Архів
Вівторок,
25 квітня 2017 року

№ 32 (19477)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Є така недуга

Набряк Квінке

Віктор ЛІТУС, імунолог.

Уночі 40-річна Вікторія прокинулася від того, що її морозить. Не впізнала себе у дзеркалі: на обличчі червоні плями, повіки і губи напухли. З кожною хвилиною ставало важче дихати, ковтати.

«ШВИДКА», на щастя, приїхала за десять хвилин, зробили кілька уколів — відразу полегшало. Лікар шокував пацієнтку діагнозом «набряк Квінке» і пояснив, що в неї алергія. Жінка пригадала, що перед сном намастила обличчя живильним кремом із прополісом. Очевидно, цей компонент і спровокував таку реакцію.

Чому ж у людини, у якої раніше не було алергії, наприклад на певні креми, продукти, ліки, раптом розвивається небезпечний набряк?

Причин може бути кілька. Насамперед у групі ризику ті, хто вже потерпав від алергічних виявів, має проблеми шлунково-кишкового тракту, ті, хто нещодавно хворів і приймав багато ліків, а ще — інфіковані глистами. Будь-що — якийсь компонент їжі чи косметичного засобу, ліків може спровокувати набряк Квінке.

При легкому його ступені шкіра червоніє, починає свербіти, переймають головний біль і слабкість. Симптомами набряку Квінке також є часте серцебиття, біль у ділянці серця, аритмія, порушення зору, зниження слуху, шум у голові, запаморочення. Важкий ступінь недуги — це колапс, що блискавично розвивається і супроводжується блідістю шкірного покриву, ниткоподібним пульсом, різким зниженням кров’яного артеріального тиску, знепритомненням.

Небезпечна для життя алергічна реакція може розвинутися за період від десятка секунд чи хвилин до кількох годин від початку контакту з алергеном. Людині потрібна негайна допомога, адже зволікання може виявитись фатальним.

Як допомогти хворому, поки їде «швидка»? Насамперед необхідно помістити його в лежаче положення, повернути голову на бік, під ноги підмостити подушку й обкласти їх теплими грілками. У кожній домашній аптечці мають бути ампули із протишоковими препаратами — 0,1-процентний розчин адреналіну, глюкортикостероїди (преднізолон, гідрокортизон, дексаметазон). Внутрішньом’язева ін’єкція притлумить розвиток алергічної реакції. А коли стан хворого поліпшиться, слід проаналізувати, що спровокувало алергію. Бо у разі, якщо алерген потрапить в організм удруге, реакція може бути ще бурхливішою.

Людині, в якої алергія, скажімо, на крем із прополісом, надалі варто виважено ставитись і до свого раціону. Слід дотримуватися гіпоалергенної дієти — виключити цитрусові, горіхи, гриби, мед та інші продукти бджільництва.

Якщо ж відбувся вимушений контакт з алергенами, треба відразу прийняти прописані лікарем антигістамінні препарати. Варто також здати кров на аналіз, провести загальноклінічне дослідження калу (копрограма), УЗД органів черевної порожнини, обстежити шлунок, кишківник — це допоможе з’ясувати першо­причину алергічної реакції.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове