Архів
П’ятниця,
7 квітня 2017 року

№ 27 (19472)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Скоро на пашу

НЕЗАБАРОМ на свіжу зелень вийдуть корови і телята. Утім, своїх підопічних до цього етапу треба підготувати. За зиму у корів відріс копитний ріг. Самі копита розчищають тупим ножем із загнутим кінцем. Спеціальними щипцями обрізають зайвий роговий наріст, зарівнюють рашпілем. Якщо цього не зробити, копита будуть задиратися вгору і вперед, заважати тварині пересуватися. Коли корова вийде на пасовище, то не зможе нормально пастися, їй буде важко ходити нерівною ділянкою. Обробляють копита дуже обережно, щоб не пошкодити м’яких тканин.

Корів і молодняк виганяють на випас уже в травні, як тільки зазеленіє луг. Однак слід подбати і про подальшу продуктивність пасовища. Худобу випускають тільки на добре підсушений ґрунт, інакше витопче всі кормові трави і пасовище заполонять бур’яни.

Телят або випускають у гурт молодняку, або випасають на прив’язі. Перше — ліпше, і ось чому. У тварин, які росли окремо від матері і були позбавлені можливості опановувати життєві навички шляхом наслідування, сповільнюється розвиток. Такі телята довше привчаються самостійно їсти, пити, розпізнавати, що їстівне, а що ні, оборонятися від кривдників. У стаді молодняк швидше набуває необхідних навичок, учиться щипати траву, відшукувати їстівні смачні рослини. У компанії телята і пасуться краще, і розвиваються швидше.

Якщо ж із якихось причин випускати їх у стадо немає змоги, то бажано, щоб на прив’язі телятко було поруч іншого чи навіть ягняти, козеняти.

Коли теля освоїться на пасовищі, не варто тримати його весь день на одній ділянці. Місце випасання краще міняти по кілька разів на день.

З початку сезону відразу на весь день теля на випас не виганяють, а дають молодим тваринам призвичаїтись у нових умовах, звикнути до режиму, незнайомого корму. Першого дня більше двох годин пасти не рекомендується. Тільки через 6-8 діб телята можуть перебувати на випасі вже цілий день.

Корови при утриманні на хорошому пасовищі навіть без додаткової підгодівлі дають до 15 кг молока на добу. При більших надоях їм необхідно класти в годівницю трохи концентратів. За нестачі пасовищного корму худобу підгодовують скошеною травою і концентратами.

Версія для друку          До списку статтей

ЯК ЗАХИСТИТИ картоплю в процесі вегетації від шкідників і хвороб? Слід обробити бульби перед садінням. А якими саме препаратами, ми підкажемо і розповімо про дію кожного з них.

Але не тільки з картоплею виходимо нині в поле, тож повідаємо, які заходи вжити, аби пробудити «ліниве» насіння. Народна мудрість завше стає у пригоді, надто в селянській справі, а ми тільки нагадаємо її, скажімо, як помудрувати над насінням моркви до висівання, щоб дала дружні сходи.

Певно, багато хто із садівників спостерігав, що пагони на кущі смородини перед достиганням ягід в’януть і до кінця літа всихають. Значить, ви маєте справу з прихованим шкідником цієї культури — склівкою. Отже, хто бачив таке на своїй ділянці, поспішайте: важливо провести заходи боротьби, щойно розпустяться перші листочки.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове