Архів
Вівторок,
4 квітня 2017 року

№ 26 (19471)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Квітень
  • За рубежем
У кожної сторони — свій сценарій

ЄВРОСОЮЗ оприлюднив прин-ципові позиції, якими керуватиметься на переговорах із Лондоном про Brexit.

Докладніше...
Розлучення за розлученням

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Уряд Шотландії домагається проведення референдуму стосовно незалежності від Сполученого Королівства.

Докладніше...
Прогнозовані вибори

СЕРБІЯ. Прем’єр-міністр Александар Вучич переміг на президентських виборах.

Докладніше...
Без терміну давності

БРАЗИЛІЯ. На понад 15 років ув’язнення засуджено за корупцію колишнього спікера палати депутатів.

Докладніше...
Вічне протистояння

ПАКИСТАН сколихнула хвиля терористичних атак на шиїтів.

Докладніше...
Ще одна порохівниця

ІЗРАЇЛЬ зведе нове поселення на окупованих палестинських територіях.

Докладніше...
Безпрецедентна космічна технологія

США. Уперше в історії для запуску в космос повторно використано ракету-носій.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Дострокові вибори чи партійний розкол?

Марина ТІШКОВА.

Політичний вершник без голови — так сьогодні жартома називають найбільшу фракцію парламенту — пропрезидентський БПП. Минулого пленарного тижня її керівник І. Гринів під час наради повідомив, що складає з себе повноваження.

ДОЦІЛЬНО нагадати читачам, хто ця особа і яке значення має не лише для партії та фракції БПП, а й для самого Президента П. Порошенка. І. Гринів у великій політиці як риба у воді: нардеп п’яти скликань. У його членському послужному списку такі партії, як «Народний рух України», «Реформи і порядок», БЮТ (пізніше «Батьківщина») і власне БПП (слід зазначити, що ключові сьогоднішні політичні гравці так чи інакше були причетні до усіх цих політсил). Утім, І. Гринів ніколи не «світився» в перших десятках списків. Його основна роль інша.

Він політтехнолог найвищої проби. Стояв біля витоків «Народного руху», свого часу привів до успіху «Нашу Україну» В. Ющенка. Найяскравіші кампанії, проведені під його керівництвом, датовані 2014 роком. З легкої руки І. Гриніва з’явилося гасло «Жити по-новому», з яким нинішній Президент в один тур обійшов усіх інших претендентів. П. Порошенко відразу призначив його своїм радником, а незабаром — заступником голови АП. Водночас основним «коником» І. Гриніва є підготовка до дострокових парламентських виборів. Він традиційно відповідав за стратегію кампанії, став автором і ще одного девізу — «Час єднатися!». Однак цього разу удача і професійне чуття його дещо підвели: президентську політсилу обійшов «Народний фронт» А. Яценюка та О. Турчинова (ця політсила швидко розтринькала виданий виборцями безпрецедентний кредит довіри, і сьогодні рівень її рейтингу можна охарактеризувати фразою «нижче плінтуса»).

Очолив пропрезидентську фракцію І. Гринів торік у травні, замінивши Ю. Луценка, котрому обрали нішу «криголама» прокурорської системи.

Посада ця в фракції, як-то кажуть, «собача». Політсила «клаптикова», поділена на кілька таборів, тож, щоб націлити всіх її членів на прийняття потрібного рішення, домогтися необхідної дисципліни, потрібен неабиякий хист та часто зусилля сізіфові. Не дивно, що вже у грудні поповзли чутки, мовляв, голова, котрий звик до іншого виду діяльності, неабияк стомився і просить Президента його відпустити, що зрештою і сталося.

Відразу покотився клубок припущень щодо причин такого кроку, адже своїх мотивів І. Гринів не озвучив. Найімовірніша — привид дострокових виборів набув уже цілком реальних обрисів. На таке припущення політологів наводить загальна політична ситуація. А відтак І. Гринів буде набагато корисніший для партії у своїй звичній ролі.

Ще одна популярна версія — так би мовити, «конспірологічна», мотивом для якої слугують... перила мосту на Шулявці в Києві, які місяць тому обвалилися. Чимала група експертів цілком серйозно стверджує, що І. Гриніва зміщено через певне охолодження відносин між командами Президента та мера Києва (як відомо, чимала група «УДАРу» входить до фракції БПП у парламенті і почуває себе там досить вільно). До чого тут злощасний міст, запитають читачі. Річ у тім, що після резонансної аварії мером було звільнено кількох близьких до Глави держави (точніше до його соратника І. Кононенка) чиновників, до зони компетенції яких належить стан шляхопроводів. Відразу після цього силовики влаштували обшук в «Київавтодорі», котрий очолює добрий знайомий В. Кличка. Натомість мер звернувся до П. Порошенка з проханням врегулювати ситуацію, пригрозивши паралізувати роботу метрополітену, зіславшись на його мільярдні борги. А на дні цієї «мутної» води начебто заліг олігарх Д. Фірташ, котрий раніше заявляв, що фінансував виборчу кампанію і Президента, і мера Києва в обмін на розподіл сфер впливу і посад... Ось такий цікавий варіант розіграшу політичних карт.

Прізвища людини, яка стане керівником пропрезидентської фракції, поки що невідоме. Потенційних кандидатур кілька: дружина генпрокурора І. Луценко, перший заступник Голови ВР І. Геращенко, А. Матвієнко, С. Березенко, О. Продан... Найменше шансів дають першим двом, мовляв, їхні посадові квоти вже вичерпано. А. Матвієнко, знову ж таки за чутками, має не досить близькі стосунки з Президентом, чомусь також не в пріоритеті останні двоє. Сам же І. Гринів начебто хотів бачити на своєму місці члена Комітету з питань національної безпеки та оборони А. Герасимова, та цей депутат заздалегідь попередив: «Не я!». Утім, це «святе місце» довго порожнім не буде. Й основним завданням нового очільника має стати важко виконуване завдання — наведення дисципліни у фракції. Ну хоча б на період, коли завершується річний «імунітет» уряду під керівництвом В. Гройсмана...

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Понад половина українців — за межею бідності
Читати
Все, що нажили...
Читати
Збільшилась допомога із безробіття
Читати
«Птаха» стає на крило
Читати
Вимушена зупинка
Читати
Південноукраїнська АЕС відключила енергоблок
Читати
Йдемо на експортний рекорд?
Читати
Практична допомога НАТО
Читати
Так ось де наше багатство!
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове