Архів
Вівторок,
4 квітня 2017 року

№ 26 (19471)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Квітень
  • За рубежем
У кожної сторони — свій сценарій

ЄВРОСОЮЗ оприлюднив прин-ципові позиції, якими керуватиметься на переговорах із Лондоном про Brexit.

Докладніше...
Розлучення за розлученням

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Уряд Шотландії домагається проведення референдуму стосовно незалежності від Сполученого Королівства.

Докладніше...
Прогнозовані вибори

СЕРБІЯ. Прем’єр-міністр Александар Вучич переміг на президентських виборах.

Докладніше...
Без терміну давності

БРАЗИЛІЯ. На понад 15 років ув’язнення засуджено за корупцію колишнього спікера палати депутатів.

Докладніше...
Вічне протистояння

ПАКИСТАН сколихнула хвиля терористичних атак на шиїтів.

Докладніше...
Ще одна порохівниця

ІЗРАЇЛЬ зведе нове поселення на окупованих палестинських територіях.

Докладніше...
Безпрецедентна космічна технологія

США. Уперше в історії для запуску в космос повторно використано ракету-носій.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Весняне поле

Посівна перейшла екватор

Василь ПІДДУБНЯК.

Херсонська область.

Здається, зовсім нещодавно поля звільнилися від снігу, а вже на часі — сівба яровини.

ЗЕМЛЕРОБАМ Херсонщини поки що гріх скаржитись на небесну канцелярію. За даними Укргідрометеоцентру, на кінець березня у переважній більшості районів степового краю 10-сантиметровий шар ґрунту визначено як «добре зволожений». Це дає підстави сподіватися на запроектований урожай.

Сказане стосується, звісно, не всіх. Приємний виняток — СТОВ «Новопетрівське» віддаленого Нижньосірогозького району. Господарство, яке народжувалося за непростої ситуації, навіть у борговій ямі побувало, вже й забуло, що таке позички.

Степ — як море! Зупиняємося біля поля, вкритого зеленою попоною озимої пшениці. Посіви — хоч на обкладинку глянсового журналу! І можна було б знімати, якби не вимушений збій з трудового ритму.

— За чим зупинка? — запитує заступник директора сільгосптовариства Микола Шмигирівський у механізаторів, спішившись біля придорожньої лісосмуги.

— Земля на лемеші налипає — мокро… — відповідають.

— Тоді переходьте на ріпак, — радить хлопцям Микола Павлович. — А підсохне — повертайтеся…

Видно, тут люди розуміють одне одного з півслова, і навіть техніка з ними на одній хвилі. А таке, погодьтеся, буває тільки у справжніх господарів!

— Ми з моря погоди ніколи не чекаємо, — наголошує хлібороб од Бога, якому б давно час і найвищу державну нагороду дати, Микола Шмигирівський. — Нині усі без винятку посіви перезимували благополучно: вся озимина збереглася. Маємо 1,9 тисячі гектарів озимої пшениці, 900 гектарів ріпаку, трошки ячменю, а загалом виходить близько трьох тисяч… Майже всю озимину підживили, давши кожному гектарові посівів по центнеру карбамідних добрив, бо без поживи який урожай навіть на парових попередниках? Як рекомендує агрономічна наука і підказує багаторічний досвід, в оптимальні строки обробимо посіви від бур’янів, шкідників і хвороб.

Проте не скрізь так оптимістично. Сільгосптоваровиробникам, надто ж фермерам, доводиться пристосовувати науково розроблені технології до нинішніх злиднів. Із результатами такого господарювання можна зустрітися повсюдно, і Нижньосірогозький район — не виняток. Тут можна побачити соняшникові «плантації» (здебільшого фермерські), де й досі на муміфікованих штурпаках застигли головки соняшнику із дитячий кулачок завбільшки…

«Останні кілька років навчили аграріїв золотому правилу: не можна економити на посівному матеріалі, добривах та засобах захисту рослин, — переконаний аналітик аграрного ринку компанії «Про Агро» Ярослав Левицький. — Спокуса зекономити є великою, але це потім відображається на об’ємі врожаю. Тому, зекономивши тисячу доларів, можна втратити 10 тисяч».

Воно то так, але…

Нині, цієї гарячої весняної пори, селян непокоїть не так примхлива погода, не так злітаючі все вище і вище ціни на пальне, мінеральні добрива і засоби захисту посівів від шкідників і хвороб, як цінові «паритети» на вирощений урожай.

— Скільки вже можна те українське село обдирати! — бідкається заступник директора СТОВ «Новопетрівське» Микола Шмигирівський. — Де ж справедливість? Ділки-посередники нашу рідну пшеницю продають за кордон по 600 американських доларів за тонну, а у нас, виробників, скуповують її, вважай, за безцінь — по 110 доларів. Хіба це нормально? Це геть ненормально! Можна ще якось зрозуміти, коли б на нас держава наживалася, а не звичайні спекулянти, які, може, й не знають не те що як пшениця росте, а чим зерно пахне!

…Надвечір земля, де «буксували» сівалки, підсохла і частина техніки, яка підживлювала посіви ріпаку, знову повернулася на пшеничний лан. Роботи залишилося наче й небагато, втім, не відкладати ж її на завтра? Бо завтра ще напруженіші клопоти — сівба ярих культур. Тут вона, власне, вже й розпочалася.

ЗА ПОВІДОМЛЕННЯМ прес-служби Мінагропроду, станом на 31 березня в усіх регіонах України посіяно 1,2 млн га ранніх зернових та зернобобових культур, що становить 51% запланованих під ці культури 2402 тис. га.

Серед них:

— ярої пшениці — 76 тис. га, або 40% прогнозу (190 тис. га);

— ярого ячменю — 819 тис. га, або 47% (1728 тис. га);

— вівса — 80 тис. га, або 39% (208 тис. га);

— гороху — 241 тис. га, або 87% прогнозу (276 тис. га).

Також розпочато сівбу цукрових буряків (упорано 7 тис. га) та соняшнику (26 тис. га).

Озимі зернові культури під урожай 2017 р. продовжують весняну вегетацію на площі 7,1 млн га (з посіяних 7,2 млн га). Сходи озимого ріпаку отримано на площі 882 тис. га (899 тис. га).

За оперативними даними областей, сільськогосподарські підприємства мають мільйон тонн поживних речовин мінеральних добрив (105% заявки).

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Понад половина українців — за межею бідності
Читати
Все, що нажили...
Читати
Збільшилась допомога із безробіття
Читати
«Птаха» стає на крило
Читати
Вимушена зупинка
Читати
Південноукраїнська АЕС відключила енергоблок
Читати
Йдемо на експортний рекорд?
Читати
Практична допомога НАТО
Читати
Так ось де наше багатство!
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове