Архів
Вівторок,
25 квітня 2017 року

№ 32 (19477)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Дослідження

Всезнаюча клітина

Олександр СКОРОХОД,

науковий співробітник Інституту молекулярної біології та генетики НАН України.

25 квітня 1953 року група американських та англійських молекулярних біологів опублікувала кілька статей в науковому журналі «Nature», в яких була описана структура молекули ДНК. Відтоді в деяких країнах, організаціях, пов’язаних з біологічними дослідженнями, 25 квітня відзначається День ДНК.

ЩО Ж це за така важлива молекула? Річ у тім, що саме в ній закодована вся інформація про наш організм, зовнішність і навіть характер. Вона така унікальна, що ймовірність того, що у світі народиться людина з таким же ДНК, — приблизно одна на кількасот секстильйонів осіб!

Дезоксирибонуклеїнова кислота міститься в ядрі клітин організму людини. Сама ДНК — це двоспіральна молекула, у якій закодована інформація про структуру РНК (рибонуклеїнова кислота) та білкових молекул клітини. Ті ділянки ДНК, які кодують певні РНК, називаються генами. Наш колір очей, волосся тощо — це генетичний прояв. Щоправда, під упливом та у взаємодії з чинниками зовнішнього середовища.

ДНК однієї клітини людини містить близько 1,5 гігабайта інформації. А усіх клітин разом узятих — 60 мільярдів терабайтів! І вся ця інформація зберігається лише у 150-160 грамах ДНК. Тому цю молекулу часто називають найкращим у світі комп’ютером.

ДНК усіх людей на планеті різняться тільки на 0,1 відсотка. І саме ця маленька частка пильнує всі наші унікальні відмінності й проявляється дуже незвично: народжуються діти, схожі не на батьків, а на прабабусю чи прадіда, а іноді — на ще давніших предків. Інформація у цих клітинах зберігається сотні років.

Якщо «розмотати» молекулу дезоксирибонуклеїнової кислоти всіх клітин нашого тіла, вона простягнеться на 16 мільярдів кілометрів!

Знаючи послідовність ДНК, можна спрогнозувати, як проявляються певні ознаки людини (наприклад, колір шкіри, очей, структура волосся). Та оскільки більшість із них кодується не одним геном, а кількома, до того ж залежить від їх взаємодії, достеменно з’ясувати, якою саме буде ознака у певної людини, досить важко. Тим паче що значною мірою це залежить від дії чинників зовнішнього середовища, приміром клімату.

Наскільки ж різняться ДНК людини і тварини?

Ось тут ми дуже схожі, і не тільки з тваринним, а й із рослинним світом. Так, ДНК людини на третину збігається з ДНК листового салату, на 50 відсотків — банана й аж на 99 — дельфіна. А ось ДНК людини і шимпанзе ідентичні на 95 відсотків.

Дізнатися про свою формулу ДНК можна в лабораторіях, де проводять молекулярно-генетичну ідентифікацію осіб методом аналізу ДНК. Найлегше досліджувати зразок крові або букального епітелію (клітини епітелію з ротової порожнини).

Сьогодні з допомогою ДНК-аналізу розшукують злочинців, встановлюють спірне батьківство чи материнство, ідентифікують тіла… Щоправда, коштує такий аналіз немало — близько 3000 гривень.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове