Архів
П’ятниця,
7 квітня 2017 року

№ 27 (19472)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Випікаємо паску

ВЕЛИКОДНІЙ хліб випікають із пшеничного борошна найвищого гатунку. В тісто зазвичай додають вершкове масло, олію, молоко, яйця, цукор, різні спеції (гвоздику, імбир). І хоч господині використовують переважно однакові продукти, кожна готує паску по-своєму. Існують, утім, загальні правила, яких треба дотримуватися, щоб паска вийшла пишною, смачною, солодкою, але не забитою.

Отже, перед тим як узятись за приготування святешного хліба, візьміть на замітку таке.

Тісто не повинно бути рідким (паски розпливуться й вийдуть плоскими), але й не занадто тужавим (виріб стане важким і швидко зачерствіє). Тісто має бути такої щільності, щоб, коли його різати ножем, не прилипало до нього, а при поділі на окремі шматки нема потреби підсипати борошно. Вимішують його якомога довше, аби зовсім відставало від рук і від столу. Тісто має підійти тричі: перший раз підростає опара, другий — коли покладено всі інгредієнти, третій — уже у формі для випікання. Тісто для паски не любить протягів, зате дуже любить тепло, тому його ставлять у тепле місце, де температура 30-45 градусів.

Форму для випікання заповнюють тістом до половини, дають піднятися до двох третіх висоти ємності, а потім ставлять у духовку чи піч.

Випікають паску в зволоженій духовці (для цього на саме дно ставлять ємність із водою) при температурі 200-220 градусів. Хліб масою менш ніж 1 кг випікають 30 хв., масою 1 кг — 45 хв., 1,5 кг — 1 год., 2-кілограмовий — 1,5 год. Якщо паска починає зверху пригоряти, її прикривають чистим сухим папером. Готовий виріб виймають із духовки, кладуть на бік і залишають у такому положенні, поки дно охолоне.

Подаємо рецепт трохи незвичної паски — сметанної.

Вам знадобиться для тіста: 0,9 кг борошна, два пакетики сухих дріжджів, 2-2,5 склянки цукру, п’ять яєць, одна склянка молока, 200 г вершкового масла, дві-три ст. ложки сметани, ванілін, 1,25 склянки родзинок.

Для помадки: один яєчний білок, 50 г цукру.

Дріжджі розмішати з одним яйцем і невеликою кількістю молока. Дати підійти. Чотири яйця збити з цукром. Масло розтопити в каструлі з молоком, додати сметану, все з’єднати і всипати ванілін. Додати борошно і родзинки. Тісто місити довго, поки перестане прилипати до рук (важливо не класти більше борошна, ніж сказано в рецепті). Поставити в тепле місце на 5-6 год. Потім розподілити його по формах, дати піднятися ще раз. Наприкінці випікання змастити помадкою зі збитого з цукром білка.

Версія для друку          До списку статтей

ЯК ЗАХИСТИТИ картоплю в процесі вегетації від шкідників і хвороб? Слід обробити бульби перед садінням. А якими саме препаратами, ми підкажемо і розповімо про дію кожного з них.

Але не тільки з картоплею виходимо нині в поле, тож повідаємо, які заходи вжити, аби пробудити «ліниве» насіння. Народна мудрість завше стає у пригоді, надто в селянській справі, а ми тільки нагадаємо її, скажімо, як помудрувати над насінням моркви до висівання, щоб дала дружні сходи.

Певно, багато хто із садівників спостерігав, що пагони на кущі смородини перед достиганням ягід в’януть і до кінця літа всихають. Значить, ви маєте справу з прихованим шкідником цієї культури — склівкою. Отже, хто бачив таке на своїй ділянці, поспішайте: важливо провести заходи боротьби, щойно розпустяться перші листочки.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове