Архів
П’ятниця,
7 квітня 2017 року

№ 27 (19472)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Любителям молодої картопельки

ХОЧЕТЕ мати ранній урожай — садіть її якомога раніше пророщеними бульбами. Непророщені краще садити за температури ґрунту 5-6ОС, заглиблюючи на 6-8 см. Крупнішу розміщують глибше, ніж дрібну. Але майте на увазі: занадто глибока посадка призводить до затримки сходів, більшої уразливості до хвороб та зниження врожайності.

Густота садіння залежить від родючості ґрунту й фракції насінного матеріалу. Так, на середньо удобрених ґрунтах при вазі насінного матеріалу 50-60 г найдоцільніша схема шість бульб на метр квадратний або 70х25-30 см. Крупніші бульби садять рідше — 70х30-35 см, 60х35-40 см. Дрібніші розміщують за схемою 70х15-20 см.

Версія для друку          До списку статтей

ЯК ЗАХИСТИТИ картоплю в процесі вегетації від шкідників і хвороб? Слід обробити бульби перед садінням. А якими саме препаратами, ми підкажемо і розповімо про дію кожного з них.

Але не тільки з картоплею виходимо нині в поле, тож повідаємо, які заходи вжити, аби пробудити «ліниве» насіння. Народна мудрість завше стає у пригоді, надто в селянській справі, а ми тільки нагадаємо її, скажімо, як помудрувати над насінням моркви до висівання, щоб дала дружні сходи.

Певно, багато хто із садівників спостерігав, що пагони на кущі смородини перед достиганням ягід в’януть і до кінця літа всихають. Значить, ви маєте справу з прихованим шкідником цієї культури — склівкою. Отже, хто бачив таке на своїй ділянці, поспішайте: важливо провести заходи боротьби, щойно розпустяться перші листочки.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове