Архів
Вівторок,
25 квітня 2017 року

№ 32 (19477)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Будьмо  обережні

Марсельська гарячка

Михайло АНДРЕЙЧИН,

інфекціоніст.

Про деякі недуги, що передаються кліщами, відомо майже всім — це хвороба Лайма, кліщовий енцефаліт. А от про марсельську гарячку мало хто знає.

МАРСЕЛЬСЬКА, або, як її ще називають, плямиста гарячка, — це гостре інфекційне захворювання, котре спричиняють внутрішньоклітинні мікроорганізми — рикетсії. До групи рикетсіозів також належать висипний тиф, гарячка Ку, волинська гарячка. Збудником марсельської є Ricketssia conorii, яку переносять кліщі.

Основним джерелом зараження є бурі собачі кліщі. Втім, вони живуть не лише на собаках, а й на великій рогатій худобі, котах та багатьох диких тваринах. Насмоктавшись крові, самиця відкладає кілька тисяч яєць у щілинах собачої будки, тріщинах у стінах тощо. Інфікування людини відбувається під час укусу зараженого кліща або навіть при потраплянні його решток (при роздавлюванні) в рану чи на слизові оболонки очей, носа, рота. Кліщі можуть передавати збудника наступним своїм поколінням через яйця.

В Україні марсельська гарячка вважається найпоширенішим рикетсіозом, що реєструється, — щороку відбувається від 20 до 40 випадків. Насправді ж захворюваність набагато більша, просто не завжди правильно діагностується. Пік захворюваності припадає на весну та літо, тому цю хворобу назвають ще «літній тиф».

Уперше її було виявлено в Україні у 30-40-х роках минулого століття. Хворий, який потрапив до лікарні з підозрою на висипний тиф, повідомив, що нещодавно знімав кліщів зі свого мисливського пса. Пригадав, що кількох із них роздушив. А інфікування може статись, якщо торкнутися забрудненим пальцем кон’юнктиви ока або слизової оболонки носа.

Які ж вияви марсельської гарячки? Специфічні симптоми — це плямиста висипка, збільшення лімфатичних вузлів, утворення на місці укусу червоної плями з темно-коричневою кіркою в центрі. Інкубаційний період триває до 18 діб. Хвороба починається гостро — з підвищення температури тіла до 38-40 градусів. Період гарячки може становити два тижні. На 3-4-й день з’являється плямиста висипка, яка швидко поширюється по всьому тілу, тримається близько тижня і залишає після себе пігментацію. Можливі й численні точкові крововиливи. Хворі скаржаться на головний біль, загальну слабкість, збільшуються печінка та селезінка, відбувається ураження нервової системи. Траплялися навіть смертельні випадки.

Діагноз підтверджується аналізом крові хворого, наявністю плями з чорною кіркою посередині, а також самих кліщів. Якщо лікування почати вчасно, людина швидко одужає.

Якоїсь специфічної профілактики немає. У деяких країнах після укусу кліща призначають антибіотики. Загалом слід брати на облік дворових собак і обробляти їх і їхні будки інсектицидами. Власники тварин мають дотримуватися запобіжних заходів: видаляти кліщі треба тільки в гумових рукавицях; маніпуляцію виконувати дуже обережно, щоб його не роздушити; видалених комах слід спалити або знищити інсектицидами.

Рекомендується після укусу будь-якого кліща протягом двох тижнів щодня міряти температуру тіла, в разі її підвищення чи виникнення почервоніння на шкірі обов’язково звернутися до лікаря.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове