Архів
Вівторок,
4 квітня 2017 року

№ 26 (19471)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Квітень
  • За рубежем
У кожної сторони — свій сценарій

ЄВРОСОЮЗ оприлюднив прин-ципові позиції, якими керуватиметься на переговорах із Лондоном про Brexit.

Докладніше...
Розлучення за розлученням

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Уряд Шотландії домагається проведення референдуму стосовно незалежності від Сполученого Королівства.

Докладніше...
Прогнозовані вибори

СЕРБІЯ. Прем’єр-міністр Александар Вучич переміг на президентських виборах.

Докладніше...
Без терміну давності

БРАЗИЛІЯ. На понад 15 років ув’язнення засуджено за корупцію колишнього спікера палати депутатів.

Докладніше...
Вічне протистояння

ПАКИСТАН сколихнула хвиля терористичних атак на шиїтів.

Докладніше...
Ще одна порохівниця

ІЗРАЇЛЬ зведе нове поселення на окупованих палестинських територіях.

Докладніше...
Безпрецедентна космічна технологія

США. Уперше в історії для запуску в космос повторно використано ракету-носій.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • АПК

Молочне тваринництво на межі виживання

Валентина РАКОВИЧ.

Попри будь-яку ринкову логіку на початку березня поточного року виробники молока отримали від переробних підприємств протоколи про зниження закупівельних цін на сировину. «Якщо стан справ на українському ринку докорінно не зміниться найближчим часом, з вітчизняною галуззю виробництва молока можна буде попрощатися», — переконаний голова Всеукраїнської аграрної ради Андрій ДИКУН.

У КВІТНІ традиційно розпочинається сезон «великого молока», який зазвичай супроводжується зниженням світових цін. Проте цього року, за словами аналітиків Асоціації виробників молока (АВМ), немає жодних підстав для цього. Основні товаровиробники — ЄС та країни Океанії (Австралія і Нова Зеландія) за підсумками 2016 року скоротили обсяги випуску продукту. Водночас Китай — найбільший покупець молока у світі — торік наростив імпорт на 20,6%. Ціна на молочну сировину і відповідну продукцію у всіх країнах зростає. І в нас вона не дешевшає, а навпаки — у ряді позицій стрімко зростає. Також, за прогнозами економіста департаменту технічного співробітництва продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрія Ярмака, цього року слід очікувати збільшення внутрішнього попиту на молокопродукти на 2-3%.

Тож викликає подив той факт, що 1 березня українські товаровиробники одержали від переробників протокол про зниження закупівельних цін з 10 грн/кг до 8,5-8,2 грн/кг, при тому що собівартість виробництва молока коливається від 8,5 до 9 грн? А може, правда таки за Андрієм Ярмаком, який в інтерв’ю одному з аграрних видань сказав: «Вони (виробники) постачають молоко екстракласу, але переробники не платять за нього високу ціну, бо ще не вміють виробляти і продавати продукцію преміум-класу».

Чим змова переробників, інакше це й не назвеш, обернеться для тваринників?

Власник ТзОВ «МВК Єкатеринославський» Анатолій Клименко говорить, що при низьких закупівельних цінах, а також відсутності державної підтримки буде змушений скоротити у 2017 році поголів’я корів і ВРХ одразу на 20%. «У нас у Дніпропетровській області господарі все більше говорять про вимушене вирізання худоби та ліквідацію молочного напряму. Більше того, господарства із Царичанського, Петриківського, Магдалинівського та Солонянського районів уже почали збувати худобу!» — повідомив підприємець.

Віце-президент Асоціації виробників молока Ганна Лавренюк зосереджує увагу на тому, що попри кризу в молочній галузі, яка триває з 2014 року, деякі підприємства все ж продовжували працювати, вдаючись до енергоощадних технологій та оптимізації всіх процесів виробництва. «Однак, якщо навіть такі господарства, які витримали у найзбитковіший за останні п’ять років 2016-й, втрачають надію і планують скорочувати чи й повністю згортати молочне виробництво, то треба негайно бити на сполох», — застерігає вона.

Зі свого боку АВМ збирає доказову базу — аналітичну, в цифрах, з усіма даними, копіями протоколів, які отримали підприємства від переробників, — і розглядає можливість офіційного звернення до Антимонопольного комітету України. Водночас в Асоціації ще сподіваються «по-хорошому» домовитись із переробниками.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Понад половина українців — за межею бідності
Читати
Все, що нажили...
Читати
Збільшилась допомога із безробіття
Читати
«Птаха» стає на крило
Читати
Вимушена зупинка
Читати
Південноукраїнська АЕС відключила енергоблок
Читати
Йдемо на експортний рекорд?
Читати
Практична допомога НАТО
Читати
Так ось де наше багатство!
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове