Архів
Вівторок,
25 квітня 2017 року

№ 32 (19477)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Переможця визначить другий тур

ФРАНЦІЯ. До нього вийшли Еммануель Макрон і Марін Ле Пен.

Докладніше...
Корейська криза

КИТАЙ закликав КНДР та США до стриманості.

Докладніше...
За вихід треба заплатити

ВЕЛИКІЙ БРИТАНІЇ доведеться врегулювати фінансове питання щодо виходу з ЄС у євро, а не фунтах.

Докладніше...
Нова атака талібів

АФГАНІСТАН. На півночі країни бойовики з руху «Талібан» здійснили зухвалу акцію на військовій базі.

Докладніше...
Дедалі гарячішає

ІЗРАЇЛЬ п’яту добу атакує сили Башара Асада на півдні Сирії.

Докладніше...
Озброюються

РОСІЯ вийшла на третє місце у світі за витратами на військову сферу.

Докладніше...
Адміністративний ресурс і гендерна нерівність

ІРАН. Чинного президента допустили до виборів, а колишнього — ні.

Докладніше...
Поки що збирають голоси

КАНАДА може посилити санк-ції проти Росії.

Докладніше...
Шантаж по-європейськи

СЕРБІЯ обурилася через заяву Албанії про можливе об’єднання з Косово.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • АПК

Сніг на урожай

Українці потроху оговтуються після удару стихії. Одразу два потужні циклони атакували країну: спочатку арктичний, а за ним і балканський. Перший наробив лиха у східних та цент-ральній частинах, другий — засипав снігом та заморозив південні та західні регіони. А на області, які вітри та заметілі оминули, все ж війнуло морозним подихом непроханих гостей із Арктики та Балкан. По всій території України нічні температури знижувалися до позначок із знаком мінус. На сході було зафіксовано рекордні (мінус) 7.

 

ПОНАД півтисячі знеструмлених населених пунктів, кілька тисяч повалених дерев, багатокілометрові затори на автошляхах, снігові полони, ДТП, вимушені канікули у школярів, відновлення опалення... Це неповний перелік наслідків лиха. Але поки що неможливо точно з’ясувати, чим воно обернеться для аграріїв. Ось що передають наші кореспонденти.

Запоріжжя. Навіть бувалі в бувальцях сільгоспвиробники не пригадують таких погодних катаклізмів тоді, як цвітуть дерева і сіють пізні культури на полях. Озимина, за першими висновками агрономів, удар витримала. Але через різке зниження температури та сніг, імовірно, буде втрачена частина врожаю плодових дерев, які вже пішли в цвіт. Остаточно це стане відомо за кілька днів. Селяни пригнічені, адже сподіватися на підтримку держави марно — з погодними викликами та фінансовими ризиками мусять справлятися самі. Для виробників сільгосппродукції немає ні реальних дотацій, ні спеціального режиму ПДВ, ані дієвого механізму страхового відшкодування врожаю за таких ситуацій, яким могли б користуватися всі без винятку аграрії.

Ганна КЛІКОВКА.

 

Харківщина. У неділю та понеділок Слобожанщину зігріло сонце, весняний сніг розтанув, і навіть не вірилося, що ще в суботу ним була вкрита вся область, подекуди шаром 24 см. Побіліли зелені поля з озиминою, яка пішла в ріст, із ярими культурами, які вже подекуди почали прокльовуватися. Фермери хвилюються, чи не доведеться пересівати.

— Усе буде добре, — заспокоїв директор Харківського інституту рослинництва імені В. Я. Юр’єва Віктор Кириченко.— Переживати не варто, адже навіть пізні культури витримують морози до 5-7 градусів. Нічого страшного для зернових і цукрових буряків не сталося.

За словами ученого, сніг навесні на користь землі. Тим паче що подекуди у регіоні вітри видули вологу і її бракувало у верхньому метровому шарі ґрунту. Для тих, хто восени пізно посіяв й озимина зійшла наприкінці лютого чи на початку березня, цей сніг узагалі як подарунок. Чи буде край із фруктами — певного прогнозу немає. Морози обпекли цвіт абрикос, та не скрізь. В Ізюмському районі, скажімо, після снігопадів вони продовжували цвісти. Що буде з яблунями, грушами, сливами, стане зрозуміло за кілька днів.

Леонід Логвиненко.

 

Одещина. У результаті аномального зниження температури та випадання снігу область пережила кілька стресових діб. На ділянці Одеса — Любашівка довелося тимчасово припиняти рух вантажівок. А на відрізку шляху Одеса — Кучурган певний час навіть рятувальна техніка не могла дістатися аварійної ділянки через замети. У Болградському районі в ДТП чотири людини отримали травми. Загалом сотні автомашин потрапили у сніговий полон, а 305 населених пунктів регіону залишилися без електроенергії. В Ананьївському районі за ніч із 20-го на 21 квітня випало до 30 см снігового покриву.

Лише у неділю, 23 квітня, циклон ущух, температура повітря підвищилася, сніг розтанув і ситуація стабілізувалася. Фахівці вважають, що озимим посівам шкоди не завдано (додаткова волога, навпаки, не завадить), а ось плодові насадження, багато із яких були у фазі формування плодів, місцями постраждали.

Олександр НЕБОГАТОВ.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Підганяють у шию
Читати
Чи не пізно похопилися?
Читати
«Новоєвропейців» поменшало
Читати
У таборі товстосумів — рокіровка
Читати
На дурничку більше не вийде
Читати
Чекають нашої ініціативи
Читати
Стимул обирати Україну
Читати
Гинуть найвразливіші
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове