Архів
Вівторок,
11 квітня 2017 року

№ 28 (19473)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Лікування без ліків

Рослина, що бадьорить

Людмила ДЕНИСЕНКО, дієтолог.


А ось серед першої зелені з’явився і щавель. Чого з нього тільки не готують — славнозвісний зелений борщ, салати, пироги, соуси. Та свіже його листя має не тільки кулінарну цінність, а й лікувальні властивості.

КИСЛИЙ смак щавлю залежить від щавлево-калієвої солі, що міститься в листі. Усі види цієї рослини багаті на вітаміни, та найбільше їх у кінському щавлі (вирізняється високим грубим стеблом, великим листям і потужною кореневою системою).

Що ж допомагає лікувати щавель? Він має здатність поліпшувати травлення, функції печінки і жовчного міхура, гоїти рани, спиняти кровотечі, а також помічний при анемії й хворобах серцево-судинної системи. Відвар із листя щавлю кислого використовують при розладах шлунка. Рослина має жовчогінну і протиалергічну властивості, допомагає позбутися вугрових висипів і свербежу шкіри.

Відвар листя щавлю кінського й коренів лікує застуду, його радять уживати для лікування проносів, коліту, ентеро- і гемоколіту. Ця диво-рослина корисна при геморої, тріщинах у товстій кишці.

При запаленні сечового міхура перед сном рекомендують приймати ванни з відваром щавлю кінського. Завдяки регулярному його вживанню зникають неприємні симптоми, які виникають під час клімаксу — як у жінок, так і в чоловіків. Давні слов’яни вірили, що з допомогою щавлю можна лікувати безпліддя. Жінки удосвіта збирали щавель, укритий росою, і готували з нього борщі, пюре, настоянки.

Відвар коренів лікує і закрепи. Для цього дві столові ложки сировини заливають склянкою окропу, кип’ятять на водяній бані 20 хвилин, охолоджують і проціджують. Приймають по третині склянки три-чотири рази на добу. Застереження: відвар щавлю діє проносно тільки через 12 годин. Тому ліпше його пити на ніч.

До того ж відомо, що за допомоги настоїв із насіння позбуваються каменів у сечовому міхурі, а відварами лікують хвороби печінки. Щавель швидко гоїть шкірні висипи. Рецепт простий: свіже листя потовкти і прикладати до проблемних місць. А при набряках і водянці вживання столової ложки його соку тричі на день не тільки вилікує ці недуги, а й приведе до норми жовчний міхур. Якщо унаслідок стресу, гіповітамінозу, ослаблення імунітету чи через загальну слабкість з’явився так званий синдром вигорання, допоможе відвар зі щавлю, який збадьорить організм.

Протипоказана ця зелень людям, які страждають від подагри, мають нездорові нирки, жовчнокам’яну хворобу, а також особам літнього віку. З кінця липня раджу припинити готувати страви зі щавлевого листя, бо в цей час воно грубшає і в ньому накопичується велика кількість щавлевої кислоти. Власне, ця кислота й утворює в організмі нерозчинні сполуки кальцію, які завдають шкоди таким хворим. Не варто зловживати щавлем і тим, хто приймає антикоагулянти (препарати, що запобігають утворенню кров’яних згустків), оскільки він містить вітамін К, який сприяє зсіданню крові.

У молодому сирому листі щавлю переважають яблучна і лимонна кислоти, а внаслідок термічної обробки з’являється більше щавлевої, здатної виводити кальцій з організму. Саме тому зелений борщ рекомендують їсти не частіше ніж раз на тиждень.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове