Архів
П’ятниця,
24 березня 2017 року

№ 23 (19468)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Теракт у Вестмінстері

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. В Лондоні біля будівлі парламенту та на Вестмінстерському мосту стався теракт.

Докладніше...
Злоті все ж надійніші

ПОЛЬЩА вчергове відмовилася перейти на євро.

Докладніше...
Нове старе обличчя

НІМЕЧЧИНА. Новим президентом країни став Франк-Вальтер Штайнмаєр.

Докладніше...
Меморіал поблизу «Мальбеку»

БЕЛЬГІЯ. У Брюсселі вшанували пам’ять жертв торішніх терактів.

Докладніше...
Прорив із облоги

СИРІЯ. Повстанці відновили військові атаки на Дамаск.

Докладніше...
«Золота акція» розбрату

МАКЕДОНІЯ. У Скоп’є та інших містах відбулись масові анти-урядові протести.

Докладніше...
Посуха спричинила голод

СОМАЛІ. Жителі країни гинуть від виснаження.

Докладніше...
І так пили, коли хотілось

У МОЛДОВІ оголосили вино харчовим продуктом.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Понад 17 років я працював у воєнізованій гірничо-рятувальній частині (ВГРЧ) респіраторником, командиром відділення. Обов’язком було рятувати людей, ліквідовувати аварії. Затим трудився на шахті з перебуванням упродовж повного робочого дня під землею. Про це є запис у трудовій книжці. А от про період роботи у ВГРЧ — ні. Чув, що, вийшовши на заслужений відпочинок, мав одержувати три мінімальні пенсії. Але у Пенсійному фонді від мене вимагають, аби я приніс довідку, що робота у ВГРЧ зараховується до підземного стажу з повним або неповним робочим днем.

Чи правильні ці вимоги?»

Анатолій ГРИЦАЙ.

м. Бершадь

Вінницької області.

 

ЧИННІСТЬ Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» від 2.09.2008 р. №345-VІ поширюється на працівників, які видобувають вугілля, залізну руду, руди кольорових металів, марганцеві, уранові, магнієві та озокеритні руди, працівників шахтодобувних підприємств, зайнятих на підземних роботах повний робочий день, та працівників державних воєнізованих аварійно-рятувальних служб (формувань) у вугільній промисловості.

Відповідно до статті 8-ї цього Закону, мінімальний розмір пенсії шахтарям, які відпрацювали на підземних роботах не менш як 15 років для чоловіків та 7,5 року для жінок за Списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом міністрів України, встановлюється незалежно від місця останньої роботи у розмірі середньої заробітної плати шахтаря, але не менш ніж три розміри прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність. З 1.12.2016 р. ця сума дорівнює 3741 гривні.

Для підтвердження стажу роботи у шкідливих і важких умовах праці обов’язково подається уточнююча довідка за зразком, передбаченим пунктом 20-м Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 12.08.1993 р. №637.

Підтвердження права на пільгове забезпечення здійснюється у суворій відповідності зі Списками №1 та №2.

У довідці має бути вказано: періоди роботи, що зараховуються до пільгового стажу, професія, характер виконуваної роботи; розділ, підрозділ, пункт, найменування або їх номери, до яких належить цей період роботи; відомості про атестацію робочих місць, первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видана зазначена довідка; зайнятість основною роботою протягом повного робочого дня.

Тому вимоги працівника територіального управління Пенсійного фонду України про надання додаткових довідок щодо характеру пільгової роботи закономірні.

 

«Я вже сьомий рік на пенсії, отримую мінімальну. За цей час кілька разів її підвищували. А в мене як було 999 гривень 99 копійок, так і залишилось. Ось і в грудні 2016-го всім додали, а мені — ні. Чому?»

Євгенія МРИНСЬКА.

с. Новий Биків

Бобровицького району

Чернігівської області.

 

З 1 ГРУДНЯ 2016 р. відповідно до Закону України «Про державний бюджет України на 2016 рік», виходячи з розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (1247 грн), було проведено перерахунок мінімальних пенсій за віком, призначених згідно зі статтею 28-ю Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» до 1.10.2011 року за наявності у чоловіків 35, у жінок — 30 років страхового стажу.

У вашому запитанні відсутня інформація про наявний стаж. У разі, якщо він менший за вказаний, розмір пенсії з 1 грудня 2016 року не підлягав підвищенню.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Прогнози заспокійливі, а реалії?
Читати
Заручники ситуації
Читати
I де нас «кидають»?
Читати
У техніку вкладати надійніше
Читати
Вакансія
Читати
Єгипет запрошує
Читати
На підлітків очікує медогляд
Читати
Грошові перекази обмежені
Читати
РФ не братиме участь у «Євробаченні»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове