Архів
Вівторок,
25 квітня 2017 року

№ 32 (19477)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Переможця визначить другий тур

ФРАНЦІЯ. До нього вийшли Еммануель Макрон і Марін Ле Пен.

Докладніше...
Корейська криза

КИТАЙ закликав КНДР та США до стриманості.

Докладніше...
За вихід треба заплатити

ВЕЛИКІЙ БРИТАНІЇ доведеться врегулювати фінансове питання щодо виходу з ЄС у євро, а не фунтах.

Докладніше...
Нова атака талібів

АФГАНІСТАН. На півночі країни бойовики з руху «Талібан» здійснили зухвалу акцію на військовій базі.

Докладніше...
Дедалі гарячішає

ІЗРАЇЛЬ п’яту добу атакує сили Башара Асада на півдні Сирії.

Докладніше...
Озброюються

РОСІЯ вийшла на третє місце у світі за витратами на військову сферу.

Докладніше...
Адміністративний ресурс і гендерна нерівність

ІРАН. Чинного президента допустили до виборів, а колишнього — ні.

Докладніше...
Поки що збирають голоси

КАНАДА може посилити санк-ції проти Росії.

Докладніше...
Шантаж по-європейськи

СЕРБІЯ обурилася через заяву Албанії про можливе об’єднання з Косово.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Повертаючись до надрукованого

Кожух від Азарова

Перелицьовані «регіонали» воліють «нагріти» козацьке село Стольне

Михайло ГУБАШ,

Василь ПІДДУБНЯК.

СКАЖІТЬ-НО, люди добрі, чи питають пастухи у бидла, куди його краще заганяти — у корівник чи загорожу? Отож-бо! І чалапає собі худобина, сопучи, туди, куди «руководяща» нагайка велить…

То худоба, а що ж Homo sapiens — люди розумні, як казали древні латиняни? Чи на берегах тихоплинної поліської річки Думниці народ уже… того?

Так чого ж безіменні чередники з Мени, Чернігова чи й із Києва самого вирішили цих розумних і працьовитих мешканців одного з найбільших у районі села Стольного («стольного града») без обговорювання загнати в об’єднану територіальну громаду, всіма правдами (а більше неправдами) приторочивши до неблизького світу — Мени, на відстань майже три десятки кілометрів?..

Про «демократичні заручини» у великому поліському селі йшлося у кореспонденції «Стольне приступом не взяти» («Сільські вісті» від 14 квітня ц. р.).

Уже наступного дня після цієї публікації з’явився перший відгук — спецвипуск райгазети «Наше слово», а в тому спецвипуску — агітка з передвиборною агітацією політичної партії «Наш край». Так-так, тієї самої партії, співголовами якої при пологах стали діячі, що до подій Революції гідності вірою і правдою служили Партії регіонів, будучи її членами.

Так от, у спецагітці, випущеній тисячним накладом спеціально для «недалеких» стольненців, розказується про вигоди від злучки Стольненської сільської територіальної громади з Менською міською. Селян переконують у тому, що як тільки відбудеться акт злуки, коштів вистачатиме і на школу, і на амбулаторію, і на ремонт доріг…

Усі ці блага селу, переконують колишні повпреди «регіоналів», ощасливленому попередніми «реформами» Стольному виділятиме райцентр, навколо якого планується об’єднати близько трьох десятків прилеглих населених пунктів. І що ж селяни?

А селяни (Homo sapiens!) на те — приказкою: «Казав пан, кожух дам…», згадуючи при цьому сановного втікача Миколу Яновича Азарова, котрий тими кожухами, наче мокрим рядном, всю Україну накрив! Куди ж уже далі…

Стольне до Мени горнутися не поспішає. І правильно робить! Сьогодні дохідна частина сільського бюджету на 350 тисяч гривень перевищує витратну. А це ж конкретна сума, а не оте пустомолотне визначення «відповідно до потреб громади», як записано в додатку до «Плану організаційних заходів щодо добровільного об’єднання територіальних громад, що входять до Менської міської ОТГ».

«Відповідно до потреб…» Це як у старому анекдоті: «За підсумками року голові належить «Москвич», секретарю парткому — мотоцикл із коляскою, а вам, селяни, — велика подяка…»

У спецагітці, рознесеній, як тополиний пух, по селу, стверджується, що у Стольного в разі його відмови піти «під дах» райцентру виникнуть проблеми. Одна з найбільших — не вистачить грошей на утримання школи.

Це вже тиск на батьків, чиї діти ходять до школи. А що, в Стольненській ЗОШ навчається 103 учні. Відповідно, як мінімум, 200 тат-мам після ознайомлення зі «Спецвипуском» завагаються. А ще ж дідусі-бабусі... Крім того, педагогічний колектив у кількості 31 особи, а також їхні рідні. Загалом близько 250 стольненців. Залякування — дієвий метод впливу...

Та хто ж вам скаже, що у випадку значних витрат на сільську школу («відповідно до потреб громади») Менська ОТГ може прийняти рішення взагалі закрити «храм знань». Без урахування думки жителів Стольного!

Проте кликуни, роздаючи агітаційний спецвипуск райгазети, знай бубонять: «На сторожі інтересів стольненців у Менській ОТГ стоятимуть обрані вами депутати…»

Аякже, стоятимуть! Як пам’ятник проти мітингу. Бо скільки ж тих депутатів від Стольного захищатимуть інтереси свого села? Аж два (!). Проти десятків «чужих». І чия візьме, як ви гадаєте?..

Наведемо цитату з «Нашого слова»: «Одне з найголовніших багатств Стольного — земля. Чи бажають люди, аби нею розпоряджалися чужі депутати? Звісно, що ні. Ніхто не зможе провести якусь земельну оборудку за спинами стольненців лише тоді, коли намагання обдурити селян блокуватимуть їхні обрані депутати».

Правильні слова? Безперечно! Але…

Скажіть, шановні стольненці: хто краще захистить землю від зазіхань «чужинців» — два депутати в об’єднаному районному «парламенті» чи десяток-півтора обранців у рідній сільській раді, якщо вона залишатиметься самостійною територіальною одиницею або ж центром Стольненської ОТГ?

…На першому засіданні Ради регіонального розвитку Президент України Петро Порошенко, говорячи про реалізацію Закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад», наголосив: «Ключове слово в реалізації закону — це «добровільне». Ми маємо чітко дотримуватися добровільного характеру об’єднань».

Проте керівні вуха Мени, схоже, цю президентську настанову пропустили повз. А може, Глава держави лукавить чи його підставляють менські інтерпретатори? Може, вже його ставленики на місцях демонструють дещо інший підхід до справи?.. Бо ж як тоді зрозуміти насаджування «добровільності» головою облдержадміністрації Чернігівщини Валерієм Кулічем під час робочої поїздки до Прилуцького району, котрий заявив (пряма мова із сюжету телеканалу «Сівер»): «На літо 70-75% буде об’єднано у громади. Далі «білих плям» не буде! Згідно з планами уряду, все, що добровільно не об’єдналось, буде приєднано або до існуючих громад, або буде створено все на законодавчій основі».

Ось така «демократія» по-чернігівськи!

Отже, начальству начхати на те, що селяни, обираючи собі громаду, стоять перед вибором свого майбутнього, власної подальшої долі. Чинушам аби тільки відрапортувати нагору про виконання вказівки і поставити навпроти чергову галочку.

Чи не спадало вам на думку, з чого це комусь так терміново знадобилося взятися за адміністративно-територіальну «реформу»?

Чи не з того, бува, що у 2014 році державний бюджет тріщав по швах, бо безбожно розкрадався, та й і нині тріщить, аж виляски на всю Європу?

Нині вже й допитливим менським котам зрозуміло, чому в державі хронічно бракує коштів на утримання сільської «соціалки» — освіти, медицини тощо. От і вирішили нагорі спихнути тягар її фінансування на самих селян, аби витягти з них, а не із загальнонаціональної скарбниці останні копійки. А замаскували цей грабунок гарними словами про розвиток демократії «європейського типу» і надання більших повноважень місцевій владі.

А що таке повноваження без коштів на їх реалізацію? Пшик. Ним і задурюють голови українцям, які ще мають у власності найголовніше багатство — землю, аби самим нею заволодіти.

То що ж нам робити з такою територіальною «демократією», запитують стольненці (та й хіба тільки вони — вся Україна запитує!).

Вихід один: боротися за свої права, відстоюючи істинні європейські демократичні цінності, аби ніякі тимчасові пастухи, найняті владою, не цвьохкали перед вашими очима батогами. Ви — не їхня власність!

…14 квітня до Менського райсуду в рамках окремого провадження поданий позов щодо встановлення факту утворення Менської міської об’єднаної територіальної громади з адміністративним центром у м. Мені, до складу якої не входить Стольненська сільська рада. Перше судове засідання у цій справі призначено на 15 травня.

Варто звернути увагу на те, що судові справи про оскарження об’єднання територіальних громад надзвичайно поширені останнім часом в регіонах України. В нашому ж випадку проблема тільки в тому, що вибори депутатів Менської громади відбудуться вже 30 квітня, тобто ще до винесення ухвали Фемідою.

І як тут бути? Варто чи ні опиратися шаленому адміністративному тиску на людей з боку перелицьованого місцевого чиновництва?..

Вирішувати всі питання самим стольненцям. На наш погляд, шанси в них непогані, враховуючи деякі рішення уряду, зокрема, Перспективний план формування територій громад Чернігівської області, затверджений розпорядженнями Кабміну №№899-р і 57-р від 12 серпня 2015 р. і 1 лютого 2017 року.

Згідно із названими документами, Стольненська територіальна громада і без ветхого «кожуха Азарова» є спроможною територіальною громадою, навколо якої можуть об’єднатися інші, й належить до таких, які зугарні забезпечити належний рівень надання послуг у сфері освіти, культури, охорони здоров’я, соціального захисту з урахуванням фінансового забезпечення та розвитку інфра­структури території.

До речі, згаданий Перспективний план не має обов’язкового характеру. І даремно менсько-чернігівські члени «Нашого краю» (перелицьовані «регіонали») хекають над тим, щоб зламати стольненців. Не зламають, як не зламали їхніх предків у червні 1648 р. польські визискувачі. Селяни Стольного вчинили за обставинами — вигнали експлуататорів із села, створивши для оборони вольностей (по-нашому демократії) Стольненську козацьку сотню.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Підганяють у шию
Читати
Чи не пізно похопилися?
Читати
«Новоєвропейців» поменшало
Читати
У таборі товстосумів — рокіровка
Читати
На дурничку більше не вийде
Читати
Чекають нашої ініціативи
Читати
Стимул обирати Україну
Читати
Гинуть найвразливіші
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове