Архів
П’ятниця,
24 березня 2017 року

№ 23 (19468)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Теракт у Вестмінстері

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. В Лондоні біля будівлі парламенту та на Вестмінстерському мосту стався теракт.

Докладніше...
Злоті все ж надійніші

ПОЛЬЩА вчергове відмовилася перейти на євро.

Докладніше...
Нове старе обличчя

НІМЕЧЧИНА. Новим президентом країни став Франк-Вальтер Штайнмаєр.

Докладніше...
Меморіал поблизу «Мальбеку»

БЕЛЬГІЯ. У Брюсселі вшанували пам’ять жертв торішніх терактів.

Докладніше...
Прорив із облоги

СИРІЯ. Повстанці відновили військові атаки на Дамаск.

Докладніше...
«Золота акція» розбрату

МАКЕДОНІЯ. У Скоп’є та інших містах відбулись масові анти-урядові протести.

Докладніше...
Посуха спричинила голод

СОМАЛІ. Жителі країни гинуть від виснаження.

Докладніше...
І так пили, коли хотілось

У МОЛДОВІ оголосили вино харчовим продуктом.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Природа і ми

Хай ростуть ліси

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Фото Миколи Тищенка.

Лісогосподарські підприємства Чернігівщини розпочали весняну посадку зелених масивів. За відносно короткий термін лісівники краю вже встигли закласти понад одну тисячу гектарів нових насаджень. У планах обласного управління лісового та мисливського господарства — заліснити навесні та восени 2,5 тисячі гектарів.

ОДНИМ із найкращих держлісгоспів області є ДП «Ніжинське лісове господарство», яке має потужну насіннєву базу. Торік тут засадили молодими лісовими культурами 250 гектарів площ замість 160 гектарів за планом. Цього року протягом тижня вже на понад 100 гектарах «переселено» на постійне місце маленькі дубки і сосонки.

Всесвітній день лісу, який відзначався 21 березня, ніжинські лісівники провели у звичній роботі. Адміністрація лісгоспу на чолі з його директором у рамках акції «Майбутнє лісу — в твоїх руках» прибула у Вертіївське лісництво, для того щоб на вирубках закласти нові площі зелених масивів. Цього дня висаджували сосну. Складність роботи полягає в тому, що після планової рубки висаджувати рослини трактором практично неможливо, доводиться все робити вручну. Лісівників виручає старий перевірений спосіб — посадка під «меч Колесова». Ним лише розпушують ґрунт, решту роблять руки.

Працівники планують заліснити стовідсотково не лише торішні вирубки, а й нинішні, тож намагаються не проґавити жодного сприятливого дня, адже малесеньким деревцям потрібен ґрунт із запасом вологи.

За словами директора ДП «Ніжинське лісове господарство» Юрія Болоховця, вони заздалегідь підготували 1,6 мільйона сіянців. Посадковий матеріал — із власних розсадників. Його вистачає не лише для потреб держлісгоспу, а й для того, щоб продати. Купують здебільшого державні та агролісгоспи.

«З початку року ми підготували для продажу 400 тисяч саджанців сосни, — розповідає головний лісничий держлісгоспу Володимир Костирко. — Насіння ДП «Ніжинське лісове господарство» належить до першого класу. Його високо цінують покупці, вважають одним із найкращих в Україні».

На одному гектарі розміщують близько п’яти тисяч саджанців. Доглядачі лісу сподіваються, що з них приживеться принаймні 90 відсотків. Однак для того, щоб дерева виросли, тільки висадити їх замало. Окрім шкідників, «полюють» на рослини й дикі травоїдні звірі — лосі, косулі, олені.

«Такої шкоди від лісового звіра, як цього року, не було ніколи, — нарікає головний лісничий Володимир Костирко. — На багатьох ділянках, які ми засадили восени, — пустка. Позаяк почали активно боротись із браконьєрами, значно побільшало звірини. Це, звичайно, дуже добре. Але ж звірина ходить своїми стежками. Будемо тепер обносити загорожею і застосовувати сучасні методи, аби захистити молоді насадження».

Але це й додаткові витрати. Обгородження одного гектара лісу в середньому обходиться держлісгоспу в 15 тисяч гривень. А щороку тільки в Ніжинському лісовому господарстві працівники ставлять захист навколо 15 гектарів насаджень.

Лісівники нарікають на неврегульованість господарської взаємовідповідальності між держ-лісгоспами та користувачами мисливських угідь, які орендують лісові масиви. Відтак збитки від життєдіяльності диких парнокопитих лягають лишень на плечі лісгоспів, а не на мисливські господарства, які утримують та розводять тварин.

Закінчити з весняною посадкою саджанців працівники Ніжинського держлісгоспу планують уже до кінця тижня. Після цього розпочнеться копітка праця в розсадниках та теплицях.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Прогнози заспокійливі, а реалії?
Читати
Заручники ситуації
Читати
I де нас «кидають»?
Читати
У техніку вкладати надійніше
Читати
Вакансія
Читати
Єгипет запрошує
Читати
На підлітків очікує медогляд
Читати
Грошові перекази обмежені
Читати
РФ не братиме участь у «Євробаченні»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове