Архів
П’ятниця,
7 квітня 2017 року

№ 27 (19472)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
На крок ближче до Brexit

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Європарламент прийняв резолюцію щодо умов виходу країни з ЄС.

Докладніше...
Хтось вирішив помститися

РОСІЯ. У метро Санкт-Петербурга стався теракт.

Докладніше...
Отакі сусіди

МАКЕДОНІЯ звинуватила Албанію у втручанні у свої внутрішні справи.

Докладніше...
І в нас би так

У ЛИТВІ зібрались скоротити парламент через зменшення кількості населення.

Докладніше...
Ймовірно, зарин або хлор

СИРІЯ. Населення північно-західної провінції Ідліб було піддано газовим хімічним атакам.

Докладніше...
Всюдисуща виборча «гречка»

ВІРМЕНІЯ. На парламентських виборах перемогу здобула проросійська «Республіканська партія».

Докладніше...
Не обійшлось без адмінресурсу?

У СЕРБІЇ четверту добу тривають протести проти новообраного президента.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Золотий вус

Василь РЯБЧУК,

доктор сільськогосподарських наук.

ЦЕ ВІЧНОЗЕЛЕНА рослина з м’ясистим тендітним стеблом фіолетового кольору. Вертикальні, прямостоячі, пагони вкриті темно-зеленим ланцетоподібним із виразними прожилками листям завдовжки до 30 см. Бічні, горизонтальні, розділені на окремі коліна з коричнево-фіолетовими вузлами. Вони закінчуються невеликою розеткою із дрібними листочками (звідси й назва рослини — золотий вус). Зібрані у суцвіття білуваті квітки мають приємний гіацинтовий запах. Наукова назва цієї рослини — калізія запашна. Завезена до нас із Південної Америки ще наприкінці ХІХ століття.

Золотий вус містить багато мінеральних елементів, аскорбінову кислоту, таніни, пектини, флавоноїди, стероїди (мають протипухлинний та антимікробний ефект) тощо. З лікувальною метою використовують всю рослину: листя, стебла, вуса, сік і навіть корені. Але найактивніші речовини містяться у стеблі. Фітотерапевти вважають, що для виготовлення відварів, настоянок і мазей золотий вус придатний, коли його бічні пагони набувають коричнево-фіолетового забарвлення і мають не менш як 10 вузлів.

Бальзам. 1. При атеросклерозі натирають 300 г чорної редьки, додають три столові ложки соку золотого вуса, настоюють добу, проціджують. Лікуються два місяці за схемою: до 50 г перевареної води додають чайну ложку відвару, п’ють двічі на день — уранці та ввечері впродовж тижня, затим роблять тижневу перерву.

2. Бальзам масляний від ішемічної хвороби серця. Подрібнюють два-три середні листки золотого вуса, заливають горілкою так, щоб вона вдвічі перевищувала рівень кашки. У прохолодному темному місці настоюють 10 діб. Потім 20 мл рідини змішують із 40 мл рафінованої соняшникової олії та збовтують. Бальзам приймають одним ковтком тричі на день за півгодини до їди впродовж тижня. Через п’ять днів лікування повторюють.

3. Для приготування протиракового бальзаму 15-17 міжвузлів заливають півлітра спирту, настоюють два тижні у темному місці. Для лікування раку шлунка, молочної залози, легенів та щитоподібної залози 30 мл настоянки змішують із 40 мл соняшникової нерафінованої олії, вживають тричі на день за дві години або півгодини до їди. Курс — 10 днів, повторити тричі з обов’язковою п’ятиденною перервою. Якщо за два місяці хвороба не відступила, лікування можна продовжити через півроку, але з 10-денною перервою.

При раку товстої кишки на ніч робити мікроклізми з 10-20 мл свіжоприготовленого бальзаму (суміш настоянки з нерафінованою соняшниковою олією — відповідно 30 і 40 мл).

Відвар. Половину великого листка подрібнюють, заливають півлітра води, кип’ятять на малому вогні п’ять хвилин, настоюють годину, проціджують, охолоджують. П’ють по столовій ложці тричі на день за півгодини до їди при захворюваннях шлунка і кишківнику, хворобах печінки, застуді.

Настоянка. 1. 10 подрібнених міжвузлів заливають 200 мл горілки, настоюють три тижні, періодично перемішуючи. Рідину темно-бузкового кольору застосовують для лікування остеохондрозу, спайок після операцій, туберкульозу, діабету: 30 крапель настоянки, розбавлених у 100 мл води, споживають до або після їди двічі на день упродовж 10 днів. Після 10-денної перерви курс лікування повторюють. Цією ж настоянкою розтирають хворі суглоби, а також прикладають компреси (тримають дві години).

2. При аритмії у півсклянки води додають 15 крапель настоянки. П’ють тричі на день за півгодини до їди 10 днів. Курс повторюють через два тижні.

3. При атеросклерозі 30 крапель настоянки розчиняють у 50 мл води, вживають за півгодини до їди чотири рази на день 10 днів. Після триденної перерви курс повторюють.

4. Суміш із настоянок золотого вуса та ехінацеї пурпурової (2:1) приймають по столовій ложці тричі на день за годину до їди.

Мазі. Подрібнені стебла і листки розтирають і змішують з кремом, вазеліном або жиром (2:3). Також можна приготувати мазь зі свіжовичавленого соку, змішаного з жировою основою (1:3). Препарат придатний для лікування виразок, екзем та забитих місць. Порізані стебла підсушують, ретельно подрібнюють ножем, заливають оливковою олією першого холодного віджиму (2:3), настоюють 21 день, проціджують. Застосовують для лікування шкірних захворювань.

Кашкою зі свіжого листя змащують на ніч забиті місця.

Діабет. Для виготовлення водного настою великий листок (завдовжки понад 26 см) подрібнюють, у фарфоровому чи скляному посуді заливають літром окропу. Отриманий напар малинового кольору вживають теплим по столовій ложці або по чверті склянки за 40 хвилин до їди. За тиждень відбудеться зниження рівня цукру в крові у хворих на діабет II типу. Цей засіб помічний і при панкреатиті, шлункових захворюваннях.

Спиртова настоянка золотого вуса. 15 міжвузлів подрібнюють, заливають 0,5 л горілки, настоюють у темному місці 10 днів. П’ють за схемою: першого дня — по п’ять крапель на столову ложку води двічі. Щодня додають по краплі на прийом, доводячи до 12, затим знижують до п’яти крапель. Повторюють п’ять курсів із тижневими перервами, після третього і четвертого — перерва десять днів. Настоянку можна застосовувати для компресів і розтирань.

Зубний біль. У настоянці або відварі вуса намочують марлю та прикладають на п’ять хвилин до хворого місця. Після кожної процедури рот споліскують теплою водою. При карієсі слід натирати ясна свіжим соком рослини.

Імунна система. Для зміцнення імунітету один-два бокові пагони вуса заливають 1,5 л 70-процентного спирту, настоюють у темному місці два тижні. Приймають по 10-20 крапель настоянки разом із 30 мл перевареної води за 40 хвилин до їди двічі на день. Після 10-денної перерви лікування повторити.

Передчасне старіння шкіри. Дві подрібнені столові ложки трави золотого вуса заливають склянкою окропу, настоюють п’ять годин. Напаром умиваються щоранку. Із нього можна зробити льодяні кубики, якими протирати шкіру обличчя.

Склероз судин головного мозку. До склянки свіжого меду додають три столові ложки соку вуса та півлимона. Вживають по чайній ложці до їди два місяці.

Старіння організму. Суміш із подрібненого листка вуса золотого, двох столових ложок плодів бузини чорної, п’яти столових ложок меду заливають водою, кип’ятять п’ять хвилин, проціджують. П’ють тричі на день по чверті склянки до їди.

Стенокардія. Траву золотого вуса подрібнюють та змішують із медом (1:1). Приймають тричі на день по столовій ложці за півгодини до їди.

Укуси, опіки, обмороження. Кашку зі свіжого листя накладають на бинт і тильною стороною прикладають до ушкоджених ділянок. Пов’язку міняють двічі на день.

Фурункули. Листя вуса промивають і на півхвилини занурюють в окріп. Затим його обгортають марлею і прикладають до хворих місць на шкірі.

Розмноження. Живці (відводки) золотого вуса ставлять у воду. Після того як з’являться корені, їх пересаджують у ґрунт. Рослина не переносить прямих сонячних променів, потребує регулярного поливу, періодичного підживлення і своєчасного обрізування. Влітку можна висаджувати в ґрунт.

Протипоказання. Засоби із золотого вуса слід приймати під наглядом лікаря-фітотерапевта. Навесні, на думку травників, із золотого вуса не можна виготовляти ліки, оскільки в цей період у стеблах містяться отруйні речовини. Препарати з рослини можуть пошкодити голосові зв’язки. У курців інколи виникають сильні алергічні явища. Заборонено пити препарати при захворюванні нирок та аденомі передміхурової залози, дітям і підліткам до 18 років. У період лікування золотим вусом не вживайте алкогольні напої, жири тваринного походження, свіжий хліб, торти й тістечка, зведіть до мінімуму вживання картоплі, солі та цукру.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Слушна постанова
Читати
Радник поза штатом
Читати
Книжки під забороною
Читати
Розпочав роботу Єдиний реєстр ПДВ
Читати
Газовики-нелегали
Читати
Найзатребуваніша професія — тракторист
Читати
Триває посівна
Читати
Незважаючи на піст
Читати
Медпрепарати для онкохворих
Читати
Нові правила перетину кордону ЄС
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове