Архів
П’ятниця,
7 квітня 2017 року

№ 27 (19472)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Коли чекати приплоду

«Скільки днів триває тільність корови? Який час виношують потомство кози? Мені здається, що читачам «Доброго господаря» було б корисно мати табличку строків такого важливого періоду в житті сільськогосподарських тварин», — пише Марина КРИЩЕНКО з Сум.

СТРОКИ отелу залежать од віку корови, породи, умов, у яких утримується худібка, та інших факторів. Утім, є й так звана норма. Для більшості корів це 270-290 днів (буває більше чи менше), кіз — 152-157, кобил — 311-350, свиноматок — 110-118, кролиць — 28-33. Занотуйте інформацію і щодо домашніх улюбленців: собака виношує потомство 56-72 дні, кішка — 56-67.

Точніше зможете вираховувати день «Ікс», ведучи щорічні записи і фіксуючи, коли годувальниця телилася в попередні роки, коли «гуляла», особливості отелів тощо.

Версія для друку          До списку статтей

ЯК ЗАХИСТИТИ картоплю в процесі вегетації від шкідників і хвороб? Слід обробити бульби перед садінням. А якими саме препаратами, ми підкажемо і розповімо про дію кожного з них.

Але не тільки з картоплею виходимо нині в поле, тож повідаємо, які заходи вжити, аби пробудити «ліниве» насіння. Народна мудрість завше стає у пригоді, надто в селянській справі, а ми тільки нагадаємо її, скажімо, як помудрувати над насінням моркви до висівання, щоб дала дружні сходи.

Певно, багато хто із садівників спостерігав, що пагони на кущі смородини перед достиганням ягід в’януть і до кінця літа всихають. Значить, ви маєте справу з прихованим шкідником цієї культури — склівкою. Отже, хто бачив таке на своїй ділянці, поспішайте: важливо провести заходи боротьби, щойно розпустяться перші листочки.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове