Архів
Вівторок,
4 квітня 2017 року

№ 26 (19471)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Квітень
  • За рубежем
У кожної сторони — свій сценарій

ЄВРОСОЮЗ оприлюднив прин-ципові позиції, якими керуватиметься на переговорах із Лондоном про Brexit.

Докладніше...
Розлучення за розлученням

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Уряд Шотландії домагається проведення референдуму стосовно незалежності від Сполученого Королівства.

Докладніше...
Прогнозовані вибори

СЕРБІЯ. Прем’єр-міністр Александар Вучич переміг на президентських виборах.

Докладніше...
Без терміну давності

БРАЗИЛІЯ. На понад 15 років ув’язнення засуджено за корупцію колишнього спікера палати депутатів.

Докладніше...
Вічне протистояння

ПАКИСТАН сколихнула хвиля терористичних атак на шиїтів.

Докладніше...
Ще одна порохівниця

ІЗРАЇЛЬ зведе нове поселення на окупованих палестинських територіях.

Докладніше...
Безпрецедентна космічна технологія

США. Уперше в історії для запуску в космос повторно використано ракету-носій.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Актуально

Знову з’явився шанс

Михайло ЛЕВЧУК.

У ХМЕЛЬНИЦЬКІЙ міській раді представили програму «Розумне довкілля», якою, зокрема, передбачено до 2020 року збудувати підприємство з переробки твердих побутових відходів. Якщо вдасться реалізувати заплановане, на полігон потраплятиме лише десята їх частина, решта перетворюватиметься на якісне паливо для виробництва електроенергії і тепла (нині місто щодоби відправляє на звалище майже 2300 кубометрів сміття).

Такий варіант міський голова Олександр Симчишин назвав реальним, позаяк «є можливість отримати фінансовий ресурс». І висловив сподівання, що вже цього року з’явиться інвестор, який утілюватиме його в життя. Хто це буде — визначить конкурс, а поки що, каже, найкращі умови пропонує українсько-німецьке підприємство з Вінниці. Кошти на виготовлення проектно-кошторисної документації мерія вишукуватиме у міському бюджеті, тому не виключено, що за вивезення та утилізацію відходів хмельничанам доведеться платити більше. Та подітися нікуди — задавнену проблему нарешті треба вирішити.

Був шанс зробити це раніше, коли кілька років тому Хмельницький увійшов до десятка обласних центрів країни, визначених пілотними у реалізації національного проекту «Чисте місто». Тодішній Кабмін навіть затвердив орієнтовні показники техніко-економічного обґрунтування для будівництва сміттєпереробних заводів із глибоким ступенем переробки — понад 50% відходів. Один із них планували звести поблизу міста. Той сучасний комплекс потужністю 100 тис. т на рік мав би також продукувати біогаз. Якби так сталося, то на сьогодні він уже виходив би на самоокупність.

Проте не судилося. Одна з головних причин невдачі — нав’язаний Держінвестпроектом сумнозвісного Владислава Каськіва інвестор «кіпрського походження» із сумнівною репутацією. Братися до справи він чомусь не поспішав. Подейкують, мав інше завдання —«застовпити» за собою будівництво об’єкта, аби потім «сісти» на грошовий потік.

Так це чи ні, а час втрачено, треба починати заново. Тим паче що наприкінці минулого року Кабмін поставив крапку на планах «папєрєдніков» — постанову азаровського уряду від 8 грудня 2010-го «Про затвердження переліку проектів із пріоритетних напрямів соціально-економічного та культурного розвитку (національні проекти)» визнав такою, що втратила чинність.

…А сміття все прибуває. Нині на Хмельниччині вісім сміттєзвалищ уже потребують закриття або розширення. Особливо критична ситуація із вивезенням відходів у Хмельницькому, Кам’янці-Подільському, Нетішині, Славуті, Старокостянтинові, Шепетівці, Дунаївцях і Полонному. Тому програма «Розумне довкілля» як ніколи на часі. Аби тільки не залишилася, як і попередні, на папері.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Понад половина українців — за межею бідності
Читати
Все, що нажили...
Читати
Збільшилась допомога із безробіття
Читати
«Птаха» стає на крило
Читати
Вимушена зупинка
Читати
Південноукраїнська АЕС відключила енергоблок
Читати
Йдемо на експортний рекорд?
Читати
Практична допомога НАТО
Читати
Так ось де наше багатство!
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове