Архів
Вівторок,
4 квітня 2017 року

№ 26 (19471)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Квітень
  • За рубежем
У кожної сторони — свій сценарій

ЄВРОСОЮЗ оприлюднив прин-ципові позиції, якими керуватиметься на переговорах із Лондоном про Brexit.

Докладніше...
Розлучення за розлученням

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Уряд Шотландії домагається проведення референдуму стосовно незалежності від Сполученого Королівства.

Докладніше...
Прогнозовані вибори

СЕРБІЯ. Прем’єр-міністр Александар Вучич переміг на президентських виборах.

Докладніше...
Без терміну давності

БРАЗИЛІЯ. На понад 15 років ув’язнення засуджено за корупцію колишнього спікера палати депутатів.

Докладніше...
Вічне протистояння

ПАКИСТАН сколихнула хвиля терористичних атак на шиїтів.

Докладніше...
Ще одна порохівниця

ІЗРАЇЛЬ зведе нове поселення на окупованих палестинських територіях.

Докладніше...
Безпрецедентна космічна технологія

США. Уперше в історії для запуску в космос повторно використано ракету-носій.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • З літопису наших днів

Земля, за яку воювали

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Харківська область.

Головне управління Держгеокадастру в Харківській області наприкінці березня видало 176 наказів на отримання земельних ділянок.

ПОЛЕ площею близько 90 га, що біля села Піщанка Красноградського району за сто кілометрів од Харкова, розподілили між 36 бійцями поліції особливого призначення «Східний корпус». Кожна ділянка — 1,75 га. Командир підрозділу Ігор Мартиненко, перед тим як його бійці одержали документи на землю (вона перебувала у державному резерві), їздив на неї подивитися. Каже, красноградські чорноземи дуже гарні. Добиратися зручно, є ставок, ліс. Поки документи ще в процесі оформлення, хлопці думають: віддати ділянки в оренду чи обробляти самим. Робити якісь кроки задля зміни статусу земель сільгосппризначення на такий, який би дозволив їх продати, Мартиненко та його хлопці не збираються.

— Ми воювали за цю землю, тому гендлювати нею не будемо, — каже командир.

Решта наділів — у Дергачівському районі, й призначені вони для ведення індивідуального садівництва. Це 33 земельні ділянки на території Проходівської сільської ради, 62 ділянки в селі Солоницівка і 45 — у селищі Слатине. Їх отримали учасники бойових дій, які є членами «Спілки ветеранів АТО». За виданими наказами ветеранам необхідно оформити право власності в реєстраційній службі або у нотаріуса — кому як зручно.

На сьогодні задоволено 96% усіх заяв учасників Антитерористичної операції про виділення земельних ділянок. Більше половини ветеранів уже набули право власності. Всього Головним управлінням Держгеокадастру в Харківській області видано 3138 наказів про затвердження документації із землеустрою та передачу у власність земельних наділів загальною площею 3643,14 гектара.

Під час вручення чиновниками Держгеокадастру документів на землю голова Спілки ветеранів АТО Харківщини (налічує майже 14,5 тисячі членів) Олександр Сергієв закликав побратимів не продавати ділянки. За його словами, така проблема існує: хлопці, особливо ті, хто одержав землю під садівництво на околицях Харкова, продають наділи, отримують десь по три тисячі доларів за них, — на цьому все й закінчується. Він запропонував інший шлях: створювати кооперативи, добиватися зміни цільового призначення ділянок, що дало б змогу включити їх у генеральний план населених пунктів. Це — дозволить здійснювати їхню забудову. Перший такий проект, який називається «Вільхівка», вже реалізовується. Ділянки, отримані під дачі біля Вільхівки, включено до генерального плану, отож вони стали частиною села, їх можна забудовувати. Тепер місцеве самоврядування може виділяти кошти, аби прокладати дороги, інші комунікації.

Ці проекти мають допомогти колишнім воїнам не «профукати» наділи і водночас вирішити проблему із житлом. Адже, як сказав заступник голови спілки Юрій Корсунов, ця проблема дуже гостра попри те, що у Харківській області діє програма «Доступне житло». Згідно з нею, учасник бойових дій, який купує квартиру в багатоповерховому будинку, отримує 40-відсоткову компенсацію за неї. Окрім того, 6 відсотків вартості житла додатково компенсує обласний бюджет. Торік 26 ветеранів вже придбали квартири зі знижкою 46 відсотків. Цього року вже 200 чоловік виявили бажання купити житло за цією програмою. Отримати ж компенсацію за індивідуально зведений будинок теоретично можливо, але дуже складно. Адже потрібно знайти спеціально акредитовану будівельну організацію, яка за погодженим проектом візьметься споруджувати житло. Компаніям-забудовникам це не вигідно, вони зацікавлені у зведенні багатоквартирних будинків.

На фото автора: вручення документів на землю.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Понад половина українців — за межею бідності
Читати
Все, що нажили...
Читати
Збільшилась допомога із безробіття
Читати
«Птаха» стає на крило
Читати
Вимушена зупинка
Читати
Південноукраїнська АЕС відключила енергоблок
Читати
Йдемо на експортний рекорд?
Читати
Практична допомога НАТО
Читати
Так ось де наше багатство!
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове