Архів
П’ятниця,
24 березня 2017 року

№ 23 (19468)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Теракт у Вестмінстері

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. В Лондоні біля будівлі парламенту та на Вестмінстерському мосту стався теракт.

Докладніше...
Злоті все ж надійніші

ПОЛЬЩА вчергове відмовилася перейти на євро.

Докладніше...
Нове старе обличчя

НІМЕЧЧИНА. Новим президентом країни став Франк-Вальтер Штайнмаєр.

Докладніше...
Меморіал поблизу «Мальбеку»

БЕЛЬГІЯ. У Брюсселі вшанували пам’ять жертв торішніх терактів.

Докладніше...
Прорив із облоги

СИРІЯ. Повстанці відновили військові атаки на Дамаск.

Докладніше...
«Золота акція» розбрату

МАКЕДОНІЯ. У Скоп’є та інших містах відбулись масові анти-урядові протести.

Докладніше...
Посуха спричинила голод

СОМАЛІ. Жителі країни гинуть від виснаження.

Докладніше...
І так пили, коли хотілось

У МОЛДОВІ оголосили вино харчовим продуктом.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Дніпропетровщина

Вугільні перспективи

Микола ЯСЕНЬ.

УСПІШНИМ видався минулий рік для гірників Західного Донбасу. На українські теплоелектростанції відвантажили 18 із половиною мільйонів тонн вугілля. Це більше, ніж у попередні роки. Раніше від усіх із річною програмою упоралися на шахті «Першотравнева». А колектив шахти імені Героїв космосу видобув торік понад 3 мільйони тонн палива — такого результату не досягало жодне інше вугільне підприємство за всю історію басейну.

Високими темпами роботи розпочато й нинішній рік. Як повідомляє генеральний директор ДПЕК «Павлоградвугілля» Сергій Воронін, щодобовий видобуток кожного очисного вибою — у середньому 1787 тонн. Якщо врахувати, що за добу всі шахтоуправління разом нарізають ще й 135 погонних метрів нових виробок, то перспективи у шахтарів непогані.

Багатіємо?

ТАК СТВЕРДЖУЄ керівництво обласної держадміністрації. Торік до бюджету області перерахували майже 16 мільярдів гривень податків — на понад третину більше, ніж 2015-го. В ОДА уточнюють, що найпомітніше зросли надходження до бюджетів новоутворених об’єднаних територіальних громад — пересічно аж на 62 відсотки. Серед найблагополучніших у матеріальному плані — Слобожанська, Вербська та Новоолександрівська сільські територіальні громади.

I собі, й людям

ХАРЧОВІ та переробні підприємства області істотно наростили випуск продукції. Так, на 60% більше виробляється яловичини, на 17 — твердих сирів, на 12% — молочних продуктів. Домоглися також приросту виробництва соняшникової олії, різних круп та борошна. За словами начальника управління агропромислового розвитку Вадима Удовицького, Дніпропетровщина сама повністю забезпечує себе основними харчовими продуктами, ще й чимало постачає їх на ринки сусідніх областей.

Біометричний паспорт — у сільраді

СТО П’ЯТНАДЦЯТЬ різноманітних адміністративних послуг можуть одержати сьогодні мешканці сіл, підпорядкованих Олександропільській сільраді Солонянського району. За оформленням тих чи інших документів їм не потрібно діставатися ні районного, ні обласного центру. Наприклад, оформляючи субсидії, люди всі довідки одержали у своїй сільраді. Для цього тут створено Центр надання адмінпослуг в електронному режимі. Віднедавна орган місцевого самоврядування дав змогу користуватися жителям, яких у 10 селах понад 2,5 тисячі, і зовсім «фантастичною» перевагою. Сільрада розпочала самостійно приймати документи, необхідні для оформлення біометричних внутрішніх й зарубіжних паспортів у вигляді ID-карт. Для цього є і обладнання, і фахівці, й канали зв’язку з міграційною та іншими службами.

Задля здоров’я залізничників

ПОНАД 61 тисяча постійних співробітників Придніпровської залізниці мають поліси медичного страхування. Вони отримують їх у нагороду за сумлінну багаторічну працю. Таким чином компанія піклується про здоров’я своїх людей — тих, хто водить локомотиви, ремонтує колії та системи сигналізації. Не забули й про 24 тисячі пенсіонерів, які все своє життя віддали транспортній галузі.

Загалом поліси медичного страхування, які дають право безкоштовно користуватися медичними послугами, мають 87 відсотків працюючих залізничників і понад 91 відсоток ветеранів галузі.

Третя альтернативна

ДНІПРОПЕТРОВЩИНА лідирує в задіянні альтернативних джерел енергетики. Нещодавно з участю польської компанії «Energia Polska» на околиці міста Кам’янське почали будувати сонячну електростанцію потужністю 15 мегават на добу. Це вже третя установка, яка перетворюватиме сонячні промені на електричну енергію. Позаторік неподалік обласного центру стала до ладу перша, а минулого року неподалік Нікополя — друга. Ці дві станції щодоби разом постачають в електромережу 12,5 МВт. Вони були споруджені за кошти іноземних інвесторів.

Нині в області облаштовують майданчик для спорудження агрегатів вітрової електроенергії.

Довгоочікуване новосілля

ЧВЕРТЬ століття тому в селищі Покровське почали будувати два житлові будинки — на 30 квартир кожен. Один якось спромоглися здати в експлуатацію. Коробку ж другого «розморозили» лише минулого року. Спершу довгобуд довелося фактично реставрувати, а вже потім завершувати будівництво. П’ятиповерховий будинок має автономну котельню, енергозбережні вікна й двері, затишне подвір’я.

Як зазначають у держадміністрації, це не єдина новобудова в області. Новосілля відсвяткували ще у двох райцентрах — Васильківка та Петропавлівка, а також у селищі Вербоватівка. Загалом на них витратили 25 мільйонів гривень із обласного бюджету.

Кожній дитині — родину

УЖЕ не один рік в області дбають, щоб сироти й діти, з різних причин позбавлені батьківського піклування, росли у повноцінних сім’ях. Торік під опіку та турботу старших передано 795 хлопчиків і дівчаток дошкільного віку, всиновлено 135 малолітніх. Також створено 28 нових прийомних сімей та дев’ять дитячих будинків сімейного типу, які сукупно прийняли на виховання 186 сиріт.

Загалом за рік знайшли батьків 1116 сиріт.

Вирок, що не підлягає оскарженню

ДВІ ДОБИ поспіль у Кривому Розі глядачі місцевого «Першого міського» телеканалу брали участь в опитуванні «Чи довіряєте ви нашим судам?». Відгукнулися понад тисяча містян. Хоча ініціатори дослідження й не сподівалися на позитивну відповідь, результат, одначе, вразив. 97% криворіжців вважають судову владу продажною, такою, що не має нічого спільного зі справедливим правосуддям. Лише 2 відсотки сподіваються, що цих працівників ще можна навернути на праведний шлях.

Зважаючи на таку громадську думку, місцеві аналітики висловлюють переконаність, що нинішні розмови про судову реформу — блеф. Склад суддів у країні треба оновлювати повністю.

Під музику Баха

У ДНІПРІ широкого розголосу набула серія унікальних музичних концертів для майбутніх мам. За згодою артистів Будинку органної та камерної музики, медиків обласного пологового центру й центру планування сім’ї та репродуктивного здоров’я концерти творів Баха, Моцарта, Шуберта та інших авторів класичної музики у виконанні органа, скрипки, фортепіано і віолончелі стануть регулярними. Призначені вони для вагітних. Медики стверджують, що негучна прекрасна музика благодійно позначається на психіці й розвитку ще не народжених дітей.

Коли першість не на радість

РЕЗУЛЬТАТИ офіційного моніторингу забрудненості довкілля у регіонах виявилися приголомшливими для жителів Дніпропетровщини. Область попереду всіх: торік тут в атмосферу потрапило 724 тисячі тонн шкідливих речовин, у наземне середовище — майже 55 тисяч тонн твердих відходів. Об’єм шкідливих стоків сягнув 751 мільйона кубометрів. Загалом і порізно це в 242 рази більше, ніж у найчистішій нині Чернівецькій області.

Без свого клубу ніяк

ЗАВЕРШИВСЯ обласний конкурс на найкращий сільський клуб. Він спонукав 471 заклад відпочинку та дозвілля, осередки художньої самодіяльності й народних талантів активізуватися й урізноманітнити свою діяльність. Лідером-переможцем названо Мирівський будинок культури з Томаківського району. Тут працюють хореографічні й вокальні колективи аматорів, театр мініатюр і дискотека для молоді, музичні, художні гуртки для дітей тощо. Приємно, що гідно конкурувати змогло чимало інших сільських клубів. Йдеться про Карпівський у Широківському, Капулівський у Нікопольському, Дніпровський у Верхньодніпровському районах і ще добрий десяток інших.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Прогнози заспокійливі, а реалії?
Читати
Заручники ситуації
Читати
I де нас «кидають»?
Читати
У техніку вкладати надійніше
Читати
Вакансія
Читати
Єгипет запрошує
Читати
На підлітків очікує медогляд
Читати
Грошові перекази обмежені
Читати
РФ не братиме участь у «Євробаченні»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове