає ціни на продукцію, яку виробляють селяни», — обурюється народний депутат.

Ні, не правий Олег Валерійович! Влада, вткнувши в нагрудні кишені текст Меморандуму із МВФ, про село не забуває. А не забуває тому, що на селі залишилося найбільше і чи не останнє з багатств українського народу — земля. Чи не так?

— Та ж так! — погоджується лідер фракції Радикальної партії у парламенті Олег Ляшко. — Влада розказує, що треба продати землю, бо це дасть змогу привести інвестора на село. Що я повинен, як патріот України, сказати на це? Дорогі селяни, це така само афера, як і приватизація 90-х років! Пам’ятаєте, коли мільйонам українців роздали ваучери, розказуючи про те, що кожен буде співвласником народної власності? А що у підсумку? Народна власність опинилася в руках десятка найбільш хитрож….х, а мільйони людей — що? — стали батраками у цих власників. Так само буде у разі продажу землі…

Політик укотре наголошує: єдиним ефективним власником на українській землі може бути український фермер, а не транснаціональні корпорації. Саме тому Олег Ляшко зареєстрував проект змін до Конституції України, в якому чітко зазначив: основою аграрного устрою у нашій державі мають бути фермерські господарства.

У пояснювальній записці до документа йдеться про те, що збереження власності на землю в руках широких кіл громадян держави, передусім тих, хто проживає в сільській місцевості, є запорукою добробуту тамтешнього населення, сталого розвитку сільських територій, розбудови ефективного агропромислового комплексу, громадянського миру та соціальної злагоди, а також захисту національних інтересів та безпеки держави.

— Давайте раз і назавжди скажемо, що головний господар на українській землі — це фермер, якщо хочете — то наш український гречкосій, котрий не гірше, ніж Петро на нашому Олімпі чи дядько Сем у чужому сенаті, знає, що і як робити із землею. Знає! І давайте нарешті знімемо питання дерибану землі та передачі її у власність іноземцям. Українська земля має служити українцям, — наголосив ініціатор законопроекту Олег Ляшко.

Народний депутат стверджує, що найнадійнішою гарантією законодавчого забезпечення соціально спрямованого та національно орієнтованого аграрного устрою держави є його визначення в Основному Законі. Прикладом є досвід інших держав.

— У Конституції Бразилії закріплений принцип законодавчого обмеження оренди та продажу сільськогосподарських земель іноземним фізичним та юридичним особам. Крім того, у тамтешньому Основному Законі закріплено принцип, за яким громадянин отримує у власність сільськогосподарську землю, якщо безперервно проживає на ній протягом п’яти років. Конституцією Італії визначено: держава на законодавчому рівні сприяє перетворенню латифундій на малі і середні господарства та їх розвиток. В Конституції Португалії встановлено, що однією із цілей сільськогосподарської політики є забезпечення ефективної рівності між трудівниками сільського господарства та іншими працівниками, — наголосив лідер Радикальної партії.

А що ж наш уряд?

— Натомість уряд збирається внести на розгляд парламенту законопроект про запровадження ринку землі, таким чином даючи можливість прийти в Україну транснаціональним компаніям. Вони вже там, за бугром, в засідці сидять і тільки чекають на відмашку з нашого боку. Не вийде, шановні! Наша земля має годувати тільки українських селян. Можна продавати лише продукцію, вирощену на землі, а не саму землю, — наголошує народний депутат.

Замість продажу землі Олег Ляшко пропонує провести інвентаризацію всіх земельних ділянок в Україні. Для чого? А от для чого:

— Досі не зрозуміло, скільки в Україні мільйонів гектарів незатребуваних паїв, наприклад, від померлих, в яких немає спадкоємців, або скільки їх у корупційний спосіб здаються в оренду райдержадміністраціями і гроші за це йдуть комусь у кишеню, а ті з цих грошей «забувають» сплачувати податки до місцевих бюджетів. Ось де наші резерви! — наголосив лідер опозиційної фракції, нагадавши, що він особисто нікому не дозволить дерибанити українську землю і буде й надалі боротися за права українських селян.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Підганяють у шию
Читати
Чи не пізно похопилися?
Читати
«Новоєвропейців» поменшало
Читати
У таборі товстосумів — рокіровка
Читати
На дурничку більше не вийде
Читати
Чекають нашої ініціативи
Читати
Стимул обирати Україну
Читати
Гинуть найвразливіші
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове