Архів
Вівторок,
4 квітня 2017 року

№ 26 (19471)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Квітень

Квітень

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.
Малюнки Валентини ПРОТОПОП.


Версія для друку          До списку статтей
  • Нотатки метеоролога

Тепло, першi грози і i приморозки

Тетяна АДАМЕНКО,

начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеоцентру.

ХОЛОДНИЙ період, який почався в Україні у листопаді, закінчився теплою березневою погодою. Середня місячна температура повітря першого весняного місяця на 4-6 градусів перевищила норму, у найтепліші дні сонце прогрівало повітря до плюс 15-20.

За рівнем температури березень 2017-го був майже повним аналогом аномально теплого березня 2016 року.

Як і торік, весняне тепло обумовило раннє відновлення процесів росту на посівах озимих культур. Для приживлення ослаблених тривалою зимівлею рослин погода була загалом сприятлива. Однак саме у березні відчувався дефіцит опадів, адже, крім західних регіонів, де місячна їх кількість перевищила норму, на решті території випало 20-40 відсотків середніх багаторічних показників, у окремих районах південних областей не було жодного ефективного дощу. Однак вологозабезпечення посівів до кінця березня ще цілком достатнє, проте надалі, до середини квітня, воно може значно погіршитися. Цьому сприятимуть стрімке зростання температури повітря вже першого тижня квітня та вітри, які швидко висушують верхні шари ґрунту, а також прогнозована невелика кількість опадів.

Квітень за календарем — середина весни, яка дедалі впевненіше вступає у свої права: з’являється зелень, розпускаються бруньки, квітки, прилітають птахи. Тривалість дня збільшується на дві години, температура повітря підвищується на 5-8 градусів, кількість опадів зростає на 15-40 відсотків.

За довгостроковим прогнозом погоди, середня температура повітря очікується вища за норму на 1-1,5 градуса — до плюс 8-12, в гірських районах — 5-6 тепла; вдень підвищуватиметься до плюс 11-17, у південних областях та на Закарпатті до 18-25 градусів тепла. Наприкінці другої декади можна очікувати температуру повітря на 3-5 градусів вищу за кліматичну норму, що наближається до травневих значень. Як зазвичай, у квітні ймовірні приморозки як на поверхні ґрунту, так і в повітрі.

Для забезпечення вологою сільськогосподарських культур — майбутнього врожаю озимих та ранніх ярих — надзвичайно важливі квітневі дощі, надто за вже наявного дефіциту вологи. Кількість опадів передбачається у межах 30-60 мм, що близько до норми. За середніми багаторічними показниками, кількість днів із опадами в степовій частині країни становить 6-11, на решті території 9-15. Нинішнього квітня більше дощів очікується у другій половині місяця, активізується грозова діяльність. Грози спостерігатимуться по всій території України.

Зазвичай весняні процеси поширюються з південного заходу на північний схід. За кліматичними даними, середня місячна температура повітря у квітні порівняно з березневою підвищується на 5-6 градусів і коливатиметься від плюс 6 у крайніх північно-східних районах до 10 градусів тепла на Закарпатті, на Південному березі Криму та на півдні Одеської області. У першій половині місяця на всій території України завершиться перехід середньої добової температури повітря через плюс 5, а з середини, спочатку у південних областях, дещо пізніше — у північних, і через 10 градусів тепла, що створить сприятливі умови для активного росту теплолюбних рослин.

За весь період метеорологічних спостережень на території України найхолоднішими були квітні 1929-го, 1933-го та 1987 років, а найтеплішими — 1970-го, 1975-го, 2000-го та 2012-го.

Версія для друку          До списку статтей

«Неприємні» дні

за геофізичними чинниками:

11, вівторок,          6-9 год.

16, неділя,             21-24 год.

19, середа,              12-15 год.

22, субота,              22-24 год.

24, понеділок,       6-9 год.

25, вівторок,          21-24 год.

26, середа,              15-17 год.

28, п’ятниця,         16-18 год.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове