Архів
Вівторок,
4 квітня 2017 року

№ 26 (19471)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Квітень
  • За рубежем
У кожної сторони — свій сценарій

ЄВРОСОЮЗ оприлюднив прин-ципові позиції, якими керуватиметься на переговорах із Лондоном про Brexit.

Докладніше...
Розлучення за розлученням

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Уряд Шотландії домагається проведення референдуму стосовно незалежності від Сполученого Королівства.

Докладніше...
Прогнозовані вибори

СЕРБІЯ. Прем’єр-міністр Александар Вучич переміг на президентських виборах.

Докладніше...
Без терміну давності

БРАЗИЛІЯ. На понад 15 років ув’язнення засуджено за корупцію колишнього спікера палати депутатів.

Докладніше...
Вічне протистояння

ПАКИСТАН сколихнула хвиля терористичних атак на шиїтів.

Докладніше...
Ще одна порохівниця

ІЗРАЇЛЬ зведе нове поселення на окупованих палестинських територіях.

Докладніше...
Безпрецедентна космічна технологія

США. Уперше в історії для запуску в космос повторно використано ракету-носій.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Запахло смаленим - “уряд прокинувся”

Олена БЕГМА.

Колаж Світлани Урбанської.

Як уже повідомила газета, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, впровадила новий комунальний платіж для населення. З 1 квітня споживачі будуть вимушені сплачувати щомісяця абонентську плату за підключення до системи газопостачання незалежно від обсягу спожитого газу.

ОЧЕВИДНО, тут не обійшлося без лобіювання енергетичних «газових» королів-монополістів. Олігархи, зрозумівши, що люди відреагували на здорожчання (загалом за останні роки майже в десять разів!) блакитного палива істотною економією, не захотіли втрачати надприбутків. Прикро й гірко, що їм підігрує влада, яку народ ціною власної крові привів до керма держави.

Рішення НКРЕКП стало детонатором, який спричинив хвилю протестів по всій Україні. Це стало свідченням того, що людям уривається терпець, бо насправді в країні впроваджується лише одна реформа — тарифна, мета якої — вичавити з народу все до останньої копійки.

Стихійні мітинги відбулися перед будівлями місцевих ОДА, на майданах і площах у Чернігові, Житомирі, Рівному, Львові та ряді інших міст, у столиці в урядовому кварталі…

Антинародне рішення збурило й соціальні мережі. Інтернетом ширяться заклики «не бути рабом» — не платити абонплату за газ. І багато хто приєднується до цього громадянського руху пасивного спротиву.

Так звана новація викликала майже одностайну критику експертів-економістів, які виявили абсурдні приклади нарахування тарифів, що значно відрізняються, для сусідніх сіл з однаковою інфраструктурою. Була оприлюднена думка, що прибуток від запровадження абонплати, якого в сумі додатково набіжить майже 8 млрд гривень на рік, піде не в держбюджет, а в кишені олігархів — власників облгазів.

Активну позицію зайняли і деякі місцеві ради. Так, Іваничівська райрада на Волині прийняла звернення до керівництва держави, в якому йдеться: «Уряд Гройсмана—Порошенка вкотре став на захист не українського народу, а купки олігархів, які, перейшовши межу здорового глузду, накинули на громадян черговий тарифний зашморг у вигляді абонплати за газ».

Іваничівська райрада на Волині — це тільки перша ластівка. Питання про рішення НКРЕКП включено до порядку денного найближчих сесійних засідань інших райрад.

Урядовці не могли не відчути, що «запахло смаленим». Як завжди в таких ситуаціях, білий і пухнастий Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив: «Хочу подивитися на структуру платежу. Якщо ми знайдемо різницю суттєву, ми звертатимемось у комісію та вимагатимемо переглянути рішення». Хоча раніше члени команди Гройсмана підтримували новий тариф. Зокрема, віце-прем’єр Павло Розенко стверджував, що абонплата не призведе до переплат.

І ось минулої суботи з’явилося повідомлення: Кабмін вимагає від Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, скасувати абонплату за газ. Із відеозверненням виступив Прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Високопосадовець сказав, що, проаналізувавши відповідне рішення Національної комісії та його наслідки для споживачів, дійшов висновку, що роздвоєння тарифу на плату за спожитий газ і абонентську плату суттєво збільшує видатки простих українців. «Збільшення дійсно є і становить у середньому в розрахунках від 1,3 до 3 разів, особливо це стосується тих, хто живе у багатоквартирних будинках», — заявив Прем’єр. Учора він пообіцяв підготувати всі необхідні для цього офіційні документи.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Понад половина українців — за межею бідності
Читати
Все, що нажили...
Читати
Збільшилась допомога із безробіття
Читати
«Птаха» стає на крило
Читати
Вимушена зупинка
Читати
Південноукраїнська АЕС відключила енергоблок
Читати
Йдемо на експортний рекорд?
Читати
Практична допомога НАТО
Читати
Так ось де наше багатство!
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове