Архів
П’ятниця,
7 квітня 2017 року

№ 27 (19472)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
На крок ближче до Brexit

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Європарламент прийняв резолюцію щодо умов виходу країни з ЄС.

Докладніше...
Хтось вирішив помститися

РОСІЯ. У метро Санкт-Петербурга стався теракт.

Докладніше...
Отакі сусіди

МАКЕДОНІЯ звинуватила Албанію у втручанні у свої внутрішні справи.

Докладніше...
І в нас би так

У ЛИТВІ зібрались скоротити парламент через зменшення кількості населення.

Докладніше...
Ймовірно, зарин або хлор

СИРІЯ. Населення північно-західної провінції Ідліб було піддано газовим хімічним атакам.

Докладніше...
Всюдисуща виборча «гречка»

ВІРМЕНІЯ. На парламентських виборах перемогу здобула проросійська «Республіканська партія».

Докладніше...
Не обійшлось без адмінресурсу?

У СЕРБІЇ четверту добу тривають протести проти новообраного президента.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

«Шкура» невбитого Вовка

Марина ТІШКОВА.

Квітневе потепління, вочевидь, справило вплив і на трудівників законотворчої ниви — пристрасті на початку пленарного тижня в сесійній залі на вул. М. Грушевського, 5, аж кипіли. Що не могло не позначитися на результаті роботи — за два дні розглянуто лише 13 законопроектів, ухвалено три закони.

ЗНЯТИ з НКРЕКП «вовчу шкуру» — цей заклик став основним мотивом пленарного вівторка, перейшовши й на середу. Нагадаємо, квітень почався з резонансної новини: нацкомісія, яку очолює досить молодий для такої відповідальної посади екс-менеджер компанії «Рошен» Д. Вовк, вирішила відповідно до рекомендації МВФ щодо підвищення ціни на газ змінити склад тарифів. Платіжки запропонували розділити на дві частини — вартість власне спожитого блакитного палива та абонплата за під’єднання до газорозподільної мережі. Новація сколихнула суспільство, закономірно викликавши хвилю обурення, у тому числі майже всіх фракцій парламенту, крім хіба що частини депутатів із Блоку Петра Порошенка, які її підтримували. Найрішучішими виявилися члени фракції Радикальної партії — вони взяли в дводенну облогу трибуну з вимогою відправити увесь склад НКРЕКП, що проштовхує такі горе-реформи, у відставку.

Зрештою надійшла інформація, що за результатами засідання фракції БПП з участю Президента, куди «на килим» був викликаний і сам Д. Вовк, впровадження неоднозначного рішення комісія призупинила (вочевидь, у владі таки злякалися реакції суспільства). Утім, для опального керівника національного регулятора у сфері енергетики «нещастя» на цьому не скінчилися: прийнято рішення про запрошення його на пленарне засідання для роз’яснення. Крім того, на парламентський «килим» викликано й очільників Фонду держмайна, НАЗК та Антимонопольного комітету (останній, згідно з регламентом, повинен поінформувати Верховну Раду про свою діяльність не пізніше 15 квітня).

Щодо власне законотворчої роботи, то тут «ужинок» більш ніж скромний. «Точково» зачепили транспортну сферу. Змінами до 41-ї статті Закону «Про дорожній рух» нарешті впорядковано перетин перехресть із рухом по колу. Встановлено, що перевага проїзду через таку ділянку автошляху надається тим транспортним засобам, які вже по ньому прямують. Але слід пам’ятати: нова норма щодо перетину колових перехресть набуде чинності лише після підписання закону Президентом та його офіційного опублікування!

Внесено також зміни до Закону «Про автомобільні дороги», якими працівникам транспортної інспекції надано право зупиняти автомашину для здійснення контролю у разі підозри, що водій становить загрозу для інших учасників дорожнього руху чи порушує вагові обмеження на певній ділянці шляху тощо. Як сподіваються в Міністерстві інфраструктури, що стало суб’єктом цієї законодавчої ініціативи, це значно поліпшить безпеку на автошляхах.

Ще один вагомий здобуток — ухвалення багатостраждального Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» (його чекали довгих чотири роки півмільйона українців). Після остаточного дошліфування документ благословився в такій редакції: мешканцям гуртожитків, що підлягають передачі у комунальну власність, які перебували в трудових відносинах із підприємством, котре видало їм ордер на проживання, і не мають власного житла, надано право приватизувати свої кімнати.

На цьому продуктивна робота й скінчилася. Оновити склад Рахункової палати, яка, на думку деяких експертів, останнім часом перетворилася на «декоративний орган», хоча має надзвичайні повноваження як офіційний аудитор бюджетної сфери, так і не вдалося, було призначено повторний конкурс.

Зате «випустили пару» під час надання інформації головою НАЗК Н. Корчак. Накипіло — так загалом можна пояснити емоції депутатів із різних фракцій. Система е-декларування постійно «висить», перевірку поданих декларацій розпочато лише нещодавно... Н. Корчак від депутатів дісталося добряче. Врешті-решт зійшлися на такому: за помилки треба відповідати і їх виправляти, але слід віддати належне й опальній керівниці — якби не її воля та наполегливість, система е-декларування вмерла б іще в зародку.

Наприкінці дещо про кадри: фракція БПП уже не є «вершником без голови» — цього тижня її очолив екс-представник Президента в парламенті А. Герасимов, поступившись своєю посадою депутату Ірині Луценко. Згодом спливла цікава подробиця: один із ватажків ОРДЛО, колаборант І. Безлер (на позивний «Бєс») розповів у соцмережах, що він був начальником служби безпеки А. Герасимова в той період, коли той «мав справи» в Донецькій області. Інформацію прокоментувала заступник Голови Верховної Ради І. Геращенко, зазначивши: бізнес у сьогодні окупованому регіоні залишився в минулому, а пан Артур, мовляв, був і є справжнім патріотом, який за час своєї діяльності у Верховній Раді зробив значний внесок у розбудову України.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Слушна постанова
Читати
Радник поза штатом
Читати
Книжки під забороною
Читати
Розпочав роботу Єдиний реєстр ПДВ
Читати
Газовики-нелегали
Читати
Найзатребуваніша професія — тракторист
Читати
Триває посівна
Читати
Незважаючи на піст
Читати
Медпрепарати для онкохворих
Читати
Нові правила перетину кордону ЄС
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове